Paplanok

R E G I S Z T R Á C I Ó  N É L K Ü L ! A MatracGuru matrac fórum célja egy részt, hogy az elmúlt 10 év tapasztalatával, hozzáértésével segítsünk Önnek eligazodni kis hazánk matrac-kínálatában. A fórum másik fontos feladata a tanácsadás, hogy minden érdeklődő a lehető leggyorsabban jusson minőségi válaszokhoz, azonnal használható szakértő szakmai tanácsokhoz. A MatracGuru matrac fórum mindenki számára elérhető és nyilvános, így a matrac és ágykeret területen szerzett felhasználói tapasztalatok közvetlenül is megoszthatók egymással a fórumot használók között. Mennyibe kerül egy jobb minőségű matrac? Melyik irány a helyes és az egészséges a matrac alapanyagok között? Mi az az egyedi méret és miért nem erőltetjük a kókusz matracokat? Kérdezzen nyugodtan bármit a matracoról!

 

A MatracGuru részéről a fórumban felmerülő kérdéseikre Pálinkás László matrac szakértő fog válaszolni Önöknek - reméljük hasznosan. Amennyiben Ön nem szeret fórum oldalakra írogatni, de mégis használható információra vágyik, úgy azt a tanácsok menüpontban található cikkek vagy az Alváskultúra blog vásárlási tanácsai között minden bizonnyal megtalálja majd. És még egyszer: köszönet minden MatracGuru Facebook  LIKE-ért!

» új hozzászólás írása «
Rendezettség:  


(#161) Sunshine
2012-07-30 20:56:09

Tisztelt Uram!

matracot és ágyat szeretnénk venni. A páromnak a dereka, nekem a hátam fáj, pedig csak a 30-as éveinkben járunk.
Utánaolvastunk különböző fórumokon, jártunk boltokban, és most a Memory matrac (Relax SenZone Memory Medium/Hard matrac felé hajlunk, melyiket kinek ajánlja?.

Ugyanakkor egy C.... ágykeretet néztünk ki, és a boltban megijesztettek minket azzal, hogy az egyenes (azaz deszka, nem pedig ágyrács) ágyalátámasztás a rugós matracokra lett kitalálva, nem pedig a hab matracokra, és veszélyes ilyenre hab, memory, stb. matracot tenni, mert nincs kellő alátámasztás. Fórumokon is azt olvastuk, hogy Memory matrac alá ágyrács szükséges.
A kinézett ágy ágyrácsos kivitelben nem, vagy csak jelentősen magasabb áron kapható.

Kérdésünk, hogy származhat-e bármilyen hátrány abból, ha nem ágyrácsos ágyra teszünk egy memory-habos matracot, illetve mennyire vegyük komolyan a fenti állításokat? Illetve van-e az ágyrácsnak bármilyen hátránya (pl. valaki esetleg instabilnak érezheti)? Ha jól gondolom, régen nem ágyráccsak készültek az ágyak.

(#160) Dioka
2012-07-30 10:05:28

Tisztelt Pálinkás Úr!
Body Line Memory 12+2 matracot szeretnék vásárolni két 20 éves gyermekemnek. Érdeklődnék, hogy van-e súlyhatár, és ez a matrac mennyire kemény? Nem szeretnék sem túl puhát sem túl keményet.

Üdv

(#159) Dioka
2012-07-30 08:55:45

Tisztelt Pálinkás Úr!
Body Line Memory 12+2 matracot szeretnék vásárolni két 20 éves gyermekemnek. Érdeklődnék, hogy van-e súlyhatár, és ez a matrac mennyire kemény? Nem szeretnék sem túl puhát sem túl keményet.

Üdv

(#156) Irina21
2012-07-24 20:59:59

Tisztelt Pálinkás Úr !

Nagyon szépen köszönöm a válaszát és megfogadom a tanácsát.

Üdvözlettel : Irina

(#155) H. Péter
2012-07-20 20:12:28

Tisztelt Pálinkás Úr!

Köszönöm válaszát!

