Paplanok

(#1151) matracguru
2014-06-03 21:55:33

Kedves Somvirág,

egy párna milyensége sajnos rengeteg tényezőtől függ. Ilyen szempontok többek között a váll szélessége, a matrac puhasága a váll részben, hiszen minél szélesebb a váll és minél keményebb a matrac váll része annál magasabb párna lesz indokolt oldalt fekvésben ahhoz, hogy a (elvileg) vízszintes és egyenes gerincoszlop folytatásaként egy szintén vízszintes (közel vízszintes) helyzetbe kerüljön a nyaki gerincszakasz is. Természetesen ez fordítva is igaz: minél keskenyebb a váll és minél lágyabb a matrac annál alacsonyabb párna is elegendő a kíván pozíció eléréséhez.

Érdemes lenne tehát a párnákat is, ugyanúgy, mint a matracokat próbálgatni. Lehetőleg olyan kereskedésben, ahol van az a matrac típus, amelyet jelenleg használ vagy pedig olyan szakkereskedésben, ahol nagyobb a termékválaszték és jó eséllyel lehet nagyon hasonló keménységű matracot találni.

Párnák formavilágát tekintve nagyon sok féle van, amennyiben az ember hozzá tud szokni, úgy az anatómiai kialakítású (hullám) párnák nagyon jó szolgálatot tehetnek a nyaki gerincszakasz tehermentesítésében.

Ami a kérdésében elgondolkoztató lehet, az a hason fekvés. Ez az esetek többségében túlzottan, a testsúlyhoz képest kemény matracra utal, amelyet az esetek többségében az orvosok szoktak -szerintem és a nyugat-európai szakma szerint is- helytelenül. A legjobb lenne egy oldalt fekvés és szinte minden szempontból ez lenne a természetes és egészséges alvási póz. Ca. egy stabil oldalfekvés. Erről részletesebben A hason alvás hátrányai cikkben talál információkat.

http://www.matracguru.hu/tanacsok/hason-alvas-hatranya


Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39





Matrac fórum betekintő ablak

2024-02-03 12:22:35

Kedves Cofi76, ha minden igaz, akkor itt a megoldás: https://alvaskultura.blogspot.com/2013/0...

Matrac fórum és online tanácsadás

Bejegyzések száma: 3646