Paplanok

R E G I S Z T R Á C I Ó  N É L K Ü L ! A MatracGuru matrac fórum célja egy részt, hogy az elmúlt 10 év tapasztalatával, hozzáértésével segítsünk Önnek eligazodni kis hazánk matrac-kínálatában. A fórum másik fontos feladata a tanácsadás, hogy minden érdeklődő a lehető leggyorsabban jusson minőségi válaszokhoz, azonnal használható szakértő szakmai tanácsokhoz. A MatracGuru matrac fórum mindenki számára elérhető és nyilvános, így a matrac és ágykeret területen szerzett felhasználói tapasztalatok közvetlenül is megoszthatók egymással a fórumot használók között. Mennyibe kerül egy jobb minőségű matrac? Melyik irány a helyes és az egészséges a matrac alapanyagok között? Mi az az egyedi méret és miért nem erőltetjük a kókusz matracokat? Kérdezzen nyugodtan bármit a matracoról!

 

A MatracGuru részéről a fórumban felmerülő kérdéseikre Pálinkás László matrac szakértő fog válaszolni Önöknek - reméljük hasznosan. Amennyiben Ön nem szeret fórum oldalakra írogatni, de mégis használható információra vágyik, úgy azt a tanácsok menüpontban található cikkek vagy az Alváskultúra blog vásárlási tanácsai között minden bizonnyal megtalálja majd. És még egyszer: köszönet minden MatracGuru Facebook  LIKE-ért!

» új hozzászólás írása «
Rendezettség:  


(#1137) attila
2014-05-30 14:06:35

Kedves Laci!

Miután az interneten "kiművelődtem" matrac ügyben, voltunk az üzletben próbálni is. Ezek alapján a RelaXx SenZon matracokat találtuk a legalkalmasabbnak, csak én még nem tudok dönteni a kétféle keménység között. Van néhány porckorongsérvem, 186cm, 88kg vagyok és oldalt fekve alszom. Mindezek tudatában valószínűleg a "hard" lenne a jó, de nekem a "medium" is nagyon kényelmes volt.. na majd még eldöntöm, amennyiben van javaslata, szívesen fogadom.
Valamint érdeklődnék, hogy van-e már konkrétabb időpont,hogy a Medical Concept matracokat mikortól lehet megvásárolni és a Prémium és Luxus kategória milyen árfekvésben lesz a SenZon jelenlegi árához képest?

Köszönettel
Attila

(#1136) Hubert
2014-05-30 13:50:14

Tisztelt Pálinkás Ur! Nagyon köszönöm gyors válaszát! Sokat segitett/joggal feltételezhetően többeknek/ szakszerü,praktikus tanácsaival! Üdv:H

(#1135) matracguru
2014-05-29 16:39:05

Kedves Hubert,

a RelaXx Signum matracok a 20cm teljes matracmagassággal már megállnak az egyszerű fenyő ágybordán is, természetesen ebben az esetben nem lesz állítható a rendszer. Amennyiben emelni szeretnénk a fej- vagy a lábvéget, úgy fejemelős vagy fej-lábemelős ágyrácsot érdemes a matracok alá tenni. A lábemelésnek az előnyök mellett sajnos olyan hátránya van, hogy vagy külső segítséggel kell alvás előtt leengedni vagy pedig ha egyedül használjuk sajnos fel kell állni, hogy le lehessen ereszteni a lábrészt.

Érszűkületes lábak pihentetésére, amennyiben a lábemelés a megoldás lehet, hogy szerencsésebb lenne egy fix ágyborda+matrac+lábemelő párna. Ezt lehet akár egyedileg is vágatni különböző magasságokban, de gyógyászati segédeszköz boltokban lehet készen is kapni. Előnye, hogy használat után könnyen elmozdítható felkelés nélkül.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39

Előzmény: Hubert (#1134)
(#1134) Hubert
2014-05-28 15:09:01

Tisztelt Pálinkás Ur! Kérdésem:-Relaxx Signum Dual Hard 90×200 ortopéd uj matrachoz milyen hagyományos ágyrácsot vagy farugós ágyrácsot javasol? Utóbbiból:-Fix vagy esetleg fej és lábemelőst/Idősebb érszüköletes lábu hölgynek kellene/ Materasso márkából választanánk,vagy?!Az ágykeret 90×200 :-Szilvia borovi fenyő,40mm.

