Paplanok

R E G I S Z T R Á C I Ó  N É L K Ü L ! A MatracGuru matrac fórum célja egy részt, hogy az elmúlt 10 év tapasztalatával, hozzáértésével segítsünk Önnek eligazodni kis hazánk matrac-kínálatában. A fórum másik fontos feladata a tanácsadás, hogy minden érdeklődő a lehető leggyorsabban jusson minőségi válaszokhoz, azonnal használható szakértő szakmai tanácsokhoz. A MatracGuru matrac fórum mindenki számára elérhető és nyilvános, így a matrac és ágykeret területen szerzett felhasználói tapasztalatok közvetlenül is megoszthatók egymással a fórumot használók között. Mennyibe kerül egy jobb minőségű matrac? Melyik irány a helyes és az egészséges a matrac alapanyagok között? Mi az az egyedi méret és miért nem erőltetjük a kókusz matracokat? Kérdezzen nyugodtan bármit a matracoról!

 

A MatracGuru részéről a fórumban felmerülő kérdéseikre Pálinkás László matrac szakértő fog válaszolni Önöknek - reméljük hasznosan. Amennyiben Ön nem szeret fórum oldalakra írogatni, de mégis használható információra vágyik, úgy azt a tanácsok menüpontban található cikkek vagy az Alváskultúra blog vásárlási tanácsai között minden bizonnyal megtalálja majd. És még egyszer: köszönet minden MatracGuru Facebook  LIKE-ért!

» új hozzászólás írása «
Rendezettség:  


(#397) MatracGuru
2013-03-27 18:23:54

remélem segítenek:-)

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Móni (#396)
(#396) Móni
2013-03-27 08:17:09

Kedves László!

Nagyon köszönöm a részletes válaszát és a jó tanácsokat!

Üdvözlettel:
Palotai Mónika

(#395) MatracGuru
2013-03-26 21:18:41

Kedves Mónika,

nagy mennyiségű folyadék (pisi) természetesen átszivárog a huzaton. Talán más is, viszont ez annyira ritka már ebben a korban, hogy a vám majd többe kerül, mint a rév.

Ha abból indulunk ki, hogy egy matrachuzatnak gyorsan kell párologtatnia a nedvességet, akkor annak légáteresztőnek kellene, hogy legyen. Valami ha zár, akkor pedig nem ereszt. Sem levegőt, sem folyadékot. (csak margószélen kérdezném meg, hogy miért az olcsó olasz vákuumcsomagolt matracok teflon huzatúak? Miért nem találunk "normális" matracok között egyetlen valamire való gyártó kínálatában ilyen huzatot?)

Így van ez egy kicsit a vízzáró matracvédőkkel is. Bár létezik egy 1000tű technikának hívott eljárás, amivel a vízzáró rétegbe integrálják a frottír réteget, ez elvileg lentről ereszti a levegőt, fentről zárja a nedvességet. Elvileg.

Amúgy meg csörögnek, zörögnek és olyan diszkomfort érzést nyújtanak, mint amikor nyáron a gumimatracon alszik el az ember. Szóval szerintem csak vészesetben, traumák után (testvér születés, stb) vagy a pelenkáról való átállás időszakában érdemes átmenetileg használni.

Ami segítség és megoldás lehet, az egy higiéniai matracvédő, ez 100% pamut és a két réteg között flízzel van steppelve. 4 sarkán gumis, könnyebben mosható, mint egy matrachuzat, légáteresztő és a matrachuzat és a matracvédő már ca. kellő védelmet ad a balesetekhez.

Üdvözlettel:

Pálinkás lászló
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Móni (#394)
(#394) Móni
2013-03-26 08:12:11

Kedves László!