Üdv:
HP

(#154) MatracGuru
2012-07-25 12:48:27

Tisztelt H. Péter Úr!,

a kérdés elég nehéz, mivel egy nagyobb irodalmat kellene hirtelen átfognunk, ezért elöljáróban arra kérném, hogy olvasgasson bele a hivatkozás megtekintése blog oldalamba a legtöbb kérdésre ott kimerítő válaszokat fog találni.

Az említett típusokról nem tudok korrekt véleményt formálni, mivel nem ismerem pontosan a termékeket. Én pl. nem vagyok kókusz-párti.

Az emlékezőhab olyan, mint a pacal: vagy nagyon szereti az ember vagy kirázza a hideg tőle. Ettől függetlenül hajlamos a felmelegedésre és a befülledésre.

Blog oldalamon valóban nagyon hasznos, objektív és témakörökre bontott válaszokat fog találni.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: H. Péter (#152)
(#153) H. Péter
2012-07-20 13:31:38

Tisztelt Pálinkás Úr!

Az előbb elfelejtettem említeni:
A matracok árai 140X200-as méretre vonatkoznak.

Üdv:
H: Péter

(#152) H. Péter
2012-07-20 13:23:18

Kedves Pálinkás Úr!

matracot szeretnénk vásárolni és a lakóhelyünkhöz közel két boltban jártunk, ahol a kipróbálás után két termék tetszett meg. Ezekről szeretném kérni a véleményét:
Az Andante ill. Quattro Mobili által forgalmazott Marion többrétegű kókusz matrac (kb 90 ezer ft) és a Naturelle cég Easy Exrtrazone hideghabos matrac (kb. 68 ezer ft). Elsősorban a keményebb matracok érdekeltek minket.
Kérdéseim a következők:
1. Reális-e az árkülönbség a két matrac között, és megéri-e a két matrac ennyi pénzt?
2. Ön mennyire tartja jónak a memory habos matracokat?
3. Mi az a hideghab, és mik a jó és rossz tulajdonságai?
4. Mit jelent, hogy egy matrac ennyi meg ennyi zónás?
5. Ön szerint a late, vagy táskarugós matracok nem előnyösebbek-e kókusz, vagy hideghab matracoknál?

Köszönettel:
H.Péter

(#151) MatracGuru
2012-07-25 12:48:27

Kedves Szildi,

kategóriájában a Best Dream Siglo matrac valóban egy nagyon jól eltalált keménységű és nagyon jó ár/érték arányú matrac. Soha egyetlen panasz, soha egyetlen garanciális probléma nem volt még.

Amennyiben a próba során kényelmesnek találja, úgy egy nagyon jó választás lehet ebben a kategóriában.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: szildi (#150)
(#150) szildi
2012-07-19 12:57:26

Kedves László!

matracvásárlás előtt állok, természetesen ki szeretném próbálni a matracokat, hogy dönteni tudjak.
Előzetesen megtetszett a Best Dream Siglo matrac, úgy láttam az ár/érték arány is egész jó. A tapasztalatok alapján ebben a kategóriában ez jó matracnak számít, vagy esetleg ajánl valami mást?

Szildi

(#149) MatracGuru
2012-07-25 12:48:27

Kedves Irina,

több helyen is hangoztatom, hogy nem attó lesz egy matrac majd jó Önnek, hogy az Cardo, Billerbeck, RelaXx, stb. Jellemzően minden márkának meg vannak a belépő kategóriás termékei, a középkategória és sok esetben még fölötte is találhatunk matracokat.

Amennyiben a Cardo márkanévhez ragaszkodik, úgy el kell menni egy olyan kereskedésbe, ahol forgalmaznak Cardo matracokat és próbálgatni kell. A C777, C888 és Silhouette matracok egy kicsit talán a lágyabbak, de a Cardo matracokra általában a feszesség a jellemző és első sorban a rugós matracokban kiemelkedők.

Rugó nélküli matracoknál megint ugyanez lesz a helyzet, nem gyártó szerint kelle választani, hanem a próbák során érzett kényelem, alátámasztás, formakövetés alapján.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Irina21 (#148)
(#148) Irina21
2012-07-08 21:02:33

Tisztelt Pálinkás Úr !