(#1133) matracguru
2014-05-21 10:36:40

Kedves Dolly,

a legszerencsésebb lenne, ha otthon megfigyelnék, hogy pontosan milyen keménységű is ez az ágy. Amennyiben jól szeretnénk eljárni, úgy érdemes lenne felkereskedni egy matrac szakkereskedést és egy hasonló keménységű bonellrugós matracon kipróbálni a különböző sűrűségű és vastagságú fedőmatracokat. Nagyon sok esetben a 4cm vastag hagyományos emlékezőhab fedőmatrac is jelentős komfort emelkedést eredményez és nem indokolt a 6cm vastag memory fedőmatrac, de ennek megítélése csak a személyes próbák során lesz érezhető.

A fémeket tartalmazó matracokkal kapcsolatban valóban vannak olyan vélemények, hogy a matracokban található rugók felerősíthetik a káros sugárzásokat. Erre viszont egy részről semmilyen bizonyíték sincs, többnyire csak a habmatracokat gyártó vállalkozások terjesztik. A világ legdrágább matracai kivétel nélkül zsákrugós és bonell rugós rendszereken alapuló matracok, ha káros vagy hátrányos lenne, akkor valószínű, hogy ezek a matracok ebben a prémium kategóriában eladhatatlanok lennének.

Egy átlakos zsákrugós, táskarugós matrac tartalmaz ca 8-10 kg rugótestet. A padlót vagy a födémet alkotó födémben alsó hangon egy tonna vas van szépen, térhálóban elrendezve.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39

Előzmény: Dolly50 (#1132)
(#1132) Dolly50
2014-05-21 09:13:53

Tisztelt Pálinkás Úr ! Segítségét kérem! A férjemnek van egy 120 cm széles bonell rugós, kárpitos heverője, ami még nincs kifeküdve, nem túl régi. Viszont reggelente úgy ébred, hogy nagyon fáj a válla, nyaka, tehát nem kényelmes, elnyomorodik rajta éjjel. Ön mit javasolna, milyen fedőmatracot, milyen vastagot, vagy esetleg valamilyen vékonyabb matracot, amivel egészségesebbé, kényelmesebbé tehetnénk az ágyát? A férjem 110 kg,oldalt fekszik általában, és 120 cm-es az ágy. Azonkívül még azt kéredzném, hogy Ön szerint tényleg nem egészséges a zsákrugós matrac a fémek miatt, amik benne vannak, vagy ez csak feltételezés ? Nagyon köszönöm, ha válaszol! Üdvözlettel! Dolly

(#1131) matracguru
2014-05-19 19:44:54

Kedves Kálmán,

természetesen a különböző gyártók alapanyag minőségét nem ismerem egytől egyig, de azért többnyire elmondható, hogy a Magyarországon készülő latex és latex-kókusz matracok zöme 100% szintetikus belga alapanyagból készülnek. Persze biztosan van kivétel, erről az üzletben kaphat bővebb felvilágosítást.

Alapvetően nem én leszek az a személy, aki Önnek megfelelő tanácsokat tud majd adni, hiszen a közel 90 éves latex felett -ráadásul többnyire szintetikus latex- elroboogott az idő, a kókuszt meg sajnos továbbra is egy ipari hulladéknak gondolom, egy élelmiszer ipari mellékletméknek, ami csak kis hazánkban lett ennyire népszerű és Magyarországon kívül szinte csak nyomokban található meg. Erről több cikk is van különböző blogokban, az alvaskultura.blogspot.com és más oldalak is részletesen foglalkoznak, kifejtve és megcáfolva többek között a kókusz köré rittyentett valótlan történeteket.

Amennyiben a fentiekből kellene választanom -természetesen elvonatkoztatva a prekoncepcióimtól-, akkor én az IKEA termékét rendelném. Nem olcsó, viszont pont azért gondolnám azt, hogy amit írnak az benne is van. Persze kényelmesnek is kellene lennie mindkettőjük számára, tehát a próba mindenképpen indokolt lenne egy ilyen értékű matrac kiválasztásánál.

