Paplanok

(#1501) matracguru
2015-01-23 17:31:31

Kedves Kerberosz,

én eddig is határozottan azt az álláspontot képviseltem, hogy rugós matracok alá a fix alátámasztás való. Szerintem a rugó egy statikus szerkezet. Van egy "talpa" ami szerencsés esettben vízszintes alátámasztást kap ás nem mozdul el semerre. Így a rugótesteknek lehetőségük van, hogy függőlegesen mozduljanak el és egyenletes, függőleges tengelyen átmenően mozoghassanak. Abban a pillanatban, amikor a vízszintesből kimozdítom a rugótestek talpát a függőlegesen fentről érkező terhelést nem a legoptimálisabb módon nyeli el a zsákrugó (bonell rugó). Szerintem ez egyszerű fizika. Természetesen pl. Németországban eladnak -sőt javasolnak- rugalmas ágyrácsot a zsákrugós matracokhoz is, az árbevétel az árbevétel alapon.

De tételezzük fel, hogy nincs igazam, hogy ez az egész amit fent összehordtam megkérdőjelezhető vagy egyenesen nem igaz. Akkor is van egy 25cm vastag matracunk, ahol a teljes teherhordást, formakövetést, alátámasztást a matrac fogja viselni, és ha rátennénk egy rugalmas ágyrácsra és alulról megfigyelnénk az ágyrácsot, amikor a matrac terhelést kap ca. azt tapasztalnánk, hogy a lécek egyáltalán nem mozdulnak meg vagy ha el is mozdulnak akkor is több (sok) léc egyszerre és csak nagyon kis mértékben, közel sem annyira, hogy annak bármilyen ergonómiai szerepe lenne vagy közrejátszhatna a további formakövetésben.

Szerintem minden újat meg kell szokni egy kicsit, a jót persze könnyebb. A hason fekvésnél persze még a háton fekvés is sokkal jobb, egészségesebb (talán a horkolás lehet egy rizikófaktor). Egy új közeg megszokásához akár hetek is kellhetnek, így szerintem nincs semmi ok az aggodalomra, bár hosszú távon az oldat fekvés lényegesen szerencsésebb alvási pozíció lenne.

Az említett ágykeret rendelés viszont engem személy szerint érdekelne, ha nem tartozik a fórum témái közé, akkor emailben is szívesen venném ha megosztaná velem ha esetleg valami rossz tapasztalat volt.

palinkas@matracker.hu

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru
Matrac fórum és online tanácsadás

info@matracguru.hu
+36 1 785 71 39





Matrac fórum betekintő ablak

2024-02-03 12:22:35

Kedves Cofi76, ha minden igaz, akkor itt a megoldás: https://alvaskultura.blogspot.com/2013/0...

Matrac fórum és online tanácsadás

Bejegyzések száma: 3646