Köszönöm szépen a segítségét!
A gyermekeink idén lesznek 6 illetve 7 évesek, ezért szeretnénk már "felnőtt" ágyat és matracot vásárolni nekik. Mi is keményebb matracot keresünk. Megnéztem az Ön által ajánlott matracokat, láttam, hogy mosható a huzatuk. Az én kérdésem az lenne, hogy a huzaton nem megy-e át, ha rosszul lesz valamelyikük? (Szerencsére ez ritkán fordul elő, de akkor még sajnos nem tudnak kiszaladni a fürdőszobába...)
Hallottunk teflon bevonatú matracról, matracvédőről. Ön szerint érdemes ilyenben gondolkodnunk a gyerekeinknek?
Nagyon köszönöm, ha tud válaszolni még ezekre a kérdéseinkre is.

Üdvözlettel:
Palotai Mónika

(#393) MatracGuru
2013-03-25 19:50:44

Kedves Móni,

kellene a gyerekek életkora is a megfelelő javaslathoz. Amennyiben 2 és 6 év között vannak, úgy a Junior Vital és Junior Vital Premium matrac nagyon jó szolgálatot tehet, kétoldalas komforttal, mosható huzattal, levegőcsatornákkal a rétegek között -és normális 24 900 és 27 900Ft-os fogyasztói áron.

Amennyiben ennél idősebbek, úgy olyan matracban gondolkoznék, amik felnőttek számára javasoltak, hiszen 6-7 éves kor fölött egy átlag 10 év élettartammal számolva már szinte felnőtt gyerekeket kapunk majd. Ilyen belépő termék lehet a Hard Comfort, a Swiss Dream Sleep Standard vagy Sleep Hard matrac.

Tapasztalatból javasolnám, hogy a gyerekek matraca többfunkciós, mint egy felnőtt matrac, vázizomzatuk erősebb, regenerációjuk gyorsabb: lehet kicsit keményebb a matrac, hogy játszáshoz, ülve olvasáshoz, telefon/laptop, stb tevékenység közben se merüljön el benne.

Remélem segítettem egy kicsit...

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Móni (#391)
(#392) MatracGuru
2013-03-25 19:44:12

Kedves Erika,

a Bahama Nova nem olyan régtől már kétoldalas matrac, az egyik oldala egy kicsit lágyabb, mint az eddigi -és a mostani- keményebb oldal.

A C111 valóban egy kicsit lágyabb matrac, nekem egy kicsit "imbolyog" is, de ez ízlés kérdése.

Amennyiben Budapesten vagy Miskolcon járnak, úgy érdemes lenne futni egy kört a Hilding matracaival is, izgalmas, jól megépített zsákrugós matracokkal fogunk találkozni nagyon elfogadható árban.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Erika (#390)
(#391) Móni
2013-03-25 14:40:03

Kedves László!

2 gyermekünknek készülünk 90x200-as ágyat és ahhoz matracot vásárolni. Olyan tartós és egészséges matracot szeretnénk, amely szükség esetén mosható huzattal rendelkezik, illetve nem szívja be az esetleges rosszullétek következményeit (épp most esett át a Kisfiunk egy kisebb víruson, és jó volt, hogy a jelenlegi kókuszmatraca mosható...).
Milyen matracot javasolna, illetve van-e olyan, amely egészségpénztárra is megvásárolható?

Köszönöm előre is a segítségét!

Üdvözlettel:

Palotai Mónika

(#390) Erika
2013-03-25 10:45:31

Kedves László!

Köszönöm szépen a választ...de a Bahama Nova matrac nem egyoldalas?
Mindenképpen lesz próba, csak Debrecenben sajnos nincs nagy választék, így utazni kell hozzá. Jelenleg Cardo 111-esünk van, de az nagyon puhának bizonyult, gyűjtöm az infókat, mely matracokat érdemes kipróbálni...

Üdvözlettel,
Erika

(#389) MatracGuru
2013-03-24 18:55:06

Kedves Erika,

egyértelműen a Bahama Nova keményebbik oldala. Amin érdemes esetleg elgondolkozni az az, hogy indokolt-e, szükséges-e ez a fajta keménység. Mindenképpen csinálnék egy próbát, mielőtt vásárlásra szánnám el magam...

