Paplanok

Hideghab kókusz matracok?

Hideghab kókusz matrac kicsit olyan a matracok között, mint ha a marhapörköltet összekevertük volna a vaníliasodóval. Nem finom, bár külön-külön mindkettő jó valamire, hiszen a hideghabból rendkívül jó matracokat lehet készíteni, a kókusz meg például kiváló lábtörtő alapanyag volt, amig a gumi és műanyag lábtörlők nem nyomták le. Matracok és hüjeségek cikksorozatunk legújabb célpontja a hideghab kókusz matracok, kókusz habszivacs vagy tetszőlegesen elnevezve a biomatracok új irányának prostitúciójaként akár még a legújabb fejlesztésű, korszerű biomatracok névvel is felékszerezhetnénk témánk hősét. Ettől persze még hülyeség marad, izzadságszagú kényszertermék, végtelenségig idióta ideológia és egy semmilyen problémát meg nem oldó marketingtermék. A klasszikus latex matracok keletkezéséről már ejtettünk egy-két szót, csak zanzásan így az elején -tényleg csak tőmondatokban elevenítenénk fel megint: Dunlopillo 1932, kaucsuk gumihab, formahabosítás, első habmatrac, Queen Mary luxushajó. Bővebben latex matrac információ itt. Aztán elkezdődőtt ugye a bio rémálom, kerestünk valami olcsó de természetes alapanyagot: a kókusz lapot. Felvagdostuk az amúgy kiválóan működő latex matracot vékony szeletekre, közé tettünk kókuszlapot, lapokat és azt mondtuk, hogy bio, tökösen kemény, egészséges, természetes, innovatív. Ha figyelembe vesszük azt, hogy a világ legelső és legnagyobb matracgyártója a német Dunlopillo sohasem készített latex-kókusz összetételű matracokat, akkor amikor azt állítom, hogy ez alapvetően egy vacak marketingmegoldás, akkor lehet, hogy nem csak egyedül vagyok ezen az állásponton.

 

Ca. 10 éve ütöm-vágom a kókusz matracokat, igyekszem minden fórumot megragadni a kókuszmatracokkal kapcsolatos tisztánlátás érdekében. Néha szinte már éreztem, hogy vannak sikerek, hogy a fejekbe égetett kókuszrost lassan már porladozik és feslik a piacon. Kétségtelen, hogy a latex óriásit veszített az elmúlt évtizedben a piaci részesedéséből, így a latex kókusz matracok is iszonyatos hanyatlásnak indultak Magyarországon. Matracok és prostik cikkemben ezt a részt eléggé részletgazdagon kielemeztem már (utálnak is érte nagyon), megbeszéltük, hogy a fanatikus biomatrac gyártókból hogyan lett memory és hideghab matrac forgalmazó, ezért ettől is megkímélném most Önöket. Ebben a cikkben minket majd kizárólag a hideghab (szivacs) és kókusz rétegezettséggel készülő matracok fognak érdekelni és leginkább a miértek.

Feltúrtam a német internetet. Nagyon-nagyon kerestem. Latex kókusz matracok ugye nyomokban Németországban is megtalálhatók, szerintem nem teszik ki a német piac 0,00000001%-át. Gyakorlatilag akárhány nullát írhattam volna a tizedesjel után. Ami ennél még kisebb arányban található meg, az a kókusz hideghab. Az eredmény NULLA.

Egyetlen ilyen összetételű matracra sem leltem az egész német interneten. (kereső szó: kokos kaltschaum matratze). Persze lehet, hogy rosszul kerestem, biztos, hogy sárgadinnyés marhapörköltet mákosnúdlival is lehet találni, ha kellő kitartással keres az ember. Na mindegy. Eddig csak egyetlen problémám volt a biomatracokkal (azon kívül persze, hogy nem bio), hogy MIT KERES A KÓKUSZ A MATRACBAN? Mostanra problémáim száma a hideghab kókusz matracok megjelenésével a duplájára duzzadt, immáron megjelent még egy anomália: mit keres a hideghab a kókuszmatracban? Ahhoz, hogy ezt megpróbáljuk megérteni, először meg kellene értenünk, hogy a biomatrac gyártók szerint miért jó egyáltalán a kókusz a matracban: keményíti a felületet; átszellőzik, így jó a légáteresztése és természetes alapanyag.

