Paplanok

A jó alvás titka nem csak a matrac

 

A jó alvás titka nem csak a matrac

Kép forrása: https://www.medifee.com/blog/why-cant-i-sleep/ 

 

A jó alvás titka nem csak a matrac

 

Annyit írtunk már az alvás és a matrac kapcsolatáról, a megfelelő matrac fontosságáról, a jó minőségű fekhely szerepéről az éjszakai pihenésben, regenerációban és másnapi teljesítményünk kihatásaira, hogy éppen itt lenne az ideje, hogy egy kicsit a többi -az alvás minőségével összefüggő- körülményt is a teljesség igénye nélkül górcső alá vegyünk. Ebben a cikkben így első sorban nem is matracokról szeretnénk írni, hanem olyan egyéb látszólag jelentéktelen körülményekről, amelyek befolyásolhatják mindennapi pihenésünket.

A megfelelő minőségű alvásról számtalan cikk szól, óriási anyag érhető el az interneten, amelyek a különböző alvási problémákkal foglalkoznak, külön alváscentrumok, szakemberek hada foglalkozik az alvás különböző területeivel, így leginkább általánosan szeretnénk érinteni azokat a legfontosabb területeket, melyek hétköznapjainkban közelebb vihetnek minket a megfelelő időtartamú és megfelelő minőségű alváshoz. A világlegtermészetesebb dolgának kellene, hogy legyen, hogy amikor este van elalszunk és amikor reggel van felébredünk. Egyes statisztikák szerint a felnőtt társadalom -és egyre inkább a fiatalabb generáció is érintett- ca. 50% érintette már ideiglenesen vagy állandóan valamilyen alvászavar. Nyugodtan megállapíthatjuk, hogy napjainkban a középkorú és a az idősebb lakosság körében egy mélyen, pihentetően átaludt éjszaka sajnos már kincsnek számít, olyan kincsnek, amiből egyre kevesebb jut mindenkinek. Mi is tehát a jó alvás titka és milyen hatással van ránk a megfelelő hosszú és pihentető alvás?

 

Persze maradéktalanul nem fogjuk megfejteni és megválaszolni ezeket a kérdéseket, hiszen külön tudományágak épültek erre a területre az elmúlt évtizedekben, mi első sorban a mindennapi olyan rutinokra fogunk egy kicsit rávilágítani, amelyek könnyen betartható elemeket tartalmaznak. Nem ígérünk tökéletes alvást, nem ígérjük, hogy varázsütésre megoldódnak majd alvási problémáink. Annyit remélünk, hogy pár jó tanács talán egy kicsivel hosszabb és pihentetőbb alvást eredményez majd.

 

De miért is ennyire fontos az alvás. A választ szinte mindenki tudja. Az ébrenlétben eltöltött időszakaink teljesítményét, annak minőségét, intenzitását, eredményességét nagyban befolyásolja szervezetünk általános egészségi állapota és kipihentségi szintje. Egy nem megfelelő minőségben eltöltött éjszaka után szervezetünk nem regenerálódott megfelelő mértékben, izmaink, sejtjeink és idegrendszerünk állapota nem áll 100% mértékben készen egy új nap kihívásainak maradéktalan teljesítésére. És hogy miben is nyilvánul ez meg? Természetesen szinte mindenben. Már reggel sokkal ingerlékenyebbek vagyunk a megszokottnál, hiszen „nyűgösen” ébredtünk, ez már a reggeli beszélgetéseknél is hamar kiderül családtagjaink számára is és leginkább egy „hagyd békén a papát, ballábbal kelt” mondatban csúcsosodik majd ki. Természetesen munkahelyünkön sem leszünk sokkal effektívebbek annyi különbséggel, hogy amíg otthon a reggelinél még úgy ahogy megtehettük, hogy morcosak vagyunk, kicsit pokrócosabban válaszolgatunk a gyerekek reggeli csevegéseire, addig munkahelyünk általában ezt kevésbé tolerálja, így külön erőfeszítésbe kerül, hogy egy rosszabb éjszaka után ugyanazt az érdeklődő, pörgős kolléga-figurát nyújtsuk, mint amit kollégáink megszoktak tőlünk. Persze ezek gyakorolhatók, de lássuk be, hogy sok fölösleges energiát emésztenek fel napközben. Délután persze ott van a forgalom hazafelé, persze dugó van, persze ilyenkor zárnak le egy sávot, persze hogy mindig van aki betolakszik elénk a sorban. Késő délutánra stressztűrő képességünk határán vagyunk, fáradtan és idegesen ülünk az autóba és vetjük bele magunkat a hazafelé hömpölygő forgalomba. Persze mindent lehet tanulni, a fáradt vezetés gyakorlás is ilyen. Ilyenkor külön megterhelés a forgalom, koncentrációnk és reakcióidőnk is csökken, újabb energiákat kell mozgósítani ahhoz, hogy épségben hazaérjünk.