Szeretném a segítségét kérni, melyet előre is köszönök. Egy nagyon kényelmes matracot szeretnék venni egy ággyal együtt. Nem kárpitozott ágyat szeretnék venni hanem olyan fából készült ágyat vagy ágykeretet és bele egy matracot. Egy ismerősöm ajánlotta a Cardo típusú matracot. A számomra megfelelő ágyméret 140X200 cm. Én 58 éves vagyok és szeretnék egy olyan tartós, egészséges és kényelmes matracos ágyat venni ami megfelelő lenne. Szeretném ha segítene, hogy milyen ágyat, matracot vásároljak és kb. mennyi az ára ( középkategóriásra gondoltam ) és hol lehet beszerezni.

A kedvességét megköszönve várom válaszát. Üdvözlettel: Irina

(#147) MatracGuru
2012-07-25 12:48:27

Tisztelt Horváth Úr!

Az október az abból a szempontból lesz majd szerencsés, hogy szeptember közepén-október elején nyitjuk az eddigi legnagyobb matracGuru szaküzletet, közel 300m2-en csak matrac, ágykeret, ágyrács és minden, ami hálószoba...

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

(#146) linksbremse
2012-07-06 14:26:58

Tisztelt Pálinkás Úr!
Nagyon szépen köszönöm a vélemyényét s segítségét. A matrac vásárlással mindenképp várok Októberig, mert sajnos csak akkor tudok Magyarországra hazamenni, s feltétlen felkeresném önt ez ügyben. Amint tudok jelentkezek időpont miatt.... önt melyik Üzletben lehet megtalálni?
További sok sikert kívánok
Üdvözlettel: Horváth Ádám

(#145) MatracGuru
2012-07-05 19:55:17

Tisztelt Horváth Úr!

Ez a fajsúly kérdés azért fontos lehet... 13+5cm plusz 2cm huzat (igaz nem különböző színű és nem olyan zónázottság, hogy a vállrészben csak azért lehet zónának nevezni, mert a tojástartós kialakítás okán hiányzik az anyag egy része) ca.: 49 900Ft

A kérdés tényleg annyi, hogy miért fizetjük majd a 20 000Ft különbözetet?

Tapasztalatom szerint a Vásárlók egy jelentős része egy J*skes matrac után előbb-utóbb keresnek egy normális matracot. Persze ez nem mindenkinél igaz.

Vákuummatracokról az alábbi hivatkozáson részletes információt talál:

http://www.biohome.hu/erdekessegek/mitol-vakuummatrac

Amennyiben Önnek a termék kényelmes és megfelelő szakmai szempontok alapján lett kipróbálva, elhiszi a termék jó tulajdonságait, nem szavatosság, hanem garancia jár a matrachoz (ca 10 év), akkor meg kell venni.

Szerintem ebben az ártartományban sokkal jobb megoldások is adódnak.

Biztos, hogy memory matracot szeretne? Gyengébb átszellőzés, felmelegedésre való hajlam, stb... Gondolom kellőképpen tájékoztatták.

Üdvözlettel:

pálinkás László

(#144) Linksbremse
2012-07-04 23:43:41

Tisztelt Pálinkás Úr! Elöször is nagyon szépen köszönöm az öszinte/pártatlan véleményét... ez a mai világban ritka. Megpróbálom a hiányzó adatokat megmondani s utánna is kiváncsi lennék a véleményére... ha nem gond.
Tehát a matrac 24cm magas, s igaza van tényleg nem 7cm a Memory réteg hanem csak 5cm, rosszul emlékeztem. A falysúlya az 45 vagy 50 Kg/m3, de ahogy eddig utánna olvastam azt irják az átalgos falysúly kb 40kg/m3... a 7 zónát megpróbálom kideríteni ahogy a Garanciát is. Kicsit nehézkes helyzetben vagyok mert külföldön dolgozom s ez egy kicsit bonyolítja a helyzetet. De ha esetleg tényleg 7 zónás matrac lenne, s így a hiányzó adatokat+árat tudva, s a saját kénylemi szempotot figyelembe véve( ivel nekem kényelmesnek tünt) megérné e megvenni a matracot?
Még egy kérdés felmerűl bennem a keresgélés miatt.... volt olyan hely ahol a matracot vákumcsomagolva lehet elhozzni ( még a Memory-sat is), az nem károsítja a matracot? ill a réteget?
Segítségét és válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel: Horváth Ádám

(#143) MatracGuru
2012-07-25 12:48:27

Tisztelt Horváth Úr!