Sajnálom, hogy nem tudtam Önt sokkal közelebb vinni a matracvásárláshoz.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39

Előzmény: Kalman (#1130)
(#1130) Kalman
2014-05-19 18:35:55

Tisztelt Palinkas Ur

Tanacsat es segitseget szeretm kerni,egy termeszetes alapanyagokbol keszult,kenyelemes160x200 cm meretu matrac megtalalasaban,amely oldalt fekvoknek is ajanlott.
Az elso valasztasom a Kokoflex 2L6K6L Bamboo matracara esett,listaara 158e.ft.,
http://www.dreamlandstudio.ro/hu/matracok/latex-kokusz-matracok/kokoflex-2l6k6l-bamboo-detail
itt a latex % osszetetele amit nem latok egyaltalan.
A masodik az IKEA-ban talalhato Hesseng matrac ( 207e.ft aron)
http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/50257719/,
ami eddig a legtermeszetesebb anyagokbol eloallitottnak tunik(anyagai: PLA szal,gyapju,loszor,latex melynek osszetetele-85% termeszetes latex/ 15% szintetikus latex,pamut,lyocel),itt gond lehet-e a 80 kg sulyhatar es hogy nem tunik egy massziv konstrukcionak a keresztmetszetet nezve.
A harmadik az a Billerbeck Monaco, kenyelmet a 3 cm-latex + folotte 2 cm loszor parnazoretege adja,
http://www.matracrendeles.hu/termekek/kokusz-latex-matracok/billerbeck-monaco-taskarugos-matrac-loszorlatex-parnazoreteggel
amelyet legkedvezmenyesebb aron kb.210e.ft-t lehetne megvenni,viszont ez is habkeretes,a zsakrugo es a parnazoreteg kozott is PU hab van amit szerettem volna kihagyni.
Ezeket a matracokat osszehasonlitva mi az On velemenye,esetleg tud-e On ajanlani ar-minosegben megfelelobb matracot 200e.ft-s keret kornyeken de nem az ujgeneracios habmatracokbol ?

Tisztelettel
Kalman

(#1129) matracguru
2014-05-18 08:42:38

Kedves Roland,

valóban a memóriahabos matracok között ezek a matracok a kicsit feszesebb, keményebb kategóriába tartoznak, tehát nem azok a kifejezetten süppedős memory foam matracok. A 12cm a Best Dream Memory Duat és a Ted Memory Gold esetében csak az emlékezőhab alatt található habszivacs réteg vastagsága, a teljes matracmag magasság mindkét esetben olyan 18cm körül van. Sajnos személyes tapasztalatom egyik matraccal sincsen, a Memory Duet és Ceriflex Energy Memory matracokat ismerem, próbáltam; a Ted Memory Gold matraccal élőben még nem találkoztam.

A matracokat azért továbbra is próbálgatni érdemes és megfelelő szaktanácsadás, iránymutatás mellett a próbák során szinte 100% biztonsággal ki lehet választani a legmegfelelőbb matracot.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39

Előzmény: gasro24 (#1128)
(#1128) gasro24
2014-05-17 21:33:03

Tisztelt Pálinkás Úr!

Köszönöm válaszát!
Nagyon kipróbálni nem tudom, annyit tudok róluk, hogy félkemény matrac mind2. Valamint 13 cm vastag a mag, amire többen azt mondták hogy minimum ilyennek kell lennie. Azon az állásponton vagyok, hogy hiába próbálom ki a matracot valahol, mindegyik kényelmesnek tűnik. Sztem ez majd csak bizonyos idő elteltével derül ki valójában. Tudom, hogy nem a legolcsóbb matracok, de talán ez minőségibb anyagokat jelent. Ha jól tudom, ez a 3+2 memory foam már kifejti azt a hatást amit egy ilyen matractól várunk, ellenben azokkal amikben csak 2cm van steppelve.
Szóval nagyon nehéz eldönteni. Önnek esetleg nincs személyes tapasztalata valamelyikkel kapcsolatban?

