Paplanok

A házi poratka. Tanácsok allergiásoknak

háziporallergia, háziporatka, allergia matrac

GYORS ÁTTEKINTÉS

HÁZIPORATKA-ALLERGIÁSOK RÉSZÉRE

Az atka vagy más nevén poratka, házipor-atka jelentős szerepet játszik a porallergia kialakulásában. A házipor-allergia olyan allergia, amely a hálószobában egy antiallergén matrac segítségével hatékonyan gyógyítható, amennyiben a többi részletre is odafigyelünk.

A háziporatkák egészen apró (0, 5 mm), szabad szemmel nem látható rovarok. Lakókörnyezetünkben mindenütt megtalálhatók, elõfordulásuk nem függ össze a tisztasággal. Egészséges ember számára ártalmatlanok, az erre allergiások életét viszont nagyon megkeserítik ezek a kis társbérlõk.

Az allergiát okozó anyag (allergén) a háziporatkák ürülékében található. A fûtési idõszak alatt a szárazabb levegõben ez az apró szemcsés ürülék elporlik és erõsen megkötõdik a textilszálakon, majd innen idõrõl idõre a levegõbe  jut. Ez történik többek között szõnyegpadlón való járáskor, kárpitozott bútorokra való leüléskor, felálláskor, ágynemû felrázásakor.

Az atkák kedvenc búvóhelye

Az atkák legszívesebben az ágyban, kárpitozott bútorokban, szõnyegekben, plüssjátékokban laknak. Háziállatok alvóhelye ugyancsak kedvenc búvóhelyük. Sajnos, a háziporatka -"szezon" egész évben tart, de különösen télen, a fûtési idõszak alatt okoz panaszokat. A háziporatkák tápláléka emberi és állati hámfoszlány, baktériumok és gombaspórák. Legjobban 20-30 0 C°közötti hőmérsékleten, 65-80 %-os relatív páratartalomban érzik magukat, s szaporodnak.Naponta az emberrõl kb. 5 gramm hám válik le, mely egymillió atka számára elegendõ táplálék 1 napra. 1 gramm porban akár 200 háziporatka is élhet.

Lakoltassuk ki hívatlan vendégeinket!


házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokA lakás ideális hőmérséklete 20C alatt, páratartalma 60% alatt van!

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokNaponta kiadósan szellõztesse szobáit, különösen a hálószobát!

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokLehetõleg egyformán fûtse szobáit, s a levegõpárásítót ne tegye a fûtõtest közelébe!

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokHálószobája legyen száraz, penészgombamentes!

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokÁgynemûit hetente cserélje, s legalább 60 °C-on mossa!

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokCserélje ki állati vagy növényi anyagból (gyapjú stb.) készült matracait!

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokVálasszon szintetikus anyagból készült matrachuzatot, amely 60C°-on mosható


Legfõbb követelmény: "tisztaságmánia"


házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokPoros ruháit ás cipõit soha ne a lakószobában cserélje le!

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokNe engedjen be háziállatot a lakásba, különösen a hálószobába!

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokSemmilyen növényt ne tartson a hálószobájában, még vízkultúrát sem!


házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokBútorán a kárpit lehetõleg szintetikus anyagú legyen!


házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokA szõnyegeketcserélje ki linóleumra vagy résmentesen fugázott parkettára


házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokA textíliákat, amelyeket nem tud kicserélni, kezelje atkairtó szerrel!

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokLehetõség szerint minden "porfogót" távolítson el,  (szõnyeget, falvédő, stb)


házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokA textíliákat mossa rendszeresen 60 0C-on, a nem moshatókat tisztíttassuk!

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokPortörléshez mindig nedves ruhát használjanak!

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokPorszívójához használjon mikrofiltert!

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokHa van szaunája, a matracokat beteheti néhány órára szárazgõzbe 80 °C-ra.


házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokPlüssjátékokban az atkák 2 nap alatt fagyasztóban -18 0C-on elpusztulnak.

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokA szellőztető -és légkondi berendezések szűrőjét gyakrabban cserélje!

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokUtazás esetére mindig vigye magával szükséges gyógyszereit!

házipor allergia, poratka allergia, antiallergén matracokÜdülésnél vegye figyelembe, hogy 1600 m tengerszint felett nincsenek atkák.


Mindezen szabályok betartásának ellenére a háziporatkával való kontaktust nem lehet teljes mértékben elkerülni,  mivel a háziporatkákat, sajnos nem lehet véglegesen kiirtani.

Háziporatka - allergia esetén már kisebb atkamennyiség is súlyos panaszokat okozhat.

Megoldást jelenthet az úgynevezett specifikus immunterápia, mely során szervezete hozzászokik az allergénhez.

Ez a kezelési mód olyan hatékony, hogy hamarosan ismét zavartalanul élvezheti az otthontartózkodást.