Köszönöm a megkeresést. Előbb az Ön által belinkelt matracról néhány szót csak a kép és a leírás alapján és a privát véleményemet fogja tükrözni:

-szerintem nem 7 zónás
-szerintem nincs 7cm emlékezőhab réteg rajta
-nem derül ki a memory fajsúlya, ami egy fontos érték lenne
-nem derül ki a matrac teljes magassága
-nem derül ki a garanciavállalás

A komfort pedig az Ön személyes próbája során tapasztalt szubjektív érzet...

-hogy kiszárad a porckorong, ha nem forog az ember -ilyet még nem hallottam (persze nincs kizárva, hogy brit tudósok...:-) A porckorong rugalmassága és nedvességtartalma valóban csökken, de ez inkább köszönhető az életkor előrehaladtának, mozgáshiánynak, a csigolyák nem megfelelő éjszakai tehermentesítésének, semmint a forgolódás számának.

-az 5cm-nél vastagabb klasszikus emlékezőhab réteggel ellátott matracokról én óvatosan megpróbálok mindenkit eltanácsolni, bár elsőre nagyon kényelmes lehet; hosszú távon azonban nagyon zavaró lehet a túl mélyre besüppedés, a gipszágy effektus és a felmelegedésre/befülledésre való hajlam

-az ember szerintem alapvetően oldalt fekvő, egy számára megfelelő ergonómiai kialakítású matracban pár hónap alatt ösztönösen az oldalára fordul szinte mindenki. Szerintem nincs oldalt fekvő, hason fekvő és hanyattfekvő matrac. Aki hason fekszik, az az esetek túlnyomó részében egy számára túl kemény matrac következtében fellépő védekezőmechanizmusa a szervezetnek. Hanyatt -és oldatfekvésben a matracnak egyaránt ergonómikusnak kell lennie, próbálni viszont csak hanyatt fekve érdemes.

Lehet, hogy egy kicsit érdemes lenne utána olvasgatni, az www.alvaskultura.blogspot.hu oldalon pontosan ezekre a kérdésekre fog a fentieknél sokkal nagyobb részletességgel választ kapni.

Kérésére időpont egyeztetés után készséggel segítek megtalálni az Önnek megfelelő matrac alapanyagot és matracot.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

(#142) Linksbremse
2012-07-03 23:19:12

Tisztelt Pálinkás Úr!
Az igért link:
http://www.moebelix.hu/sortiment/c/product/matracok/2.4/VISCO-matrac/000927005202/index.html
Tizstelettel: Horváth Ádám

(#141) Linksbremse
2012-07-03 23:17:06

Tisztelt Pálimkás Úr!

Én egy 27 éves 90kg fiatalember vagyok, s épp matrac keresében vagyok.... a kérdésem, az lenne hogy milyen matracot vegyek? Eddig 2-3 helyen voltam keresgélni... nyerőnek a Memory / Visco - hideghab matrac H3 tünik, erre a Möbelx-ben leltem rá.. viszont utánna voltam máshol ahol teljesen lebeszéltek a Memory/ Visco matracról, mert hogy fiatal vagyok még, ill. a matrac miatt kialakulhat betegség( hátfájás) is, mert a Memory habos matracban kevesebbszer fordulunk ami a csigolyák "kiszáradsához" vezethet.... számomra ez egy kicsit érthetetlen volt s ezért Írok most Számomra még az is érdekes volt a keresgélés során, mindenhol kérdezték, hogy milyen pózban alszom? Kis diszkúzió után kiderült, hogy Háton alvó vagyok elvileg... számít ez valójában valamamit is? Számít az valamit, hogy milyen vastag a Memory/Visco réteg? Amit kinéztem azon 6cm vastag. Be rakom a matrac linkjét s nagyon hálás lennék ha elmondaná róla az öszinte / pártatlan véleményét..... Természetesen bármilyen tippet / tanácsot / kritikát / ill. az önök által forgalmazott matracot hasonló árkategóriában elfogadok, de mindenképp érdekelne az erdeti matracról a vélemyénye.
Segítségét előre is köszönöm...
Tisztelettel: Horváth Ádám

