Paplanok

Gerincmatrac és a porckorongsérv

Matrac, gerincmatrac, gyógymatrac, matrac hátfájásra

GERINCMATRAC?

 

Nem létezik olyan gerincmatrac vagy gyógymatrac, amely mindenki számára és minden mozgásszervi panasz esetére átfogó megoldást nyújtana. Nincs matrac hátfájásra, nincs egységes matrac a porckorongsérv tüneteinek enyhítésére. Minden esetben a személyes matrac próba segít a megfelelő közeg megválasztásában.

Sajnos a porckorongsérv egy nem visszafordítható rendellenesség, a porckorong megkeményedése, vízháztarttásának folyamatos csökkenése és rugalmasságának elvesztése az idő előrehaladtával a csigolyák közti kitüremkedéshez vezet, ami előbb-utóbb az idegpályákat is érintheti. Ilyenkor ez jelentős fájdalommal és a mozgásunk korlátozottságával jár.

Minden esetben fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy egyik matrac sem alkalmas arra, hogy ezt a rendellenességet megszüntesse, nincs olyan gerincmatrac a piacon, ami egységesen mindenki számára megfelelő megoldást nyújtana derékfájásra, hátfájásra. Viszont egy ergonómiailag megfelelően kialakított gyógymatrac alkalmas lehet arra, hogy (az Ön számára megfelelő alapanyagot, keménységet, szerkezeti kialakítást és összetételt jól megválasztva) az éjszakai pihenés során a gerincoszlopot tehermentesítse, miáltal a porckorongok térfogat-növekedési lehetőségének köszönhetően magasabb fokú regeneráció jöhet létre, ami a következő napi terhelés könnyebb elviselhetőségét eredményezheti.

Hátfájásra, derékfájásra, porckorongsérv esetén mindenképpen olyan matracot javasolnánk, amely ergonómiai zónáinak köszönhetően pontos formakövetést, egyenletes, nyomáspont nélküli alátámasztást és megfelelő tartást nyújt Önnek az éjszakai regeneráció során. A konkrét típus kiválasztása minden esetben csak a személyes matracpróbák során jöhet szóba, tekintettel a változó komfortigényre, testsúlyra, testalkatra és alvási szokásokra és pozíciókra -mindenkinél más lesz az a termék, ami a problémát igyekszik majd a legtökéletesebb formakövetéssel és alátámasztással enyhíteni, megoldani.

Egy matrac nem attól lesz jó vagy rossz, hogy kemény, félkemény vagy puha. Egy  kemény matrac lehet, hogy nagyobb súly alatt már puhának bizonyul, így matracok kiválasztásánál észre kell vennünk, ha túl kemény nekünk egy matrac. Ez persze iránymutatás nélkül nem könnyű... Egy kiválasztandó matrac keménységét majd több dolog is irányítani fogja, ezeket igyekszünk pontról pontra megvizsgálni, de mielőtt nekilátnánk egy fontos dolgot szügezzünk le: nincs kemény vagy félkemény vagy puha matrac. Olyan van, ami Önnek kemény, túl kemény vagy éppen túl puha. Hogy is van ez?

Vegyünk például egy házaspárt, akik éppen matracot keresnek. Legyen a mama 65kg és -túlozzunk egy kicsit- papa pedig 120kg. Szépen összeszedjük az igényeket: alvási szokások, problémák, stb. (és itt abba most nem szaladunk bele, hogy egy matraccal ekkora súlykülönbséget nem is szabad megoldani, erről bővebben: itt már írtunk) A testsúlyból eredő anomáliákat egyszer már itt tárgyaltuk, csak vázlatokban világítjuk meg még egyszer a problémát:

Amennyiben keresünk egy matracot, amelyik mama 65kg-os testsúlyához megfelelő formakövetést biztosít, a matrac lágyan beengedi a váll- és a csípőrész, hogy a derék megfelelő alátámasztást kapjon és utána ugyanerre a matracra ráfektetjük papát: valószínű, hogy el fog merülni, mint a Titanic.

Meg is fordíthatjuk a matrac vásárlás menetét és először papának keresünk egy olyan matracot, ami az ő 120kg-ját megtartja, ugyanakkor nincs olyan érzete, hogy a macskakövön fekszik. MOst próbáljuk meg mamát végigfektetni ezen az ágyon. Valószínű, hogy pattogni fog rajta és olyan gyorsan fog leugorni a matracról, mint ha forró lenne.