A következőkben ezeket az argumentumokat fogjuk megvizsgálni, hogy a hideghab (egyszerű olcsó szivacs) és kókusz összetételű matracokban ezeknek az érveknek milyen szerepük is van. Lássuk:

Keményíti a felületet: a könnyebb érthetőség és az egész kókusz hideghab értelmetlen voltának pontosabb megvilágítása érdekében sajnos kénytelenek vagyunk egy pár szót beszélni a hideghabokról.A legfontosabb tulajdonsága ezeknek a haboknak, hogy BÁRMILYEN LEHET. Lehet kemény, félkemény, puha, rugalmas, tompa, kék, fekete, heterogén-betonkemény, hangszigetelő, hőszigetelő, légáteresztő, extra légáteresztő, antibakteriális, égés gátolt, olcsó, drága, sűrű, stb... Egy hideghab szóval bármilyen lehet. SŐT! A hideghab -és különösképpen a különböző tulajdonságú hideghabok- rétegeinek váltakozásával, a rétegek alapanyagának, vastagságának és a rétegek számának váltakozásával VÉGTELEN variációs lehetőséget kapunk. Tényleg végtelent. Amennyiben ezt elfogadjuk (és javaslom: fogadjuk el), akkor meg megint csak felmerül az eredeti kérdés: minek a kókusz egy hideghab alapanyagból álló matracba?

Szóval ott tartunk, hogy tisztán hideghab alapanyagok felhasználásával bármilyen komfortot nyújtó matrac elkészíthető, tekintettel, hogy nincs olyan alapanyag tulajdonság, aminek valamelyik hideghab ne felelne meg. Akkor meg mit keres a kókusz a matracban? Szóval a keménységet ki kell, hogy lőjjük, mert nem valóságos ez a tulajdonság sem, nem a kókusz réteg fogja eredményezni, hogy az adott matrac, matracok kemények legyenek, hanem a kókusz réteg alatt és fölött található hideghab keménységi értéke és vastagsága.

Folytassuk tovább. A következő: átszellőzik, így jó a légáteresztése. Ok, értem. Vagyis nagyon hangzatos, de az égvilágon semmi értelme, semmi gyakorlati haszna és semmi valóságalapja nincs ennek a mondatnak. Persze így kimondva logikusnak, megalapozottnak, szakmásnak és hitelesnek hangzik, mert az átlag fogyasztó, akinek nem az a dolga, hogy mélyebben belegondoljon az elvileg hozzáértő gyártók és forgalmazók információiba, ezt könnyedén el is hiszi. Miért is ne hinné el? Megmagyarázom, hogy miért hülyeség ez is. Tételezzük fel a legrosszabbat, hogy nem használunk matracvédőt. Semmi baj. Egy átlagos felnőtt ember egy átlagos éjszakát -embertípustól függően- olyan 3-6dl között párologtat a bőrfelszínen keresztül. Ez nem jelent okvetlenül izzadságot, egyszerűen csak bőrfelszíni párologtatást. Ennek a nedvességtartalomnak egy jelentős része a levegőben köt ki, egy lényegesen kisebb része a pizsamában, hálóingben és egy jelentéktelen része landol a lepedőben és a matrachuzatban. A matrachuzat felső része általában 300-450 grammos funkcionális textíliából készül (nagy nedvszívó képesség, gyors felületi eloszlás és gyors párologtatás. Ha ez nem lenne elég, akkor a matrachuzat 3 rétegből áll és az előbb említett textília alatt megint csak vastag 300-400gr/m2 poliészter flíz található, amely megint csak nagyon jól szellőzik, gyorsan párologtat.