(#140) MatracGuru
2012-07-25 12:48:27

Kedves Krisztina,

természetesen gyártónként lehet eltérés a méretekben, de ez semmiképpen sem mehet mínuszba, azaz egy 180*200cm megadott matracméretű ágykeret belmérete nem lehet kevesebb, mint 180*200cm. Jellemzően az ágykeretek hossza és szélessége 1 centiméterrel nagyobb, de ez sem etalon. Az IKEA tudtommal korrekt méretekkel dolgozik, tehát az ágykeret belmérete (matracméret) + 1cm.

Ami biztos, hogy a rugalmas ágyrácsok mérete kissebb. Jellemzően egy 90*200cm méretű motoros ágyrács (legalábbis az általunk forglmazottak) mérete 89*197cm, így az ágyrácsok kényelmesen beférnek az ágykeretbe és a hosszanti végeken az esetlegesen vastagabb (3-4cm) lábak vagy az illesztő vasalat sem lehet útban.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: kriszi70 (#139)
(#139) kriszi70
2012-06-30 14:40:36

Tisztelt Pálinkás Úr!

KIKA-ban vásárolt ágyunkhoz Önöknél szeretnénk matracokat és motoros ágyrácsokat vásárolni. Femerült viszont, hogy báér az ágy szabványméret (180x200-as fekvőfelületete), az ágyrács esetleg mégsem lesz jó méret. Valóban lehet néhány centis eltérés, gyártóként?

Köszönettel:
Kriszta

(#138) arpipapa
2012-06-30 08:58:39

Tisztelt Pálinkás úr!

Köszönöm a válaszát.

Üdvözlettel: Hart Árpád

(#137) MatracGuru
2012-07-25 12:48:27

Tisztelt Hart úr!

Az Airflex cég valóban megszűnt, összetett tulajdonosi rétege felbomlott. A régi Airflex egyik volt tulajdonosa továbbra is matracgyártással foglalkozik és szakítva az előzőekkel nem egy márkanéven kínálja termékeit, hanem több, különálló fantázianevek jelentek meg.

A Protecta Ballance létrehozását valószínű, hogy a sikeres olasz vákuummatrac-család, a Best Dream keltette életre, technikai adatokban, összetételben és rétegezettségben a Protecta termékek ezekhez a matracokhoz igazodnak -csak egy kicsit kedvezőbb árfekvésben.

Esetleges garanciális igényét természetesen a törvényben és a garanciális feltételekben megfogalmazottak szerint érvényesítheti, technikai lebonyolítása minden esetben az értékesítő szaküzleten keresztül történik, hiszen mi állunk egymással jogi viszonyban.

Remélem megnyugtató választ kapott.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: arpipapa (#136)
(#136) arpipapa
2012-06-27 10:11:44

Tisztelt Pálinkás Úr!
Miután kibeszéltük a RelaXx® Signum Dual Hard matrac témát, ellátogattam az egyik üzletükbe és ott a próbák után "természetesen" egy másik matracot választottam. smiley Ez végül is a Protecta Ballance Roma Memory marac lett. Meg is rendeltem a matracot, de szerettem volna a gyártót is megnézni de Airflex néven már nincs gyártó--végelszámolás alatt van. Érdeklődöm, hogy ki gyártja a matracot és ez a garanciát hogyan érinti?

Tisztelettel Hart Árpád

elkestem@gmail.com ha privatban akar válaszolni

(#135) MatracGuru
2012-07-25 12:48:27

Tisztelt Hart Úr!

Remélem segítettem...

