Paplanok

R E G I S Z T R Á C I Ó  N É L K Ü L ! A MatracGuru matrac fórum célja egy részt, hogy az elmúlt 10 év tapasztalatával, hozzáértésével segítsünk Önnek eligazodni kis hazánk matrac-kínálatában. A fórum másik fontos feladata a tanácsadás, hogy minden érdeklődő a lehető leggyorsabban jusson minőségi válaszokhoz, azonnal használható szakértő szakmai tanácsokhoz. A MatracGuru matrac fórum mindenki számára elérhető és nyilvános, így a matrac és ágykeret területen szerzett felhasználói tapasztalatok közvetlenül is megoszthatók egymással a fórumot használók között. Mennyibe kerül egy jobb minőségű matrac? Melyik irány a helyes és az egészséges a matrac alapanyagok között? Mi az az egyedi méret és miért nem erőltetjük a kókusz matracokat? Kérdezzen nyugodtan bármit a matracoról!

 

A MatracGuru részéről a fórumban felmerülő kérdéseikre Pálinkás László matrac szakértő fog válaszolni Önöknek - reméljük hasznosan. Amennyiben Ön nem szeret fórum oldalakra írogatni, de mégis használható információra vágyik, úgy azt a tanácsok menüpontban található cikkek vagy az Alváskultúra blog vásárlási tanácsai között minden bizonnyal megtalálja majd. És még egyszer: köszönet minden MatracGuru Facebook  LIKE-ért!

» új hozzászólás írása «
Rendezettség:  


(#416) zsilu58
2013-04-05 10:59:05

Tisztelt Cím! Érdeklődöm, hogy ék alakú szivacsot tudnak-e vágni. Közepes keménységben. Hossza 100 cm, szélessége 70 cm, magassága 30 cm. Reflux párna helyettesítésére szolgálna.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Zsiros Jánosné

(#415) MatracGuru
2013-04-05 07:03:52

Kedves Mz/X,

alapvetően az összes rugós matrac, illetve a 18cm-nél magasabb vagy keményhab matracok mehetnek deszka bordára, ágybordára. Innentől egy elég széles tárház áll rendelkezésre, tényleg csak a gyártó által megadott súlyhatárt kell figyelni. Biztosan szóba jöhetnek a következő matracok:

Signum Hard, Hilding ööszes (Family családot kivéve), Billerbeck Bahama Nova, Best Dream összes matraca....

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: mz/x (#413)
(#414) MatracGuru
2013-04-05 06:52:54

Kedves Szaki,

egy dolog segíthet:

-ha van egy nem emlékezőhab matracom (Signum), de elkap a vágy valamikor, hogy szeretném azt a komfortot, akkor vehetek rá egy memory fedőmatracot, hogy a matrac emlékezőhab komfortot adjon. Ezt majd különböző vastagságokban lehetem: 2-4-6-8cm

-ha van egy eleve emlékezőhab matracom és nem tetszik a memory élmény, felmelegszik, beizzadok, süppedékeny, kicsit nehezebb a mozgás, stb miatt -akkor sajna nincs mit tenni...

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: szaki (#412)
(#413) mz/x
2013-04-04 22:33:45

Tisztelt matracGuru!

Tanácsát szeretném kérni matracvásárláshoz az alábbi paraméterek figyelembevételével.

CSAK és kizárólag DESZKA bordázáson!
Méret: 100x200 cm
Magasság: 20-22 cm
Komfort: félkemény vagy kemény
Súlykorlát: 100-110 kg
Anyagösszetétel: nem kizárt egy típus sem

Szeretném segítségével leszűkíteni a lehetőségeket és személyesen érzet alapján vásárolni.

Köszönettel.

(#412) szaki
2013-04-04 22:26:46

Tisztelt Pálinkás Úr!

Köszönöm a választ.
Én is éreztem, hogy teljesen más a két matrac, ennek ellenére mindkettő kényelmes. Igazából azt nem tudom, hogy hosszú távon melyik jobb választás?
Melyiket nem fogom megbánni? Motoszkál a fejemben, hogy megveszem az egyiket és lehet, hogy a másik jobb lenne? Nem igazán tudom, hogy mi alapján döntsek hiszen mindkettő kényelmes rövid próba után.
Tudna adni valami támpontot?