Érdekes ugye? Pedig ugyazokról a matracokról volt szó. Ezért nincs kemény matrac, mert a kemény matracok csak egy bizonyos súlyhatárig kemény matracok, 10-20%-kal etlépve ezt a súlyhatárt, ugyanerre a matracra már azt mondanánk, hogy félkemény, jelentős súlynál ugyanez a matrac már a tötyi-mötyi kategóriába kerülne át. Magyarul: nincs kemény matrac, csak olyan, amelyik az Ön testsúlyához képest túl kemény. És ugyanígy nincs puha vagy túl puha matrac sem, csak olyan matrac, ami esetleg az Ön súlyához képest túl puha.

Megfelelő alátámasztás
Tíz ember közül ma kilenc szenved élete során hát vagy derékfájástól. Az állandó ülés, a krónikus mozgáshiány és nem utolsó sorban a nem megfelelő alvási rendszer a növekvő életkorral halmozottan igénybe veszik a hátat és a derekat.
A matracmag feladata, hogy a testet minden pontján egyenletesen támassza alá, elosztva ezzel a különböző súlyú testrészeink által...
okozott nyomáspont-különbségeket. Célunk, hogy megfelelően alátámasztott helyzetben a különböző izomcsoportok feszültségmentesen regenerálódhassanak.

A porckorong
Egy matracmaggal kapcsolatos legfontosabb elvárás azonban mégis az, hogy a gerincoszlopot a természetes helyzetében megtartva segítséget nyújtson a csigolyák közötti porckorongok tápanyagellátásában és anyagcseréjében. A porckorongok ugyanis –önálló vérellátás hiányában- a tágulás-tömörödés elvén működnek: éjszakánként a megfelelően tehermentesített gerincoszlopban a csigolyák egymástól széthúzódnak, lehetőséget nyújtva így a porckorongok térfogat növekedésének, tápanyag felvételének. Nappal ezután a folyamatos terhelés mellett csigolyáink egymásra nyomódnak, összepréselve a közöttük található porckorongot, eltávolítva így a felgyülemlett salakanyagot.

Ergonómiai zónák
További elengedhetetlen követelmény, hogy matracunk ergonómiai zónákra legyen felosztva. Testünk kontúrja, testrészeink különböző tömege megkívánja, hogy egy matracmagon belül különböző keménységű szelvények –ergonómiai zónák- kapjanak helyet. Szükségszerű, hogy oldalt fekvő helyzetben a váll- és a medence rész a matrac magjába besüppedhessen, derékrésznél pedig határozott, keményebb alátámasztást kapjon. Csak így érhető el, hogy a gerincoszlop oldalt fekvő helyzetben egyenes pozícióba kerüljön. Hanyatt fekvő helyzetben a gerincoszlop természetes kettős „S" alakja kerül alátámasztásra, a lágyan besüppedő váll- és medencerész mellett a deréktáji gerincrész határozott alátámasztást kap.

A túl kemény matrac
Képzeljünk el egy kemény felületet, például, hogy a padlón hanyatt fekszünk. Két lapockánk, valamint medence részünk határozottan felfekszik a felületen, derék részünk pedig „boltívet" alkotva ível („lóg") centikre a padló fölött. Ami ebből következik az minden egészséges ajánlással szembeszegül: a medence– és a vállrész a hasi részünk tömegével növelve, aránytalanul nagy súlyt tart, ezen a két testrészen bőrfelszíni vérpangást, a sejtregenerációs folyamatok lassulását eredményezi. Derékrészen –megfelelő alátámasztás hiányában- a természetes ívét követő gerincet, valamint a fölötte található hasi rész súlyát a gerinc melletti tartóizmok fogják viselni, amik így egész éjjel dolgozni kényszerülnek. Nem jön létre továbbá a közvetlen kapcsolat a test és az őt támasztó felszín között, így a nem érintkező részek hőszigetelése sem lesz megfelelő.

 

A DAVID Gerincklinika összefoglalása.

"A gerincsérv vagy porckorongsérv okai


A gerincsérv vagy más néven porckorongsérv egyre gyakoribb betegség. A mozgásszegény, passzív életmód és az ülőmunka egyaránt növelik kialakulásának kockázatát. A hirtelen bekövetkező megerőltetés, emelés, rendszeres hajolgatás vagy a hosszas ülés, valamint a helytelen testtartás mind-mind növelik a gerincoszlopra nehezedő nyomást, vagyis a csigolyák között lévő porcok és szalagok terhelését.

A csigolyák közötti porckorong követi a gerinc mozgásait, ezáltal biztosítva a gerinc rugalmasságát, „hajlékonyságát". A porckorong egy középső kocsonyás állományból és azt körbe vevő rostos gyűrűből áll. Gerincsérv, porckorongsérv esetén a porckorong külső, gyűrűs szerkezete teljesen megszakad, így a belső kocsonyás anyag kitüremkedik a gerinccsatorna irányába. A sérv elérheti a gerincvelőt, illetve nyomhatja a gerincvelőből kilépő ideggyököt, ami az adott idegnek megfelelő tüneteket okozhat.