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: árpipapa (#134)
(#134) árpipapa
2012-06-26 07:32:39

Tisztelt Pálinkás Úr!

Köszönöm a szakszerű válaszát!

Üdvözlettel: Hart Árpád

(#133) MatracGuru
2012-07-25 12:48:27

Tisztelt Árpipapa,

a RelaXx Signum termékcsalád magmagasságánál fogva használható fix deszka bordázattal, egy rugalmas ágyrács azonban akár jelentősen is megnövelheti a habmatracok élettartamát. Egy matrac minimális süppedési mélysége 5cm, ennél kevesebb besüppedésnél már fennáll az elcsúszás veszélye -tehát a 6cm megfelelő.

Egyébként az összes beépített ágyneműtartós ágykeret esetén ca. ez a mélység áll rendelkezésre a matrac befogadására.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: arpipapa (#132)
(#132) arpipapa
2012-07-25 12:48:27

Tisztelt Pálinkás László úr!

Köszönöm a válaszát, lenne egy technikai kérdésem. Egy RelaXx® Signum Dual Hard 160x200 cm-es matrac aminek a teljes magassága 20 cm belehelyezhető-e a jelenleg meglévő fix bordás ráccsal ellátott ágykeretbe amelyiknek a matrac süllyedése csak 6 cm. Eredetileg egy rugós betét volt benne. Elég ez a süllyedési mélység hogy megfelelő legyen a matrac oldaltartása? Vagy a matrac nem igényel oldaltartást-akár sík felületen is használható?

Köszönettel: arpipapa

(#131) MatracGuru
2012-07-25 12:48:26

Tisztelt Árpipapa,

semmilyen termékben nem tudom Önt maradéktalanul megnyugtatni. Egy részről nem biztos, hogy a virtuálisan kiszemelt matrac majd kényelmes lesz Önnek, másrészt a bekerülési ár viszonyában mindig kompromisszumra kényszerül az ember.

Ami megnyugtató lehet, hogy az alapanyagok minősége kiváló, a matrac ergonómiája megalapozott és valóságosak az ergonómiai zónák, a több keménységi oldal extra biztonságot nyújthat Önnek.

Meggyőződésem, hogy lehet olcsóbb matracokat is kapni, azonban ár/érték arányban a hozzáadott szakmai értéknek és a hozzá tartozó "elviselhető" bekerülési árnak köszönhetően talán páratlan a termék, hasonló árfekvésű termékek többnyire elmaradnak szolgáltatásban.

Természetesen lehetne alapanyag fajsúlyokban gondolkozni, el lehetne menni a nagy tömegsűrűségű és nagy rugalmasságú HR habokig is:

-akár a duplájára is emelkedhet az ár
-azonos kialakítás mellett lágyabb felületet kapnánk

Próbálja ki a matracot: a MatracGuru szaküzleteiben Önnek lehetősége van a matracot -óvadék ellenében- elvinni és egy hétvégén át otthonában tesztelni.

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: arpipapa (#130)
(#130) arpipapa
2012-07-25 12:48:26

Tisztelt Pálinkás László úr!

Egy RelaXx® Signum Dual Hard 160x200 cm-es matracot szeretnék venni. De minél többet olvasok a matracokról / a blogban, az eurofoom alapanyag gyártónál, vagy csak úgy a neten /annál bizonytalanabb vagyok. Már nem tudom mi a Keményhab és a sima "szivacs" közti különbség. Anyag? Profilirozás? Keménység kg/m3? Egyre zavarosabb a dolog. (legalább is számomra) A a 25%-os árengedmény az minek minősül? Recesszió? Üzletpolitika? Vagy csak túl volt értékelvei? stb. stb. stb. Kérem nyugtasson meg, ha veszek egy ilyen matracot akkor jó ár/érték arányú, a középszerűnél jobb minőségű matracot fogok kapni?

Tisztelettel: arpipapa


Matrac fórum betekintő ablak

2023-03-22 11:33:15

Rég jártam a fórumon, azóta talán szó esett a VISCOCOOL anyagú fedőmatracokról: most nincs ...

Matrac fórum és online tanácsadás

Bejegyzések száma: 3627