Köszönettel:
Szakál Attila

(#411) MatracGuru
2013-04-04 18:02:01

Tisztelt Szakál úr,

alapvetően két különböző jellegű, kialakítású, komfortú és tudású matracról van szó. Amíg a Signum:

-kétoldalas matrac
-hétzónás matrac
-hideghab matrac
-anatómiai kialakítás
-mosható huzat

Addig a Memory Duet:

-memoryfoam matrac
-zóna nélküli
-erginómiai kialakítás nélkül
-fix huzat

Érdemes próbálgatni, mert a két matrac karakterében nagyon eltér egymástól.

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: szaki (#410)
(#410) szaki
2013-04-04 13:05:52

Tisztelt Pálinkás Úr!

Véleményét szeretném kérni matrac választással kapcsolatban.
Kettő matrac között vacillálok:
- RelaXx® Signum Dual Medium
- olasz Best Dream Memory 15+5cm
A Relaxx-ot most próbáljuk és nagyon jónak tűnik egy alvás után.
A másikat csak üzletben volt lehetőség kipróbálni, az alapján az is tetszik. A páromnak gerinc sérve van, nekem most van kialakulóban. Általában háton illetve oldalt fekszünk.
Köszönöm megtisztelő véleményét.

Üdvözlettel:
Szakál Attila

(#409) MatracGuru
2013-04-03 19:10:31

Kedves Hajnal úr,

én a matrac szerkezeti épségével kezdeném. Mielőtt az ágyrácson változtatnánk, érdemes a matracot ellenőrizni. Amennyiben rossz és cserére szorul, úgy nem biztos, hogy érdemes csillivilli ágyrácsot venni, mert lehet, hogy olyan matracra esik a választás, amihez elég a deszka bordázat:

-rugós matracok
-zsákrugós matracok
-keményhab matracok
-20cm-nél vastagabb matracok

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Péter (#408)
(#408) Péter
2013-04-03 18:45:39

Tisztelt Pálinkás úr!

Válasza alapján úgy látom, nem felülről, hanem éppen alulról érdemes megpróbálni javítani a helyzeten. Egy sokléces, keménységállítási lehetőséggel ellátott ágyrács segíthet eltalálni a test számára legmegfelelőbb alátámasztást, ha a matrac eddig megúszta (mielőbb letesztelem) károsodás nélkül? Úgy tűnik, hogy a memoryfoam más célt szolgál, esetünkben nincs értelme ezen gondolkodni. Ha nincs szerencsénk, és a matrac megsínylette a 17 lécet, az azt jelenti, hogy selejtezhető?

Ön mit javasol?

Köszönettel: Hajnal Péter

(#406) arpipapa
2013-04-03 13:50:34

Tisztelt Pálinkás úr!

Köszönöm gyors válaszát.

Közben sikerült az egyik kollégájával beszélnem, újból elküldtem az eredeti levelemet az új e-mail címre. Remélem, hamarosan megoldódik a probléma, ígéretet kaptam az ügy mielőbbi rendezésére.

Köszönöm, felajánlott segítségét - élek is vele, de remélem nem kell sort keríteni rá, mert megoldódik a helyzet.

Köszönettel: arpipapa

(#405) MatracGuru
2013-04-03 13:31:55

Kedves arpipapa,

mindenek előtt sajnálom, ha kellemetlenség érte. Az elmúlt időszakban két kisebb üzletünket egy nagy alapterületű üzletben egyesítettük, ez okozott ugyan némi galibát, de jelentősebb elmaradások, keveredések nem voltak.

A matracGuru központi elérhetőségei nem változtak, tehát a következő elérhetőségek bármelyikén el tudja érni kollégáimat:

info@matracguru.hu
info@biohome.hu
20/911 60 51
(1) 785 71 39

Tekintettel, hogy nevét nem adta meg, így nem tudok segíteni Önnek az ügy előre mozdítása érdekében, kérném, hogy vegye fel üzletünkkel ismét a kapcsolatot és biztosíthatom, hogy kollégáim mindent megtesznek a mihamarabbi csere érdekében.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: arpipapa (#403)
(#404) MatracGuru
2013-04-03 13:24:45

Kedves Hajnal úr,

attól tartok, hogy a probléma bonyolultabb lesz, mint ahogyan az elsőre kinéz. Mielőtt bármiféle fejlesztésbe kezdene, érdemes lenne megvizsgálni, hogy a matrac még épségben van-e. A 17 tagú keresztléccel ellátott ágyrácsok a létező legrosszabb megoldások, latex matracok alá minimum 26-28 keresztlécből álló ágyrács kellene.

