Paplanok

R E G I S Z T R Á C I Ó  N É L K Ü L ! A MatracGuru matrac fórum célja egy részt, hogy az elmúlt 10 év tapasztalatával, hozzáértésével segítsünk Önnek eligazodni kis hazánk matrac-kínálatában. A fórum másik fontos feladata a tanácsadás, hogy minden érdeklődő a lehető leggyorsabban jusson minőségi válaszokhoz, azonnal használható szakértő szakmai tanácsokhoz. A MatracGuru matrac fórum mindenki számára elérhető és nyilvános, így a matrac és ágykeret területen szerzett felhasználói tapasztalatok közvetlenül is megoszthatók egymással a fórumot használók között. Mennyibe kerül egy jobb minőségű matrac? Melyik irány a helyes és az egészséges a matrac alapanyagok között? Mi az az egyedi méret és miért nem erőltetjük a kókusz matracokat? Kérdezzen nyugodtan bármit a matracoról!

 

A MatracGuru részéről a fórumban felmerülő kérdéseikre Pálinkás László matrac szakértő fog válaszolni Önöknek - reméljük hasznosan. Amennyiben Ön nem szeret fórum oldalakra írogatni, de mégis használható információra vágyik, úgy azt a tanácsok menüpontban található cikkek vagy az Alváskultúra blog vásárlási tanácsai között minden bizonnyal megtalálja majd. És még egyszer: köszönet minden MatracGuru Facebook  LIKE-ért!

» új hozzászólás írása «
Rendezettség:  


(#949) Kamilla
2014-01-15 18:04:58

Kedves Pálinkás László!

A tanácsára lenne szükségem matracvásárlással kapcsolatosan. 160×200 méretű,18-20 cm magas, hideghab esetleg táskarugós matracban gondolkodunk, de a költségvetésünk szabott, maximum 80 ezer forintot tudunk rászánni. Átlagos súlyú és magasságú pár vagyunk (60 és 80 kg), mindkettőnknek a közepes keménységű matracok a kényelmesek. A jelenlegi 10 éves Rottex BSC matracunk kigödrösödött, így ideje cserélni. A városunkban sajnos nem állnak rendelkezésre matracot forgalmazó üzletek, így csak pár márkát tudtunk eddig megnézni. Amit eddig kipróbáltunk, kényelmesnek találtuk mindketten és belefért a kertünkbe:
-Ikea Hövag zsákrugós matrac (pedig első körben kizárólag hideghab matracot néztünk, és nem akartunk rugósat, de ezt nagyon komfortosnak találtuk)
-Best Dream Siglo és Wool's szintén mindkettő kényelmes volt- nem igazán tudtuk különbséget tenni, ahogy ráfeküdtünk
-És amit nem fogunk megvenni- mert maga az eladó is lebeszélt róla, és több fórumon is visszaigazolást nyert a vélemények alapján, hogy nagyon hamar tönkremegy a Jysk-es GOLD F30 WellPur. (ezt csak a típus miatt említem, hogy ezt is kényelmesnek találtuk)

A legnagyobb problémánk, hogy igazán akkora különbségeket első ráfekvésre nem találtunk a különböző matracok között (kivéve a sima bonell rugós matracok), hogy választani tudjuk...
Ha a fentiek ár/méret/igények figyelembevételével tudna nekünk ajánlani valamilyen matracot, akkor a hétvégén felmennénk Önökhöz matracot próbálni. Ami még fontos lenne számunkra, hogy jó lenne, ha az új matrac hasonlón kibírna 10 évet, mint a korábbi matracunk.
Nagyon köszönöm a segítségét!

(#948) ZoliCs
2014-01-15 02:51:12

Tisztelt Pálinkás Úr!

Sajnos jelentős túlsúllyal küzdök, így nem tudom, a 140 Kg-os limit mennyire limit, mert lényegében megegyezik a súlyommal. Nem tudom, mennyire használódnak el ekkora teher alatt, mennyivel rövidül le az élettartamuk.
Két számomra is számításba vehető matracot láttam, Best Dream Siglo és RelaXx Signum Dual Hard.