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Erika (#388)
(#388) Erika
2013-03-24 12:00:32

Kedves László!

Érdeklődnék, hogy a Hilding Original Strong, Hilding Original Multi MedSil, illetve Billerbeck Bahama Nova matracok közül melyik a legkeményebb.
Üdvözlette,
Erika

(#386) MatracGuru
2013-03-17 20:15:43

Kedves Riri,

tényleg írhatnék most válaszként 32 oldalt, egy kicsit inkább érdemesebb lenne utána olvasgatni legalább a basic információknak.

Nagyon nagy segítségedre lehet a következő blog oldal, ahol tematika szerint megtalálod a válaszokat a kérdésekre:

http://www.alvaskultura.blogspot.com

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: riri (#385)
(#384) riri
2013-03-16 21:44:11

Gerincservre milyen tipusu matracot ajanlanak?

(#383) Zsolt
2013-03-12 15:28:48

Köszönöm a megnyugtató tájékoztatást.

(#382) MatracGuru
2013-03-12 06:55:01

Kedves Feri,

a Memopedic vagy Memodream matracok matracmagja ugyanaz és a klímacsatorna valóban egy téves megfogalmazás. A Memodream matrac speciális hullámvágással készül az alsó hab rétegben és ezt a formát követi le az emlékezőhab is a tetején, viszont sem a két réteg között, sem pedig az emlékezőhab felületén nincsenek klímacsatornák, ami egyébként tényleg a megfelelő átszellőzésért és a hűtésért lenne felelős.

Ettől eltekintve egy aránylag népszerű matrac, árkategóriájában nagyon sok memory jellegű matracot utasít maga mögé.

Szerencsés választást kívánok!

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Feri (#381)
(#381) Feri
2013-03-11 20:56:50

Kedves László !
Már közel két hete meditálok ! - elsősorban a Swiss Dream Memodream memomedic
matrac érdekelne 160x200 -as méretben, kb 106 ezer ft. árban. Annyit tudok, hogy Magyarországon készül, nem Kínai alapanyagokból. A " gigamatracon " azt olvasom, hogy ennek a matracnak klímacsatornás szellőzése van ( ami fontos a memóriahab esetében ! ) , de más fórumok nem említik ezt ! Főleg a Relaxx Senzone Memory esetében olvasok kiváló szellőzésről. ( de ezt sajnos már nem igazán fér be a költségvetésbe ! ) -Szóval, lehet, hogy maradnék a Swiss Dreamnál , ha meg tud győzni a klímacsatornákról ! Esetleg , gondoltam még arra, hogy lehetne-e kérni a Swiss Dream matracot Tencel huzattal ? ! Egyébként Szegedre kellene szállitani a matracot, így sajnos nincs módomban személyesen megnézni a darabot, de én úgy gondolom, hogy csak néhány hét ,vagy hónap használat után derül ki, hogy jó volt-e a választás ! Előre is köszönöm válaszát, véleményét ! Üdvözlettel ! Feri, Szegedről cornelius@t-online.hu

(#380) MatracGuru
2013-03-09 21:35:44

Kedves Zsolt,

a termék megjelölése valóban egy kicsit szokatlan, ennek a következő az oka:

-zsákrugós matracok különböző rugóerősséggel készülhetnek

-alapértelmezésben eredetileg csak a Hilding Family Anatomy Comfort termék létezett és készült, ez a termék volt a csomagolás szerint is tipizálva

-a Comfort (eredeti változat) a magyar piaci igényekhez túl lágy volt, így -kizárólag Magyarország számára- a Hilding elkészíti nekünk a Hard verziót az erősebb rugózattal

-a mennyiség viszont egy ekkora vállalat életében nem elegendő ahhoz, hogy külön csomagolást rendeljenek hozzá, így egy kiegészítő betét címkével van ellátva a termék, ahol az 1,9-2 kerül feltüntetésre.