Tisztelettel: Roland

(#1127) matracguru
2014-05-17 17:25:49

Kedves Roland,

a magyar matracpiacon található egy pár nagyon hasonló matrac, amik ugyanazt a piaci szegmenst célozzák meg. Ilyen például az Ön által említett Best Dream Memory Duat vagy a Ted Memory Gold matrac is, de nyugodtam ide lehetne sorolni a Ceriflex Energy Memory vákuummatracot is hiszen felépítésében szintén a 3+2cm memory foam rétegződést találjuk belül annyi különbséggel, hogy a Best Dream és a Ted matracokhoz képest nem 20cm hanem 22cm a teljes matracmagasság -tudomásm szerint ugyanabban az árban. Matematikai alapon elég nehéz dönteni, hiszen a három említett matrac szinte ugyanaz az összetétel, talán garanciális feltételekben a Best Dream és a Ceriflex 15 éve mellett a Ted a vállalt 8 évvel egy kicsit elmarad.

A legjobb lenne, ha ki lehetne próbálni valahol ezeket a matracokat, mert biztosan kényelemben, komfortban valamennyire eltérnek egymástól. Amennyiben még valamilyen egzakt különbséget kellene megemlítenünk, az az lenne, hogy a Best Dream és a Ceriflex is Olaszországból érkezik, míg a Ted matracok tudomásom szerint bulgár matracok, de nem hinném, hogy ennek kellene a legfontosabb döntő érvnek lennie.

Az összes matrac közül a Ceriflex Energy Memory a legfrissebb a magyar matrac választékban, talán ennek is köszönhetően egy kicsit modernebb és talán a 10% magasságon túl a matrachuzat funkcióját tekintve is több szolgáltatást kínál.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39

Előzmény: gasro24 (#1126)
(#1126) gasro24
2014-05-17 14:03:47

Tisztelt Pálinkás Úr!

Segítségét szeretném kérni abban, hogy elősegítse 2 matrac közül minden szempontból a kedvezőbb kiválasztását.
1. Best Dreams Memory Duet
2. TED Memory Gold
Köszönöm segítségét előre is.

Tisztelettel: Roland

(#1125) matracguru
2014-05-17 05:44:48

Kedves Katalin,

köszönjük szépen a pozitív visszajelzést, remélem, hogy sokáig egy jó megoldást jelent majd a Hilding Select Thermo matrac. Szerintem a paplan sem egy egyszerű dolog, paplant sem könnyű kiválasztani, hiszen itt is nagyon sokféle van.

A gyapjú az utóbbi években radikálisan visszaesett, ez talán annak köszönhető, hogy a száltöltetű paplanok sok esetben lényegesen jobb tulajdonságokkal bírnak és még hatékonyan moshatók is. A 200*200cm méret egy 600gr szálsűrűségű gyapjúból egy viszonylag nehéz takaró lesz, nehezen kezelhető, főleg a mosás-tisztítás lesz nagyon nehéz. 200cm szélesség esetén a 220cm hossz szokott a standard lenni, szinte az összes ágynemű gyártó ezt a méretet használja -lehet, hogy az IKEA kivétel.

A jó minőségű gyapjú azonban mindig egy jó megoldás, hogy az az ember szereti a természetes anyagokat. A kashmir történetre én olyan nagyon sokat nem adnék, a legtöbb esetben még nyomokban sincs kashmir szőr a termékekben, de ha tényleg van benne, akkor is mag 1-2%, hiszen ez egy nagyon drága állati szőr tekintettel, hogy ez a kecske típus csak 3000 méret fölött él és egy kecske éves felhasználható szőr hozama 150gr.

Amennyiben a természetességhez ragaszkodik, úgy mind a gyapjú takaró, mind pedig a lenvászon ágyneműhuzat egy jó megoldás lehet. A takaró vastagsága (2*600gr/m2 + a valamilyen töltet a két gyapjú réteg között -poliészter?) és a lenvászon paplanhuzat együtt nem lesz egy habosbabos, simulékony megoldás, kicsit feszesebb, merevebb élményre kell szerintem számítani.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39

Előzmény: ukatika (#1124)
(#1124) ukatika
2014-05-16 18:55:53

Kedves Pálinkás úr,
fél évvel ezelőtt vásároltunk önöktől egy 180x200cm-es Hilding Select Thermo medicott velúr matracot amivel maximálisan meg vagyunk elégedve. Most viszont ehhez a matrachoz paplant és ágyneműt is szeretnénk venni, de olyan széles a skála, hogy nagyon nehéz jó döntést hozni. Gondoljuk önnek van ebben is tapasztalata és tanácsot szeretnénk kérni. Mi egy 200 x 200 cm gyapjú paplanra gondoltunk. Talaltunk Lineanatura / Naturelle kasmír kecske gyapjából keszültet, és hozzá egy 100% lenvászon IKEA Linblomma ágyneműhuzat-garnitúrát. Ön szerint ez jó párosítás? Előre is köszönjük válaszát.
Üdvözlettel, Katalin