A kettő között jelentős az ár különbözete, majdnem a duplája. Esetemben melyiket ajánlaná inkább, és miért? nem szeretném, ha 3-4 év alatt használhatatlanná válna, bármelyiket is veszem meg. Egyáltalán van értelme a drágábbat megvennem?

Hogyan tudnám meghosszabbítani az élettartamukat? esetleg valamilyen matracvédő?

Köszönöm a választ előre is!

(#947) MatracGuru
2014-01-13 20:40:20

Kedves Érdeklődők,

3 napig nem nagyon leszek, kin vagyok az IMM kölni vásáron egy kicsit nézelődni-tárgyalgatni.

Utána válaszolgatok mindenkinek továbbra is.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

(#946) MatracGuru
2014-01-13 20:17:43

Kedves Pelso,

gondolom utána járt a dolgoknak, az én véleményem (persze nem csak az enyém) nem egyezik a magyar általános felfogással, amennyiben derékfájás és kemény matrac a téma.

A Swiss Dream termékcsalád általánosságban belépő vagy alsó közép kategóriának számít a világ matrac választékában, viszont az egyes termékek a családon belül nagyon eltérnek egymástól. Míg pl a Sleep Standard matrac 37 600 Forinttól indul, addig az Exclusive Vario 49 900 Forintnál kezdődik. Egy Dunlopillo Aerial hideghab matrac már a 80-90 000 kategóriában indul, egy Bico matrac 200 000 körül van hideghabból és a Tempur pedig olyan 3-400 000 Forint. Ezt figyelembe véve a Swiss Dream termékcsalád az olcsóbb matracok közé tartozik. A Swiss Dream Exclusive Vario a termékcsaládon belül már egy jobb matracnak számít, normál 80-90 kg-os terhelés mellett sokáig egy jó matrac marad, főként egy 26-28 keresztléces farugós ágyráccsal alatta, nem várható jelentős mértékű, a normál 3-7% felpuhulási értéken felüli felpuhulás. A Sleep Hard keményebb, viszont egyszerűbb is. Ennél keményebb matracok ebben az ár- és alapanyag kategóriában nem tartják meg sokáig keménységüket, az eredeti keménységhez képest nagyobb mértékű felpuhulás várható, hiszen a matrac, a hab keménysége mellé nem párosul tömegsűrűség emelkedés.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Pelso (#944)
(#945) MatracGuru
2014-01-13 20:08:55

Kedves Károly,

ekkora súlykülönbség esetén két különböző keménységű matrac lenne a jó választás, az azonos magasság és a rugós matracok kizárásával egy kicsit leszűkült a kör. A fennmaradt matracok közül a RelaXx termékcsaládban lehetne megoldást keresni a SenZone Memory Medium, SenZone Memory Hard, Signum Medium és Signum Hard matracok között. Míg a senzone memory egy emlékezőhab típusú matrac két különböző keménységben és egy sor kiegészítő szolgáltatással, addig a Signum az anatómiai hideghab matracokban nyújt kétféle keménységben összesen négy különböző komfortoldal lehetőséget. A két termékcsalád (SenZone Memory és Signum) azonos magasságban vannak, így a két külön matraccal nem lehet magasságkülönbség probléma, de akár két különböző matracmag is integrálható egy nagy matrachuzatba, amennyiben Önök egybe matracot szeretnének.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Károly (#942)
(#944) Pelso
2014-01-13 18:52:03

Kiegészíteném a kérdést azzal, hogy ettől keményebb, feszesebb matracot nem is forgalmaznak?

üdvözlettel,

(#943) Pelso
2014-01-13 18:39:52

Tisztelt Pálinkás Úr!
A múlt héten jártam az önök üzletében, ahol kifejezetten kemény matracot (derékprobléma)szerettem volna vásárolni. A kipróbáltak közül nekem a swiss dream exclusive vario tetszett a legjobban. Ugyanakkor a fórumban olvasottak szerint, a Swiss termékek inkább alap kategóriába sorolhatók. Kérdésem az lenne, hogy milyen szintű felpuhulás várható, illetve milyen az "élettartama" az általam jelzett matracnak. Válaszát köszönettel várom.