Gyakorlatilag és pillanatnyilag ez a betét címke különbözteti meg a két terméket.

Egyébként Hilding Family Anatomy Comfort (a lágyabb) terméket nem is tartjuk magyarországi készleten (nincs igény rá), így az összekeveredés gyakorlatilag kizárt.

Remélem minden rendben lesz.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Zsolt (#379)
(#379) Zsolt
2013-03-09 15:44:34

Tisztelt Pálinkás László,

Meg tudná mondani pontosan milyen a Hilding Family Anatomy Hard matrac jelölése a csomagoláson ?
Egy ilyen matracot vásároltunk, és a csomagoláson a "Family Anatomy Comfort" cimke van. Az eladó szerint egy külön papíron jelzik a rugóerőt, attól Hard.
Már csak itthon utánanézve vettem észre, hogy van kimondottan "Family Anatomy Comfort" néven forgalmazott matrac. Nekünk a Hard kellene. Ha valóban így van, elég furcsa a termék csomagolása, vagy a hirdetése.

Köszönettel

(#378) MatracGuru
2013-03-04 11:12:42

Kedves László,

én voltam abban a gyárban, ahol ez a termék készül és láttam ennek a matracnak a gyártását, erről azonban sajnos nem adhatok ki részletesebb információt; tehát amit a forgalmazó nem közöl, azt én sem oszthatom meg Önnel.

Ami biztos, hogy az ár/magasság paraméterekkel nehéz versenyezni. Vagy nem is biztos, hogy érdemes. A lényegi információkat nekem pl nem sikerült megtalálnom, ezek olyanok lennének, mint autónál a cm3, LE, Nm, gyorsulás, fogyasztás, stb:

-rugók magassága
-rugók vastagsága
-rugók száma
-ergonómiai zónák száma

A komfortrétegként használt haboknál azért találunk jobb habokat zsákrugós matracokban, első blikkre -anélkül, hogy ismerném a terméket- én egy lágy matracnak gondolnám, összetételéből (tényleg csak) saccolva viszonylag nagy későbbi felpuhulással.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: László (#377)
(#377) László
2013-03-03 20:16:31

Tisztelt Pálinkás László Úr!
Nagyon hátfájós vagyok. Paramétereim 188 magas 100 kiló és 29 éves.
Erről a matracról szeretném kikérni a véleményét.
http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/30244389/
Köszönettel

(#376) MatracGuru
2013-02-24 18:43:43

Kedves Vizesfijú87,

szerintem a keménységi problémára megoldás lehet a memory fedőmatrac. A memory alapanyagok (és 50kg/m3 alatt szerintem nem érdemes vásárolni) már olyan sűrűséggel készülnek, amik tartós használatra alkalmasak, nem beszélve arról, hogy alatta már van egy a súlynak megfelelő matrac, így a kettő együtt akár tökéletes összhangot is alkothat.

Amire vigyáznék, az a vastagság. Érdemes lenne elmenni egy szakkereskedésbe és keresni egy hasonló keménységű matracot, mint ami otthon van most Önnek. Először rátenni egy 4cm vastag fedőmatracot és megfigyelni, hogy megoldja-e a problémát.

Több esetben a 4cm-nél vastagabb fedőmatracok akár már túl süppedékenyek is lehetnek, fennállhat a "gipszágy" effektus.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

(#375) vizesfiju87
2013-02-24 17:43:31

Kedves Pálinkás László!

Az alábbi problémám kapcsán szeretném segítségét kérni: Múlt hónapban ajándékba kaptam egy hideghab matracot. Méreteim miatt(190cm/ 125 kg) egy keményebb matracot választottak. Sajnos ezt keménynek érzem túlságosan is. Megoldást jelenthet erre a problémára egy 5-6 cm vastag, 45-50 kg/m3 sűrűségű memory hab fedőmatrac? Súlyom miatt hasznáhatók-e a memory fedőmatracok, vagy fennáll az esélye, hogy hónapok alatt kifekszem őket?
Memory fedőmatracoknál súlykorlátozást nem találtam eddig.