Tapasztalatom (Dunlopillo képviselet), hogy a nem megfelelő ágyrács minőségromláshoz vezet, nevezetesen a latex könnyen felpuhul, kigödrösödik. Érdemes lenne kivenni a matracot az ágyból (tudom nem könnyű) és letenni a földre. A matrac végétől végignyomogatni a matracot és figyelni, hogy a medence-fenék részben érezhető-e valamiféle felpuhulás. Ez nem jelent okvetlenül kigödrösödést, egész egyszerűen a latex cellaszerkezete összetörik, ezáltal felpuhul.

Az emlékezőhab fedőmatracok a következő dolgokra alkalmasak:

-egy keményebb matracot komfortosabbá varázsolni
-emlékezőhabossá varázsolni matracunkat

És amire nem alkalmas

-egy szerkezetileg sérült matrac az is marad -csak puhábban
-a gödör az gödör marad -csak pihe-puhábban lesz gödrös

És ami még ellene szól

-rossz légáteresztés
-felmelegedésre való hajlam

Szóval az ágyrács nem a legszerencsésebb típus. Reméljük a matrac eddig még túlélte...

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Péter (#402)
(#403) arpipapa
2013-04-03 12:34:44

Tisztelt Pálinkás László úr!

Email-ben fotók csatolásával tettem egy reklamációs bejelentést egy matraccal kapcsolatban 2013.02.14 napon. Egy hónap várakozás után ígéretet kaptam arra, hogy a matracot kicserélik, további 2 hét múlva hogy már legyártották, szállításra vár. Most megközelítőleg 2 hónap után már érdeklődni sem tudok ugyanis a telefon számok vagy megszüntek, vagy nem veszik fel. Egy a hiba bejelentéskor 6-7 hónapos matracról van szó. Mi tévő legyek? Várom a csere matracot de semmi, és most már kommukálni sem tudok Önökkel.

Kérem megtisztelő válaszát.

(#402) Péter
2013-04-03 00:41:08

Tisztelt Pálinkás László!

Párommal évek óta használunk egy 160x200-as, 14 cm vastag holland latex matracot. A középső harmadában a többi résznél sűrűbben elhelyezkedő és kisebb átmérőjű lyukak vannak, frottír jellegű huzattal borított. Egy-egy ikeás, 17 tagú, ragasztott, domború lécekből álló ágyrácson helyezkedik el. Puha, remek hőmérsékletet biztosít az alváshoz.

Sajnos egy ideje mindketten gyakorta hátfájással kelünk. Az a megfigyelésünk adódott, hogy míg a rövidebb - 6-7 órás - alvások esetén nem jelentkezik a sajgás, addig a téli időszakban jutó 8-10 órás pihenés után jellemzően fájdalmas az ébredés. (Szerencsére ez hamar el is múlik.) Arra a következtetésre jutottunk, hogy a matrac nem biztosít megfelelő alátámasztást a gerincnek, túl puhának bizonyul.

Első körben egy memóriahabos fekvőbetét beszerzésére gondoltunk, ami "keményítene" a fekhelyen, illetőleg biztosíthatná a megfelelő alátámasztást 8-10 órás pihenés esetén is.
Ön szerint működőképes egy ilyen meglévő latex matrac + memóriahab fekvőbetét kombó? Mit javasol?

Nagyon köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel: Hajnal Péter

(#400) MatracGuru
2013-03-28 18:26:45

Kedves Annamária,

sajnos a helyünk is véges, így a kiállítási matracok számát is korlátoznunk kell, ezért igyekszünk minden gyártótól azokat a termékeket bemutatni, amikre a tapasztalatok szerint nagyobb érdeklődés van. Az Active matrac jelenleg nem esett a szortiment kialakításába és tudomásom szerint gyártói átállás miatt jelenleg ez a típus csak hosszú szállítási hatááridővel rendelhető.