(#942) Károly
2014-01-13 17:25:02

Tisztelt Pálinkás Úr!

160*200-as, sima rácsos ágykeretbe keresek betétet, az alábbi paraméterekkel.
Párom kb.50 kg, a puhább és meleg fekvőfelületet kedveli, én 85kg vagyok, inkább a félkemény, kevésbé melegedő felületet kedvelem. Mindketten főleg oldalt fekve alszunk. Rugós ágybetétet (többet) nem szeretnénk. 2 különálló matrac is megfelel, ha magasságban egyezik. További szempont, hogy egészségpénztári kártyás fizetés lehetséges legyen az adott matracra.
A tervezett költségkeret kb. 130-140 ezer Ft.

Előre is köszönöm a tanácsát!

Üdvözlettel: Károly

(#941) MatracGuru
2014-01-13 06:43:03

Kedves Viktor,

sajnos Szolnok környékén nincs olyan Partnerünk, ahol RelaXx matracok kipróbálhatók lennének. Ennek az évnek az egyik célja, hogy az általam -is- képviselt RelaXx, Hilding és Swiss Dream matracok minden nagyobb városban megtalálhatók és kipróbálhatók legyenek.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Viktor (#940)
(#940) Viktor
2014-01-12 22:29:31

Tisztelt Pálinkás Úr!

Az iránt érdeklődöm, hogy Relaxx termékeiket Szolnok, vagy annak környékén hol lehet kipróbálni?

Üdv.: Viktor

(#939) Extravagány
2014-01-12 21:07:19

Tisztelt Pálinkás úr!

Köszönöm szépen a részletes tájékoztatást, pontosabb összeget ugyan nem tudtunk meg, de legalább már értem, hogy miért. Mihelyst aktuális lesz az ágy vásárlás, akkor jelentkezem.

Piroska

(#938) MatracGuru
2014-01-12 12:17:31

Kedves Piroska,

természetesen egyedi ágyakat is elkészítünk és tekintettel, hogy bükk ágykeret gyártásban saját kapacitásunk van, így akár egyedi elképzeléseknek is eleget tudunk tenni, mint ahogyan az már számtalanszor előfordult eddig is. Az egyedi gyártású ágykeretek azért mindig hordoznak magukban némi rizikót, a szépen bevilágított stúdióképeken a tapasztalatok szerint mindig egy kicsit szebben néznek ki az ágyak, mint a valóságban. Az egyedi ágykeretek ára természetesen több dologtól is függ: a felhasznált alapanyag mennyisége, az ágykeret bonyolultsága, elemek száma, ráfordított munkaidő, sablonozás elkészítése hozzá, felületkezelés típusa, stb. Ezek mind befolyásolják egy ágykeret árát, ezért nem is lehet pontosan megsaccolni, hogy mennyivel drágább egy egyedi ágykeret egy standard szortimentben lévőhöz képest.

A dolog menete -tekintettel, hogy nincsen műszaki rajz és méretezés-, hogy megkapjuk az összes elérhető képet, lehetőleg a forrásoldallal együtt. Kitaláljuk a méreteket és az anyagvastagságot és küldünk Önnek egy árajánlatot az ágykeret elkészítésére.

A szállítási határidő megint csak több dologtól függ: az alapanyag vastagsága (van-e készleten vagy külön vágni kell), sorban állás mennyisége (jelenleg a Karácsony előtti restanciát igyekszünk ledolgozni)

Várjuk szíves visszajelzését email elérhetőségeink valamelyikén.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

(#937) Extravagány
2014-01-12 07:43:30

Tisztelt Pálinkás úr!

Olvastam az oldalukon, hogy bükk ágykeretből saját gyártásuk van. Ezt azt jelenti, hogy ha nekünk már meg van a matrac és egy internetről lenézett és Magyarországon nem kapható ágykeretet szeretnénk csináltatni, akkor az megcsinálják nekünk? Természetesen tömör bükkfából szeretnénk, pontos műszaki adataink nincsenek, de nagyon sok kép van az ágyról, gyakorlatilag minden oldalról minden szépen látszik. Mennyibe kerül az egyedi ágyak gyártása? Sokkal drágább, mint az olyanok, amiket amúgy is gyártanak? Mi a menete a dolognak? Mennyi a gyártási idő?