 

És a rossz alvás előkészítése csak most kezdődik. Számtalan olyan tanulmány van, amelyek kimutatták, hogy bizonyos esti tevékenységek milyen mértékben hátráltatják az éjszakai pihenést. Szervezetünk sötétedéskor melatonint termel, ami segít nekünk majd az elalvásban. A régebbi időkben az estéknek volt egy ívük, volt az alvásra egy ráhangolódási szakasz, hiszen sötétedés után már alig maradtak tevékenységek a ház körül, a vacsora és a hiányos fényben egy kis esti beszélgetés után mindenki elment aludni. És ez így természetes is lenne. Csak hát jöttek a modern idők és minden olyan tevékenység belopózott az életünkbe, ami a minőségi alvást hátráltatja.

 

A kipihentség hiányában eltöltött nap -legyünk őszinték- sokat kivett belőlünk. De végig csináltuk, mi vagyunk a nap hősei, hazaértünk, ma is megmentettük a világot. Persze otthon nem ünnepelnek minket hősként, hiszen hozzávetőlegesen családunk mindegyik tagja ugyanezt az „ívet” járta be. Egy pohár ital bizonyosan jót tesz, kisimítja a gondolatainkat, segít ellazulni. Az egész napos rohanás mellett az étkezések is csak amolyan szükségmegoldások, így az esti étkezés -a vacsora- kiemelt fontosságú étkezés a nap során. Kényelmesen, gyorsan és sokat. Vacsora után még elolvassuk a híreket kedvenc internetes oldalainkon és nézünk valami nem túl elgondolkodtató filmet a tévében, hogy minőségben teljen az idő a lefekvésig. Fogmosás után még az ágyban elalvás előtt hüvelykujjunkkal átpörgetjük a közösségi oldalak híreit, megnézünk egy-két posztolt vicces vagy meglepő videót és már készen is állunk az alvásra. De valóban készen állunk.

 

Sok dologgal lehet rontani az alvás minőségét. A nem megfelelő sötétítés, a mesterséges fények késleltetik és csökkentik a melatonin termelést. Az ajzószerek, mint napközben a kávé, de főként az eseti órákban az alkohol bár valóban segít ellazulni, még az elalvásban is segíthet olykor, de egészen biztosan kihatással lesz az éjszakai alvás hosszára és annak minőségére. Az alvás a test regenerációját szolgálja, amennyiben többlet feladatot adunk neki, úgy szegény azzal lesz elfoglalva. Ilyen lesz a nem mértékletes és nem megfelelő időben elfogyasztott vacsora is, hiszen ebben az esetben szervezetünk a regenerálódás helyett az emésztéssel lesz jó ideig elfoglalva és -képletesen- majd csak ezután jut ideje egyéb fontos feladatra. Több egybehangzó kutatás is állítja, hogy a villogó fények, mint a televízió, a telefon kijelzője negatív hatással van a központi idegrendszerre; feszültté, ingereltté teszi a felhasználót és ahelyett, hogy segítene ráhangolódni az elalvásra „felpörgeti” az idegrendszert és lassítja az elalvás sebességét.