Komfortban a következő termékek nyújtanak hasonló alátámasztást és formakövetést, bár természetesen mindegyik matrac más és más:

-Sleep Hard
-SuperDream
-Siglo

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Annamaria (#399)
(#399) Annamaria
2013-03-28 17:01:35

Kedves Uram!
Derék problémáim miatt a Swiss Dream Aktív matracuk keltette fel az erdeklodesem,
az üzletben jarva azonban nem sikerult kiprobalnunk ezt a típust.
Kérdésem, hogy varhato-e a közeljövőben ebből a matracböl mintadarab?
Köszönettel: Annamaria

(#398) Móni
2013-03-28 13:35:07

Mindenképp :-)!

Szép Húsvéti Ünnepeket!

Üdvözlettel:
Palotai Mónika

(#397) MatracGuru
2013-03-27 18:23:54

remélem segítenek:-)

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Móni (#396)
(#396) Móni
2013-03-27 08:17:09

Kedves László!

Nagyon köszönöm a részletes válaszát és a jó tanácsokat!

Üdvözlettel:
Palotai Mónika

(#395) MatracGuru
2013-03-26 21:18:41

Kedves Mónika,

nagy mennyiségű folyadék (pisi) természetesen átszivárog a huzaton. Talán más is, viszont ez annyira ritka már ebben a korban, hogy a vám majd többe kerül, mint a rév.

Ha abból indulunk ki, hogy egy matrachuzatnak gyorsan kell párologtatnia a nedvességet, akkor annak légáteresztőnek kellene, hogy legyen. Valami ha zár, akkor pedig nem ereszt. Sem levegőt, sem folyadékot. (csak margószélen kérdezném meg, hogy miért az olcsó olasz vákuumcsomagolt matracok teflon huzatúak? Miért nem találunk "normális" matracok között egyetlen valamire való gyártó kínálatában ilyen huzatot?)

Így van ez egy kicsit a vízzáró matracvédőkkel is. Bár létezik egy 1000tű technikának hívott eljárás, amivel a vízzáró rétegbe integrálják a frottír réteget, ez elvileg lentről ereszti a levegőt, fentről zárja a nedvességet. Elvileg.

Amúgy meg csörögnek, zörögnek és olyan diszkomfort érzést nyújtanak, mint amikor nyáron a gumimatracon alszik el az ember. Szóval szerintem csak vészesetben, traumák után (testvér születés, stb) vagy a pelenkáról való átállás időszakában érdemes átmenetileg használni.

Ami segítség és megoldás lehet, az egy higiéniai matracvédő, ez 100% pamut és a két réteg között flízzel van steppelve. 4 sarkán gumis, könnyebben mosható, mint egy matrachuzat, légáteresztő és a matrachuzat és a matracvédő már ca. kellő védelmet ad a balesetekhez.

Üdvözlettel:

Pálinkás lászló
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Móni (#394)
(#394) Móni
2013-03-26 08:12:11

Kedves László!

Köszönöm szépen a segítségét!
A gyermekeink idén lesznek 6 illetve 7 évesek, ezért szeretnénk már "felnőtt" ágyat és matracot vásárolni nekik. Mi is keményebb matracot keresünk. Megnéztem az Ön által ajánlott matracokat, láttam, hogy mosható a huzatuk. Az én kérdésem az lenne, hogy a huzaton nem megy-e át, ha rosszul lesz valamelyikük? (Szerencsére ez ritkán fordul elő, de akkor még sajnos nem tudnak kiszaladni a fürdőszobába...)
Hallottunk teflon bevonatú matracról, matracvédőről. Ön szerint érdemes ilyenben gondolkodnunk a gyerekeinknek?
Nagyon köszönöm, ha tud válaszolni még ezekre a kérdéseinkre is.

Üdvözlettel:
Palotai Mónika

(#393) MatracGuru
2013-03-25 19:50:44

Kedves Móni,

kellene a gyerekek életkora is a megfelelő javaslathoz. Amennyiben 2 és 6 év között vannak, úgy a Junior Vital és Junior Vital Premium matrac nagyon jó szolgálatot tehet, kétoldalas komforttal, mosható huzattal, levegőcsatornákkal a rétegek között -és normális 24 900 és 27 900Ft-os fogyasztói áron.