Köszönöm a válaszát: Piroska

(#936) MatracGuru
2014-01-11 21:33:16

Kedves Limany,

a memory foam réteg vastagságával számtalan hátrány fokozódik. Ilyen például a süppedési mélység, az iszapban-fekvős komfortérzet, a nehézkes megfordulás, a felmelegedésre való hajlam is a vastagsággal erősödik és az átszellőzési mutató sem javul az emlékezőhab fedőmatracok vastagságának emelésével. Meg kellene tapasztalni, hogy egyáltalán indokolt-e a 8cm vastagság, amennyiben a RelaXx Memory Classic 13+5 összetétel kényelmes volt, úgy nagyon feltételezhető, hogy a 8cm vastagságú memóriahabos fedőmatrac már nagyon sok lesz.

Üdvüzlettel:

Pálinkás László

Előzmény: limany (#935)
(#935) limany
2014-01-11 19:48:15

Tisztelt Pálinkás Úr! Segítségét kérném a feleségemmel együtt.Nem igazán tudjuk eldönteni hogy Relaxx Memory Classic 180x200 as matracot vagy a 8cm vastagságú Memory fedőmatracot vegyük.Előre is köszönöm a segítségét.

(#934) Fránya
2014-01-11 07:19:42

Tisztelt Pálinkás Úr!

Köszönöm szépen a kimerítő választ, azt hiszem most akkor a matracok alatt marad egyenlőre a régi ágyrács és majd valamikor később veszünk hozzá rendes farugós ágyrácsot, most a matrac volt a legfontosabb, hogy abból tudjunk venni egy olyan minőséget, ami kibír majd egy jó pár évet alattunk. Köszönöm mégegyszer.

Tamás

(#933) MatracGuru
2014-01-10 11:01:12

Kedves Tamás,

igen, igaza van. A RelaXx Signum matracok ágyrácsok tekintetében a határeseten van. Normál esetben a matrac magasságánál, anyagszerkezeténél és összetételénél fogva alkalmas arra, hogy normál 80-90kg testsúly mellett az egyszerű fenyő deszka bordázaton is használható legye. Amit érdemes figyelembe venni, hogy a habmatracok farugós rugalmas ágyráccsal sokkal hosszabb élettartamúak lesznek. Ez nem azt jelenti, hogy egyébként hamar tönkremennek, hiszen a Signum matrac esetében is 10 év garancia vonatkozik a termékre, hanem azt, hogy a matracok és főként a habmatracok eredeti tulajdonságaikat őrzik meg hosszabb ideig, kisebb az alakvesztés mértéke, rugalmasabbá válik a felület és tehermentesül a matracmag. Ezt a beruházást természetesen el lehet tolni és egy későbbi időpontban vásárolni farugós ágyrácsokat, de az sem lesz tragédia, ha nem kerül a matrac alá új ágyrács.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Fránya (#932)
(#932) Fránya
2014-01-10 08:52:01

Tisztelt matracguru!

a matracok között már lassan kiigazodom, elolvastam a tanácsokat és a blog oldalukat is átfutottam egy párszor, szóval matrac fronton kezd tisztulni a kép és a legesélyesebb befutó a Signum Hard lesz nekem 160x200 méretben. Amit az üzletben nem beszéltem meg Önökkel az az, hogy kell-e nekem valami speciális ágyrácsot vennem ez alá a matrac alá. Elolvastam az ágyrácsos cikket is, hogy melyik matrachoz milyen ágyrács való, de a Signum matracok esetében nekem még mindig nem egészen egyértelmű, hogy kell-e alá léces ágyrács vagy a mezei deszka ágyrácsok is jók alá. Ilyen dezska ágyrácsunk maradt még az előző matrac alól, tehát ha nem muszály, akkor nem fizetnénk most külön ágyrácsokért megint, ha a matrac így is jó lesz és nem megy tönkre alattunk hamar, mint az előző IKEA matrac, ami bár olcsó volt, azért egy kicsit többet vártunk volna tőle. Nem vagyunk túlsúlyosak és 85 környékén vagyok a feleségem meg egy tizessel könnyebb, de mindkettőnknek a Hard tetszett a kétféle Signum matrac közül.