(#1123) matracguru
2014-05-11 05:57:00

Kedves Tibor,

alapvetően ugye én nem vagyok kókusz párti, de szerintem most a kókusz kérdésről nem is kell bővebben beszélnünk. A latex matracokon meg egyszerűen csak átlépett az idő. Olyan kicsit, mint a kétütemű motor vagy a forgótárcsás mosógép. Mindhárom nagyon jó volt a maga idejében. Azóta jöttek jobb alapanyagok, jobb megoldások a hideghabok területén. Jobb légáteresztés, átszellőzés, stabilabb, formatartóbb, alakíthatóbb, jobban testre szabhatók, jobban kiszolgálják az egyedi igényeket.

És ugye a latex sem természetes anyag. Legalábbis amit megvetetnek velünk. (erről részletesen a: Latex titka a butadién cikkemben). Aztán jönnek a szakmai anomáliák, amikor úgy kevergetnek alapanyagokat,hogy semmilyen logika nincs benne. Ilyen egy kicsit a latex-kókusz történet is, de ezt lehetett még überelni úgy, hogy az amúgy is gyengébb légáteresztő képességű és zömök szerkezetű latex gumihabra rákenve egy csomó ragasztót ráragasztanak egy lehetőleg még rosszabb légáteresztő képességű emlékezőhab réteget, hogy egy kicsit memóriahabos is legyen.

Alapvetően a 140-es matrac vásárlás majdnem minden esetben egy kompromisszum, hiszen többnyire ez egy valamilyen matrac lesz. Több helyen is lehet kompromisszumot kötni, de sajna mindegyiknek lesz hátránya.

1., Veszek egy valamilyen matracot, ami ca. mindkettőnknek jó. Egy rossz és kényelmetlen matrac után szinte majd bármelyik ilyen lesz a kereskedésekben. Ez majd nem oldja meg a problémánkat, hiszen a 15-20%-ot meghaladó testsúly különbség indokolttá tenné, hogy két különböző komfortoldal legyen a matracban, amik eltérő keménységük révén megfelelő alátámasztást és formakövetést nyújtanak mindkét oldal számára.

2., Keresek olyan matracot, ahol a fenti elvárás megvalósulhat, ebben az esetben viszont árban fog egy kicsit elcsúszni a történet, hiszen egy részről a hab-, memóriahab- és zsákrugós matracok között viszonylag kevés olyan termék van, amelyek azonos összetétel mellett két különböző keménységi oldallal rendelkeznek, más részről pedig általában a 160x200 lesz az első ilyen méret, tehát a 140x200 az esetek többségében a 160-as árában számolódik (mivel 70x200cm matrac méret nem standard, az is a 80x200 méret ára)

A matracok többsége -18-22cm matracmagasság körül- már mehet a sima fenyő deszkára, nem szükségeltetik alá a farugós ágyrács, így egy zavaró tényezőt meg is úszhatunk.

Az én ismereteim szerint a következő matrac típusokból lehet kétoldalas komfortot rendelni akár 140x200 méretben is: RelaXx Signum Medium/Hard, RelaXx SenZone Memory Medium/Hard, HIlding IndiviDuality Multy, Swiss Tech Dinamic/Dinamic+

Bár megoldás nincs benne, azért remélem segített egy kicsit a válasz.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39

Előzmény: futo (#1121)
(#1122) futo
2014-05-10 23:29:46

Tisztelt Pálinkás Úr!

Elnézést, elírtam: ágymatrac és ágyrács az amit szeretnénk vásárolni.

Tibor

Előzmény: futo (#1121)
(#1121) futo
2014-05-10 23:28:30

Kedves Pálinkás Úr!

Tanácsát szeretném kérni matracvásárlás és ágyrács vásárlás ügyében.

5-6 éve vettünk magánszemélytől egy új, nem használt matracot fix fenyő ágyráccsal. Kertesből kisebb légterű hálószobás lakásba költöztünk és elkezdett minket zavarni a kókusz szaga. Sosem zuhanyoztuk, néha szellőztettük. Úgy döntöttük lecseréljük.