Amennyiben ennél idősebbek, úgy olyan matracban gondolkoznék, amik felnőttek számára javasoltak, hiszen 6-7 éves kor fölött egy átlag 10 év élettartammal számolva már szinte felnőtt gyerekeket kapunk majd. Ilyen belépő termék lehet a Hard Comfort, a Swiss Dream Sleep Standard vagy Sleep Hard matrac.

Tapasztalatból javasolnám, hogy a gyerekek matraca többfunkciós, mint egy felnőtt matrac, vázizomzatuk erősebb, regenerációjuk gyorsabb: lehet kicsit keményebb a matrac, hogy játszáshoz, ülve olvasáshoz, telefon/laptop, stb tevékenység közben se merüljön el benne.

Remélem segítettem egy kicsit...

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Móni (#391)
(#392) MatracGuru
2013-03-25 19:44:12

Kedves Erika,

a Bahama Nova nem olyan régtől már kétoldalas matrac, az egyik oldala egy kicsit lágyabb, mint az eddigi -és a mostani- keményebb oldal.

A C111 valóban egy kicsit lágyabb matrac, nekem egy kicsit "imbolyog" is, de ez ízlés kérdése.

Amennyiben Budapesten vagy Miskolcon járnak, úgy érdemes lenne futni egy kört a Hilding matracaival is, izgalmas, jól megépített zsákrugós matracokkal fogunk találkozni nagyon elfogadható árban.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Erika (#390)
(#391) Móni
2013-03-25 14:40:03

Kedves László!

2 gyermekünknek készülünk 90x200-as ágyat és ahhoz matracot vásárolni. Olyan tartós és egészséges matracot szeretnénk, amely szükség esetén mosható huzattal rendelkezik, illetve nem szívja be az esetleges rosszullétek következményeit (épp most esett át a Kisfiunk egy kisebb víruson, és jó volt, hogy a jelenlegi kókuszmatraca mosható...).
Milyen matracot javasolna, illetve van-e olyan, amely egészségpénztárra is megvásárolható?

Köszönöm előre is a segítségét!

Üdvözlettel:

Palotai Mónika

(#390) Erika
2013-03-25 10:45:31

Kedves László!

Köszönöm szépen a választ...de a Bahama Nova matrac nem egyoldalas?
Mindenképpen lesz próba, csak Debrecenben sajnos nincs nagy választék, így utazni kell hozzá. Jelenleg Cardo 111-esünk van, de az nagyon puhának bizonyult, gyűjtöm az infókat, mely matracokat érdemes kipróbálni...

Üdvözlettel,
Erika

(#389) MatracGuru
2013-03-24 18:55:06

Kedves Erika,

egyértelműen a Bahama Nova keményebbik oldala. Amin érdemes esetleg elgondolkozni az az, hogy indokolt-e, szükséges-e ez a fajta keménység. Mindenképpen csinálnék egy próbát, mielőtt vásárlásra szánnám el magam...

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Erika (#388)
(#388) Erika
2013-03-24 12:00:32

Kedves László!

Érdeklődnék, hogy a Hilding Original Strong, Hilding Original Multi MedSil, illetve Billerbeck Bahama Nova matracok közül melyik a legkeményebb.
Üdvözlette,
Erika

(#386) MatracGuru
2013-03-17 20:15:43

Kedves Riri,

tényleg írhatnék most válaszként 32 oldalt, egy kicsit inkább érdemesebb lenne utána olvasgatni legalább a basic információknak.

Nagyon nagy segítségedre lehet a következő blog oldal, ahol tematika szerint megtalálod a válaszokat a kérdésekre:

http://www.alvaskultura.blogspot.com

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: riri (#385)
(#384) riri
2013-03-16 21:44:11

Gerincservre milyen tipusu matracot ajanlanak?

(#383) Zsolt
2013-03-12 15:28:48

Köszönöm a megnyugtató tájékoztatást.


Matrac fórum betekintő ablak

2023-03-22 11:33:15

Rég jártam a fórumon, azóta talán szó esett a VISCOCOOL anyagú fedőmatracokról: most nincs ...

Matrac fórum és online tanácsadás

Bejegyzések száma: 3627