Köszönöm szíves válaszukat.

Tamás

(#931) MatracGuru
2014-01-09 21:16:36

Kedves Hubert,

amit elfelejtettem megválaszolni: sajnos jelenleg nincs kiállítási vagy egyéb olyan matracunk, amit kedvezményes áron tudnánk értékesíteni, mert az utolsó ilyen darabokat éppen nem rég az index matrac fórumán keresztül vásárolták meg hasonló lehetőséget kereső Vásárlók.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Hubert (#929)
(#930) MatracGuru
2014-01-09 21:13:48

Kedves Hubert,

a RelaXx Signum matracok több éve futnak és őszintén el lehet mondani, hogy ár/érték arányban nagyon jól eltalált matracok. A Dunlopillo alapvetően lényegesen lágyabb termékeket készít, így a Signum matracok feszességét és formakövetését kedvelők körében általában nem a legmegfelelőbb alternatíva.

MIskolcon valóban az Eurobútor forgalmazza a RelaXx és hilding termékcsalád bizonyos matracait, azonban a Fonoda udvarból a Stop Shop bevásárlóközpontba költöztek és nem is Eurobútor néven találhatók meg, hanem Art of Home néven, aminek a honlaján a miskolci kapcsolatot nem lehet megtalálni -szóval van egy kis átmeneti dőszak ott is. minden esetre a mtracok (RelXx Signum és SenZone Memory termékcsalád) ki vannak állítva, kipróbálhatók és megrendelhetők. Lehetőség szerint én Nagy Attilát keresném, az egyik legjobb, legfelkészültebb szakember, akivel matrac ügyben Miskolcon találkozhat az ember.

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Előzmény: Hubert (#929)
(#929) Hubert
2014-01-09 12:33:11

Tisztelt László! Két éve vásároltunk Önöktől egy 90×200cm Signum Dual Hard matracot,ágyrács nélkül, 35mm vastag minőségi borovi fenyő ágyhoz! A matrac minőségével,komfortjával abszolut elégedettek vagyunk!!! Nemrég egy rokonunk/66.éves,hölgy,+80kg/ használta vendégként az ágyat+matracot néhány napig/nem fájt reggel a háta,etc.../ és azonnal megkért,hogy segitsek számára is beszerezni egy ilyen matracot elönyős áron,esetleg egy hasonló karakterü pl.dunlopillót! Mit javasolna:-Ágyráccsal még praktikusabb,elönyösebb lenne? -Van e ilyen összeállitás a kinálatukban?! Esetleg bemutató vagy utolsó darab? -Valamint miskolcon hol tudnánk kipróbálni majd átvenni pl.Euróbutor vagy máshol is? Előre is köszönöm válaszát!

(#928) MatracGuru
2014-01-08 21:37:51

Kedves Évike,

a matracGuru választékából a belépő kategóriás normál ha matracok között felületi profilozással a Swiss Dream Sleep Standard és Sleep Hard matracoknál kezdődik a választék, ezek azonban alap matracok. A ReXx Signum Dual Medium és Hard matracok már rendes anatóniai kialakítással készülnek és négyféle keménységben, komfortban rendelhetők. Igazán speciális hideghab matracok a Hilsing Select Air és a Dunlopillo Aerial termékcsaládja.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Évike (#927)
(#927) Évike
2014-01-08 17:27:01

Tisztelt Pálinkás Úr!
Köszönöm válaszát, akkor esetleg ajánlana nekem olyan matrac fajtát, ami hideghab töltetű, vagy ergonómiailag elfogadható kategória?
Köszönöm