Sokak tanulságára írom, hogy kitaláltuk, vegyünk helyette egy normál olcsó habszivacsot, és egy IKEA-s olcsó 140x200-as rugalmas ágyrácsot, egészségesek vagyunk, azon is lehet jól aludni jeligére. Az eredmény végzetes! A szivacs kemény, érzem hogy nem támaszt alá deréktájon, a rugalmas osztatlan ágyrács miatt meg ha egyikünk megmoccan, úgy himbálózik az egész, mint egy hajó. A különbség ég és föld, ezzel éppen a föld javára...

A kókusz matracunk egy latex-kókusz-latex-memory matrac (mindegyik réteg 5cm). A latex rétegen alvás után fáj a nyakam, a memory-latex oldalán szerettünk aludni. Boltban kipróbáltunk egy 50e árkategóriájú félkemény zsákrugós matracot is, az is tetszett nekünk pilanatnyilag, de 3-4 perc alatt nem tudunk dönteni. A feleségem 45 kg álalában háton-hason-oldalt alvó (ha a hátán fekszik horkolásra hajlamos), én 75kg vagyok és párna nélkül hason alszom. Az ágykeretünk 140x200-as. Kérem szíves tanácsát ágykeret és ágyrács ügyében, ez után jobban szeretnénk választani.

Üdvözlettel,
Tibor

(#1120) matracguru
2014-05-09 21:51:48

Kedves Luca,

remélem minden rendben lesz a Signum matraccal. Hogy magyar termék ez valóban egy jó dolog, de sajnos nem 100%-ban igaz. Mára sajnos szinte semmilyen matrac alapanyag gyártás sincsen magyar kézben, a habok angol, osztrák vagy holland tulajdonban lévő magyarországi gyárakban készülnek; textiliparunk szintén a nullához konvergál, így belga, német, olasz matrachuzat alapanyagokból készülnek a magyar matracok is, a cipzár meg vagy japán vagy kínai többnyire, mivel a cipzár piacot ők uralják többnyire.

A hozzáadott érték, a magyar munkaerőpiac bevonása és a helyi elkészítés teszi annyira magyar termékké, amennyire ezek fényében az.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39

Előzmény: Luca (#1119)
(#1119) Luca
2014-05-09 19:49:01

Kedves Laszlo,


Nagyon koszonom a valaszt. En is a Signummal szimpatizalok annal is inkabb mivel kozben rabukkantam meg egy fontos tenyezore, meg pedig arra,hogy a Signum magyar termek. Az a helyezet, hogy nalam ez az erv minosegi termekek valasztasakor donto. Sajnos nincs modomban kiprobalni, leven kulfoldon elek egyelore, es mire haza koltozom mar szukseg lesz a matracra, ezert valoszinuleg probalatlanul fogom megrendelni. A valasza nagyon sokat segitett, koszonom meg egyszer.

Udvozlettel, Luca

(#1118) matracguru
2014-05-09 19:32:53

Kedves Luca,

20cm matrac magasság már sokkal jobb megoldás lesz. Az Ön által említett két matrac a Hilding Family Anatomy és a RelaXx Signum Dual Hard matracok karakterükben nagyon eltérnek egymástól, ráadásul a Hilding Family Anatomy matrac kifutó termék, tehát csak a magyarországi készlet mennyiség hívható le, rendelhető már. Amennyiben feszesebb, de mégis formakövető matracot keresünk, úgy a Signum Dual Hard matrac egy jó megoldás lehet, de természetesen a matrac próba hozná meg az igazi eredményt. Tapasztalatom szerint az igazán feszes, de ugyanakkor komfortos matracokat kedvelők egyik kedvenc terméke a Signum és jellemzően olyan 70-80kg fölött szokták ezt a típust választani a Vásárlók. Könnyebb testsúly vagy inkább a kicsit lágyabb matracokat kedvelők és jellemzően a hölgy Vásárlók inkább a Signum Medium matracot választják.