A gerincsérv, porckorongsérv tünetei

A gerincsérv, porkorongsérv jelei, tünetei főként az alábbiak:

derékfájdalom,
végtagok irányába kisugárzó fájdalom,
bizsergés, zsibbadás,
érzészavar, érzéskiesés,
izomgyengeség, izomműködési zavarok,
reflexeltérések,
hólyag- és bélműködési zavarok,
súlyos esetben pedig bénulás.

A gerincsérv, porckorongsérv tünetei főként a mozgékonyabb, tehát az ágyéki és nyaki szakaszon fordulnak elő. A nyaki sérv a felső végtagokon, az ágyéki sérv az alsó végtagokon okoz kisugárzó fájdalmat, bizsergést vagy izomgyengeséget.

A gerincsérv, porckorongsérv kezelése
A mozgásnak fontos szerepe lehet a gerincsérv megelőzésében, hiszen a gerinc tartóizmainak erősítése, mozgatása és a korrigált testtartás hozzájárul a gerincre nehezedő terhelés csökkentéséhez, és így a gerincsérv, porckorongsérv megelőzéséhez.

Ha már kialakult, akkor a gerincsérv, porckorongsérv kezelésének első lépése a pontos diagnózis felállítása, vagyis a gerinc állapotfelmérése, a tünetek, panaszok megismerése.

Ezt követően kerül sor a megfelelő gerinc terápiás kezelés kiválasztására. A gerincsérv, porckorongsérv és kiszakadt formája akár súlyos tüneteket is okozhat, és sok esetben műtéttel végződik.

A német-finn szakorvosok által kidolgozott DAVID gerinc terápiás program segítségével a gerincsérv, porckorongsérv panaszosok egy része elkerülheti a műtéti beavatkozást.

A gerincsérv/ porckorongsérv gyógyítására a következő kezeléseinket ajánljuk:

Személyi állapotfelmérés
Orvosi konzultáció

A felmérés eredménye alapján az alábbi kezelést javasoljuk:

McKenzie terápia
Funkcionális gyógytorna
Gerinc terápia

Az elért állapot fenntartásához pedig az alábbiakat:

Gerinc tréning
Személyi edzés
Csoportos gerinc torna"

Forrás: DAVID Gerincklinika

Forrásoldal>

A matracguru.hu weboldal internetes információs oldalain külső oldalak tartalmait is megjelenteti minden esetben a forrás megjelölésével. A tartalom megjelentetése a különböző vélemények bemutatását szolgálja és nem jelenti azt, hogy a matracguru.hu weboldal üzemeltetője a tartalmat és annak valóságtartalmát ellenőrizte, azzal egyetért vagy azonosul.

A matracguru.hu weboldal üzemeltetője ezúton kifejezetten kijelenti, hogy a linkek beállításának időpontjában semmilyen illegális tartalom nem volt felismerhető a hivatkozott oldalakon. A hivatkozott/kapcsolt oldalak jelenlegi és jövőbeni kialakítására, azok tartalmára és szerzőségére vonatkozóan a szerző semmiféle befolyással nem bír. Ennek megfelelően ezúton kifejezetten elhatárolódik az összes hivatkozott/kapcsolt oldalon található mindazon tartalomtól, amely a linkek beállításának időpontját követően módosult. Ez a megállapítás érvényes minden, a saját internetes tartalmon belül beállított link és utalás, valamint a szerző által létrehozott vendégkönyvekben, vitafórumokon és levelezőlistákban külső felek által írt bejegyzések esetében is. Illegális, hibás vagy nem teljes körű tartalmakra vonatkozóan, különös tekintettel azokra a károkra, amelyek az ily módon elérhető információk felhasználásából vagy fel nem használásából erednek, kizárólag azon oldal üzemeltetője felel, amelyre a hivatkozás történt, nem pedig azé az oldalé, amely linkeken keresztül a mindenkori tartalomra pusztán hivatkozik.

A matracguru.hu weboldal üzemeltetője a hivatkozásokban érintett cégek, vállalkozások és magánszemélyek esetleges vélt vagy valós sérelmezése esenén kész a vonatkozó cikket oldaláról haladéktalanul eltávolítani; a kifogásolás megtételére az info@matracguru.hu email címre megküldött elektronikus levélben vagy a matracguru.hu weboldalt üzemeltető cég alábbi postai elérhetőségére megküldött levélben nyílik lehetőség:

MatracGuru!

1134 Budapest,

Bulcsú utca 21/b