(#926) MatracGuru
2014-01-08 17:16:02

Kedves Évike,

ergonómiailag jó tulajdonsága egy matracnak általában nem a hab milyenségétől lesz, hanem a matracmag ergonómiai kialakításától, profilozásától, formavágásától. Kivételesen rugalmas, légáteresztő tulajdonságai az igazi hideghaboknak, különösképpen a HR nagy rugalmasságú haboknak vannak. Az Ön által felsoroltak közül egyik sem hideghab vagy HR hab, mindegyik a 30kg/m3 alatti normál hab tartományba tartozik. Az eliocell, Eliofoam, Aircell nevek kizárólag fantázianevek és nagyon hasonló alapanyagokat takarnak. Ez általánosan bevett szokás, hogy ugyanazokat a matracok gyártásánál használatos habot több gyártó másképpen nevezi el. Ettől még a krumpli burgonya marad. Ez nem csalás vagy megtévesztés, hiszen a klasszikus hideghabok esetében is pl. Németországban a Dunlopillo Coltex, a Schlaraffia Bultex nevet adott, ettől még mindkettő hideghab, ráadásul ugyanaz.

Bővebb információ erről a témáról:

http://alvaskultura.blogspot.hu/2012/02/eliocell-ecocell-elioform-stb.html

Üdvözlettel:

Pálinkás László
matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Évike (#925)
(#925) Évike
2014-01-08 14:04:47

Tisztelt Pálinkás Úr.
Érdeklődöm mi a különbség az eliocell, elioform illetve az aircell töltetek között, illetve melyiknek van jobb ergonómiai tulajdonsága.
Várom válaszát. Évike

(#924) MatracGuru
2014-01-08 11:50:18

Kedves Pales,

a legfontosabb, hogy a 90kg és a 60 kg ergonómiailag nem megoldható egy ugyanolyan matraccal, hiszen ha olyan matracot választunk, ami a 90kg esetén nem lesz sem túl puha sem túl kemény, akkor egészen biztos, hogy 60kg testtömeg mellett az a matrac nem fog megfelelő formakövetést, megfelelő alátámasztást nyújtani, sőt még keményebb is lesz, mint amilyenre az ember -és főként a hölgy vásárlók- 60kg testsúly mellett vágynak. Végigfuttatva a lehetőségeket a megadott szűrő feltételekkel, a legközelebb álló megoldásként a SenZone Memory matrac maradt egyedül. A RelaXx SenZone Memory matracok Medium és Hard változatban is rendelhetők, sőt az is megvalósítható, hogy egy franciágy méretű matrachuzatban két különböző keménységű -Medium-Hard- matracmag kap helyet, amelyek a találkozásnál 100%-ban összesimulnak, demmilyen hátrányt nem jelentenek és mégis van két különböző keménységi oldalunk.

A SenZone Memory matracok 7 zónás kialakítással és aszimmetrikus vállzónákkal készülnek, mindkét típusnál 5cm emlékezőhab réteggel a hideghab tarómagon. Minden SenZone Memory matrac mosható és levehető, egymástól két huzatfélből álló antiallergén Tencel (cellulóz alapú szálból) matrachuzattal készül, amely megfelelő szellőztetés és mosási ciklus mellett alkalmas arra, hogy antiallergén, atkamentes környezetet teremtsünk az ágyban. Árban sajnos azonban a SenZone memory matracok a megadott árkategória fölött találhatók egy kevéssel.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Pales (#923)
(#923) Pales
2014-01-08 11:11:28

Tisztelt Pálinkás úr!
matrac vásárlás előtt állunk és szeretném a tanácsát kikérni. 180x200-as memóriás matracot szeretnénk lehetőleg nem túl keményet és túl puhát se. Az összeg amit rászánnánk 120ezer forint. Én 90kg körül vagyok párom 60kg körül. Most egy öregebb rugós ágyunk van amin én gyakran nyak és derék fájással ébredek, valamint por allergiám van. Kérem Önt hogy konkrét modelleket ajánljon.
Válaszát előre is köszönöm