Természetesen ez nem egy recept, nagyon sokat számít a hozott komfortérzet és az egyéni megítélés is, így a legjobb megoldások mindig akkor születnek, ha az embernek van lehetősége kipróbálni a matracokat -akár több alkalommal is.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39

Előzmény: Luca (#1117)
(#1117) Luca
2014-05-09 12:59:06

Kedves Laszlo,

A kanape keszitojevel sikerult kompromisszumra jutni, igy maximum 20 cm magas matracot is tudok vasarolni.
Az onok weboldalan talaltam ket tetszetoset. Melyiket javasolna szamomra, ha valoban hosszutavon kemeny matrac lenne egyedul az idealis? En rajuk gondoltam:


RelaXx® Signum Dual Hard? vagy

Hilding Family Anatomy HARD

Termeszetesen ezeken kivul egyeb javaslatot is orommel veszek.

Udvozlettel,
Luca

(#1116) Luca
2014-05-09 12:29:23

Kedves Laszlo,


Koszonom szepen a valaszt. Sajnos gyanitottam, hogy a 12 cm vastagsag nem eleg a jo minoseghez.

Udvozlettel,
Luca

(#1115) matracguru
2014-05-09 06:44:41

Kedves Luca,

sajnos egy matrac tartósságát nem csak az alapanyag minősége, a habok fajsúlya vagy egyéb technikai jellemzője a habnak határozza meg, hanem a matrac magassága is. Minél vékonyabb egy matrac, annál könnyebb "átfeküdni" azt. A habok cellaszerkezetből állnak, úgy kellene elképzelni, mint ha egy ilyen cella egy nagyon kicsi lufi lenne. Ha ráállok kipukkan. Ha ebből sokat teszek egymásra, akkor a lufik között eloszlik a terhelés, a felsők a terhelést továbbadják az alattuk lévőnek és minél lejjebb tudják adni a terhelést, annál jobban eloszlok az és kevésbé sérül egy-egy lufi.

Normál felnőtt testalkat mellett a 12cm matrac magasság szerintem nem elegendő ahhoz, hogy hosszú távon formatartó maradjon a matrac, elkerülhetetlen lesz, hogy a cellaszerkezete a habnak rongálódik és a jobban terhelt részeken (medence) akár jelentős felpuhulás menjen végbe.

Nem véletlen, hogy a legtöbb olyan matrac, amire már normális garanciavállalás van olyan 16-18cm magas matracmaggal készül és összes magasságban ca. 18-20cm egy megfelelő vastagságú matrac felnőttek számára.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39

Előzmény: Luca (#1114)
(#1114) Luca
2014-05-08 22:26:17

Kedves Laszlo,


Olyan nagyon kemeny matracot keresek amely kesobb is tartja a kemenyseget. A problema az, hogy 12 maximum 14 cm magassaggal lenne megfelelo. 200x80 es 200x90 cm meretben. Tudna-e javasolni szamomra ezeknek a parametereknek megfelelo matracokat. Egy helyen talaltam 12 cm magas egyszeru hideghabmatracot, de ugy hallottam nem jo megtartasuak.
Valaszat elore is koszonom.

Udvozlettel,
Luca

(#1113) matracguru
2014-05-08 05:15:18

Kedves Zoltán,

legjobb tudomásom szerint a Swiss Dream Sleep Standard matrac 28kg/m3 alapanyag sűrűségű habból, a Sleep Hard pedig 32-es habból készül, de amennyiben fontos, akkor pontosan utánajárok a dolognak.

Biztos vagyok benne, hogy a Sleep Hard matrac 67kg mellett nem fog jelentősen felpuhulni, bár minden hab igazodik egy kicsit -ez nem lehet nagyon zavaró.

Ami érdekesebb kérdés viszont, hogy 67 kg testsúly mellett a Swiss Dream Sleep Hard például egy feszes matrac, nem lesz pontos a formakövetés, nem lesz megfelelő az alátámasztás deréktájon. Az anyagi lehetőségeket természetesen nem ismerem, de esetleg érdemes lenne a RalaXx Signum Medium vagy a Hard matrac típusokon is elgondolkozni, lényegesen jobb szolgáltatást és több lehetőséget hordoznak magukban, mint az említett két Swiss Dream modell.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39

Előzmény: Zoltán (#1112)
(#1112) Zoltán
2014-05-07 18:41:33

Tisztelt Pálinkás Úr !