Előre is köszönöm válaszát.

Viktor

(#374) MatracGuru
2013-02-23 22:01:00

Kedves Simon Tower,

a Yukon ágykeret ágyneműtartó nélkül és a Zafír ágykeret ágyneműtartóval lapraszerelt állapotban szállíthatók, így szinte bármilyen ajtón beférnek.

Yukon ágyneműtartós ágyunk sajnos más eset:

-külön a fej -és lábvég
-egybe doboz az ágyneműtartó (140*200*30)
-egybe szerelt az ágyrács (140*200*5)

Normál testsúly mellett a fent említett matracok alá nem szükségszerű a rugalmas, farugós ágyrács.

Üdvözlettel:

pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

(#373) SimonTower
2013-02-23 20:06:01

Kedves László!

Szeretnék érdeklődni, hogy Yukon ágykeret(ágyneműtartóval és anélkül is) és a Zafír ágyneműtartós ágy lapraszerelt állapotban kerül-e eladásra. A problémám az, hogy a 140*200-as keret se a lépcsőn, se az ablakon keresztül nem fér át. Szétszedve csak az ágyneműtartós verzió aljával lenne gond, de azt már könyebb átpasszírozni. :)
Másik kérdésem az lenne, hogy ezekhez a matracokhoz kell-e farugós ácsrács, vagy megfelelő a merev megoldás is? :
- Swiss Dream Sleep Standard
- BodyLine Memory 12+4
- Best Dream Siglo
- RelaXx Memory Classic 12+4

(#372) MatracGuru
2013-02-22 21:44:55

Kedves József,

örülök, hogy sikerül a megfelelő matracot kiválasztani.

A párásítók a relatív páratartalom növelésével plusz nedvességet juttathatnak a matrac felületére. Ennek intenzitása, a párologtatás mértéke, a párásító porlasztása mind-mind befolyásolni fogja a kicsapódást.

Tapasztalatból még a Boneco párásító esetében is lehet néha párát találni a padlón.

Én természetesen használnám, megpróbálnám a földtől magasabban elhelyezni és minden reggel hosszasan (egész nap) szellőztetni a matracot, nehogy beinduljon a penészesedési reakció.

Normális mértékű párologtatás, megfelelő magasság és jó porlasztás esetén nem valószínű, hogy a matrachuzat felső régióin túl a matracmagig eljutna a nedvesség.

Magyarul: nem beágyazni az érintett területeket:-)

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: József (#369)
(#371) MatracGuru
2013-02-22 21:30:43

Kedves Tamás,

a kipróbálásra hazavihető matracok mérete 90*200cm, ehhez a méretre készültek a hordtáskák is.

Sajnos ettől eltérő méretű matracot nem áll módunkban kipróbálásra adni.

Kérem szíves megértését.

Üdvözlettel:

Kedves Gmka,

elnézést a késedelmes válaszért, külföldön voltam.

HOgy egy egybe vagy két külön matrac legyen, szerintem ebben az esetben inkább a hozott komfortérzet fogja meghatározni. Magyarul, ha Önnek kényelmes volt eddig az a matrac, ami a párját eddig megtartotta és nem ment hamar tönkre, akkor lehet, hogy érdemes egy matracban gondolkodni.

Minden esetre érdemes figyelni a matracok súlykorlátozását, nehogy probléma esetén ne lehessen a garanciát érvényesíteni. Feszesebb matracokat ebben a kategóriában kínál a Best Dream is, továbbá a Hilding zsákrugós matracai is lehetnek megoldások (IndiviDuality Pocket vagy Multipocket) Továbbá a még feszesebb komfortra tekintettel a Billerbeck Bahama Nova matrac lehet még egy szerencsés választás.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Tamás (#368)
(#370) MatracGuru
2013-02-22 21:28:11

Kedves Gmka,

elnézést a késedelmes válaszért, külföldön voltam.