(#922) MatracGuru
2014-01-08 07:36:17

Kedves Palotainé,

sajnos a penészesedés ellen elég nehéz védekezni olyan helyeken, ahol huzamosabb ideig nem tartózkodik az ember. Egyetlen matrac sem -legyen az rugós matrac vagy habmatrac- lesz majd alkalmas arra, hogy ezt megakadályozza. A legjobb, amit talán tehetünk, hogy a szezon végén az utolsó alkalmakkor kitesszük a matracot a napra és egy teljes napont át a napon szellőztetjük forgatás mellett, hogy a matrachuzatban vagy a matrac belsejében a páratartalom a minimálisra csökkenjen. Utána azonnal le kellene csomagolni őket fóliába úgy, hogy lehetőleg ne kapjon levegőt, hogy a párát ne tudja ismét magába szívni. Páratartalom nélkül a penészesedési reakció nem tud megindulni.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

(#921) Matracguru
2014-01-07 15:00:28

Kedves Leila,

alapvetően a memory foam matracok minőségét az esetek túlnyomó részében az ár nagyban befolyásolja. Ez annyit jelent, hogy a hagyományos emlékezőhab alapanyagból készült matracok egy bizonyos szint fölött nem tudnak többet nyújtani, nagyjából a RelaXx SenZone Memory, a Hilding Select Thermo vagy a Swiss Tech 3D (zsákrugó+memory) matracoknál jobb minőségű, nagyobb tugűdású matracok nem készülnek. Az olyan emlékezőhabos, memóriahabos matracok, amik 100%-ban megoldják az emlékezőhab problémáit -felmelegedés, gyenge légáteresztés, stb- ott általában önálló alapanyag fejlesztés áll a matracok mögött és jellemzően YNugat-európai márkák állnak mögötte. Ennek fényében ezek a termékek inkább a prémium kategóriába tartoznak mind árban, mind pedig minőségben (Dunlopillo Aerial Senso, Tempur, Schlaraffia, Curem)

Ergonómiailag érdemes lehet esetleg átgondolni, hogy csak nagyon kevés matrac képes arra, hogy a 60 és 85kg testtömeget egyformán egyenletesen támassza alá. (erről részletesen itt olvashat: http://alvaskultura.blogspot.hu/2012/11/matrac-es-testsuly.html)

A legfontosabb feladat a matrac keménységének nagyon pontos megválasztása, ami nagy körültekintést és alapos tanácsadói felkészültséget igényel, ezért különleges igényekkor mindenképpen érdemes felkeresni egy matrac szaküzletet, ahol szakértő tanácsadás mellett segítenek megtalálni a legmegfelelőbb alvási közeget.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
Matrac fórum és online tanácsadás

Előzmény: Lejla (#920)
(#920) Lejla
2014-01-07 12:34:37

Kedves matracGuru,

matrac vásárlás előtt állok, és tanácsra lenne szükségem.
60kg körül van a testsulyom, rendszeresen sportolok, de egy jo pár honapja ébredés után derékfájással küszködök. Ez a derékfájás a nap folyamán el szokott mulni, de a reggelek többségében előjön. Most egy egyszerü sima habszivacs matracom van amit szeretnék lecserélni. Az állapota jo, nincs kifeküdve, de nem szeretnék fedőmatracot venni, mert ha veszek matracot akkor az “rendes” matrac legyen. Úgy vettem észre, hogy a jelenlegi habszivacs matracom nem ad rendes alátámasztás deréktájékon.
Általában hason alszom el, de valamikor hanyat, oldalt, hason fekve ébredem, szoval nem igazán tudom, hogy a keménységet illetően milyen irányban kellene nézelődnöm. Kiprobáltam már a memory fedőmatracot, 1-2 éjszakára, ami jonak tűnt, de ugy gondolom, hogy egy pár hétnek el kell telnie ahhoz, hogy kiderüljön, hogy megfelelő matracot választottunk e v nem. Mivel ez a memory fedőmatrac jonak, kényelmesnek tűnt első körben a memory matracokat nézegetem (rugos, vákumos, hideghabosat etc… nem). Olyan matracot keresek amely testsulyt illetően egy 85kg körüli embernek is megfelelő lenne.

Bármilyen hasznos javaslatra tanácsra kiváncsi lennék.
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv,
Lejla


Matrac fórum betekintő ablak

2023-03-22 11:33:15

Rég jártam a fórumon, azóta talán szó esett a VISCOCOOL anyagú fedőmatracokról: most nincs ...

Matrac fórum és online tanácsadás

Bejegyzések száma: 3627