Megtudná mondani, hogy a Swiss Dream Sleep Standard és Sleep Hard matracok milyen sűrűségű habból készülnek ? Jelenlegi matracom nagyon gyorsan felpuhult deréktájon úgy, hogy 67kg vagyok, ezért fontos lenne , hogy az új matracnál ez ne fordúljon elő.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Zoltán

(#1111) matracguru
2014-05-07 06:00:58

Kedves Imre,

alapvetően szinte mindegyik habmatrac, szivacs matrac elkészíthető ebben a méretben, jellemzően a 80x200 cm méret ára lesz majd az irányadó. Gyerekek esetében én nem vagyok kifejezetten a memory foam híve, sőt szerintem inkább lesz majd hátránya, mint előnye. Tekintettel, hogy a gyerekek ülnek is, játszanak is, facebook-oznak is az ágyban, így a kicsit süppedékenyebb emlékezőhab erre a funkcióra nem nagyon alkalmas. A 2cm emlékezőhab amúgy sem egy igazi memóriahabos élmény, viszont az emlékezőhab összes hátrányát majd nagyon jól produkálja: felmelegedés, befülledés, esetleg beizzadás; gyengébb légáteresztés és átszellőzés.

Ebben az életkorban és még egy jó pár évig ergonómiai zónákkal kialakított matracokat sem nagyon érdemes venni, hiszen a testmagasság miatt a zónák majd nem oda esnek, ahova kellene, tehát egy megfelelő tartást biztosító hab matrac elegendő lehet. A feszesebbek között a Swiss Dream Sleep Standard vagy a Hard Comfort lehet ilyen matrac, ezek mosható huzattal készülnek vagy egy matracvédővel az újonnan éárkező Ceriflex Classic Hard olasz vákuum matrac is jó szolgálatot tehet, ez utóbbi egy kicsit lágyabb, komfortosabb.

Amennyiben egy kicsit árban feljebb megyünk, úgy a Best Dream Siglo vagy a Ceriflex Selena Wash matracok is nagyon bevált, népszerű modellek; hosszabb élettartam és garancia, magasabb komfortérzet, jobb alapanyagok alkotják ezeket a vákuummatracokat.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39

Előzmény: Imre (#1109)
(#1109) Imre
2014-05-06 15:42:41

Üdvözletem.
Kislányomnak szeretnék vásárolmi egy matracot.
Ezt néztük ki. BodyLine Memory 12+2 matrac.
Megfelelő lenne ez neki? Vagy ha nem mit javasolna?
9 éves és 30 kiló.
És 80x180 méret kellene.

(#1108) matracguru
2014-05-05 11:10:18

Kedves Popeye,

a memoryfoam alapanyag szerintem egy kicsit túl van dimenzionálva. Természetesen rengeteg előnye van, speciális komfort, egyenletesebb alátámasztás, jobb súlyeloszlás, stb. Magyarországon az első olyan termék, ahol a memoryfoam réteg alatt ergonómiai zónák találhatók a RelaXx SenZone Memory Medium és Hard matracok voltak, itt az emlékezőhab réteg alatt az alap hab tartómag kapott egy speciális profilozást, így a 7 ergonómiai zónás kialakításon túl még számtalan előny is jelentkezett. Ilyen további előnye a SenZone Memory matracoknak, hogy a kialakított profilozás egyben levegőcsatornákat is képeznek, segítik a szellőzését és a hűtését az emlékezőhabnak. Tehát van megoldás arra, hogy az ergonómiai szempontok a memoryfoam előnyeivel egyesüljenek.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39

Előzmény: Popeye (#1107)
(#1107) Popeye
2014-05-04 10:56:25

Tisztelt Pálinkás Úr!
A memóriahabos matrac a helyes vérkeringésért,az ergonómiai zónás a gerinc jó alátámasztását biztosítja. A kettő egy matracban létezik-e?Vagy ez egy probléma kétféle megoldása?/Helyes alátámasztás/
Testsúlyom 96kg-körül van,magasságom 180cm,főleg oldalt és háton alszok. Régi szivacsmatracon alszok,és mostnnában hátfályósan ébredek.
90x200 méretben tudna-e valamit ajánlani?
Válaszát köszönöm.


Matrac fórum betekintő ablak

2023-03-22 11:33:15

Rég jártam a fórumon, azóta talán szó esett a VISCOCOOL anyagú fedőmatracokról: most nincs ...

Matrac fórum és online tanácsadás

Bejegyzések száma: 3627