HOgy egy egybe vagy két külön matrac legyen, szerintem ebben az esetben inkább a hozott komfortérzet fogja meghatározni. Magyarul, ha Önnek kényelmes volt eddig az a matrac, ami a párját eddig megtartotta és nem ment hamar tönkre, akkor lehet, hogy érdemes egy matracban gondolkodni.

Minden esetre érdemes figyelni a matracok súlykorlátozását, nehogy probléma esetén ne lehessen a garanciát érvényesíteni. Feszesebb matracokat ebben a kategóriában kínál a Best Dream is, továbbá a Hilding zsákrugós matracai is lehetnek megoldások (IndiviDuality Pocket vagy Multipocket) Továbbá a még feszesebb komfortra tekintettel a Billerbeck Bahama Nova matrac lehet még egy szerencsés választás.

Üdvözlettel:

pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Gmka (#367)
(#369) József
2013-02-21 20:22:28

Tisztelt Pálinkás László!

Először is azzal szeretném kezdeni, hogy közel fél évvel ezelőtt vettünk önöknél egy Dunlopillo Aerial Pur 1500 -as matracot. Azóta megszűnt a derékfájásom, és a matrac sokkal jobban teljesít mint az vártam volna tőle. Meg kell mondanom kitűnő választás volt!

Egy kérdésem is lenne a matraccal kapcsolatban. Vettünk egy hideg párásító készüléket. Amit sajnos a hely szűke miatt az ágy végébe tudtunk tenni( az-az egy pár centire a matractól ). A kérdésem az lenne, hogy okoz-e ez valamiféle problémát a matracnak? Illetve lesz-e tőle valami baja?

Válaszát előre is köszönöm,

Tisztelettel
József

(#368) Tamás
2013-02-21 16:40:20

Kedves László!

Szeretnénk hazavinni és kipróbálásra matracot önöktől, ahogy olvastam erre lehetőség van egy hordtáskában.
Kérdéseim a következők:
- 160x200 matracot szeretnénk, személyautóba befér-e (össze lehet-e hajtani a matracot)?
- a próbáért mennyi kauciót kell fizetni?

(#367) Gmka
2013-02-21 10:53:23

Üdvözlöm.
Férjem 130kg-172cm, én 100kg-165cm vagyok és szeretném kérdezni milyen matracot ajánlana nekünk? Úgy gondoltuk memóriás talán nem lenne jó, szeretjük a kemény, de nem a túl kemény matracot.Sajnos kipróbálni nem tudjuk a matracait mert vidékiek vagyunk, így a tanácsára támaszkodva kell döntenünk így különösen érdekel véleménye hogy ön a nagy súly miatt melyiket javasolná! 180×200-as méretű vagy 2×90-es re gondoltunk.Ön szerint kettőt érdemes venni mert úgy strapabíróbb praktikusabb vagy 1 nagyot?
Köszönjük előre is válaszát!

(#366) MatracGuru
2013-02-19 05:35:40

Kedves Erika,

több dolog is a rugós matrac mellett szól:

-precízebb formakövetés a zónáknak köszönhetően
-hosszabb élettartam, lassabb avulás
-lényegesen jobb légáteresztő képesség, jobb szellőzés
-nincs felmelegedés, befülledés, izzadás
-memory fedőmatrac opcióval később alakítható a komfort

Szerencsés választást kívánok:-)

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Erika (#365)

Matrac fórum betekintő ablak

2023-09-20 07:12:37

Kedves Zoltán, pillangó nyitású ágyat még nem alakítottam át soha, így sajnos ebben ninc...

Matrac fórum és online tanácsadás

Bejegyzések száma: 3640