Mi lehet az a körülmény, amikor az átlagos éjszakai párologtatásból eredő nedvesség eljut a matracmagig? De ne is legyünk ennyire szigorúak. Amennyiben sokkal megengedőbbek vagyunk, akkor mondjuk azt, hogy eljut. Ok, nézzük tovább. A nedvesség legyőzte a pizsamát/hálóinget, legyőzte a lepedőt, legyőzte a ca. összesen 600gr/m2 matrachuzatot és elérte a matracot. Na most jöhetne a kókusz állítólagosan iszonyatosan életmentő átszellőző képessége. DE NEM JÖN. Miért? Egyszerű. Nincs ott. Mi az, hogy nincs ott? Hahóó! A kókusz réteg majd egy emelettel lejjebb lesz. A matrac felső rétege és így a hideghab kókusz matracok felső rétege is mindig a hab. méghozzá egy meglehetősen vastag, átlagosan 3-6cm vastag hideghab vagy egyszerű habszivacs. Persze vannak dolgok, amik áthatolnak még ezen a rétegen is és elérik a mindent megoldó kókuszréteget. Ilyenek például: a kerti slag, a vizelet (úgy rendesen eleresztve), egy nagy tányér újházi tyúkhúsleves. Semmi esetre sem az izzadság vagy a kipárolgás. Lehet, hogy kiábrándító ennyire belegondolni valamibe, de ha már tesszük, akkor csináljuk rendesen. Szóval a kókusz és a szellőzés összefüggés kihúzva...

A matracok természetes ellensége...
Mi is volt még a kókusz érvelés mellett? Ja, természetes alapanyag. Na ebbe már végképpen nem mennék bele különösebb részletességgel, hiszen ahogyan az elején is kezdtem, közel 10 éve üldözöm a kókuszt, így számtalan írás, cikk, stb. született már ebben a témában, így akit a kókusz és a természetesség témája mélyebben érdekel, annak szívből ajánlom a Kókuszmatrac című blogbejegyzésemet, de akár még a Latex titka a: butadién is nagyon izgalmas olvasmány lehet.

És ugye ha egyszer valamit már elkezdtünk, akkor nehogy megálljunk félúton, még akkor sem, hogy már az eredeti ötlet is szakmailag hát nem hogy sántított, hanem egyenesen nem voltak lábai sem. Toljuk, tupírozzuk -nem mindegy? Úgy is sz*ar, rontani már úgy sem lehet rajta, utolsó leheletig még egyszer utoljára beleadunk még apait-anyait. Tegyünk rá még egy kis memory foam-ot is, vagy a kókusz hideghab rétegek közé/fölé mehetne egy kis latex (legalább nyomokban legyen benne valami, ami a régi, letűnt biomatrac-kor emlékeibe kapaszkodik) Ragasszunk a kókuszra egy kis hideghabot, tegyünk rá egy kis latexet is -hja, hogy memoryfoam lázban ég az egész ország éppen?-, oksi, toljunk rá még egy kis emlékezőhabot is. Szakma, szakma, te drága szakma... Aki kívülről nézi ezt a szakmai termékzsonglőrködést és látja a piacon jelen lévő professzionális matrac márkákat, akik következetesen gyártanak, következetesen építik és védik a márkát évek, évtizedek óta és mellette a "régi" szakma alapanyag ámokfutását, annak olyan érzése lehet, mint amikor két futóverseny a szervezők fatális tévedése folytán valahogyan véletlenül összekeveredik és Nemeskalánka amatőr tájfutó csapata véletlenül a kenyai válogatott elé kerül. Persze csak egy ideig. Nagyon rövid ideig.

Természetes, hogy a cikk célja nem a hideghab/habszivacs kókusz matracok gyártói vagy forgalmazói ellen irányul, hiszen mindenki csak egy meglévő piaci igényt szeretne kielégíteni és amíg erre igény van, addig ilyen termékek gyártásra kerülnek és jelen lesznek a kereskedésekben. A meglepő talán az, hogy erre igény van. Hogy mi volt az a pont, amikor az emberekben kialakult ez a fajta leköteleződés a kókusz tartalmú matracok iránt. Nagyon sokáig törtem ezen a fejem és végül is egyetlen ilyen választ találtam. Ez a szocializmus. Illetve nem maga az intézmény, hanem az abból a rendszerből eredeztethető hiánygazdaság. A rendszerváltás előttig Magyarországon nem nagyon voltak matracok. Csak kárpitos ágyak. Első között jelentek meg a manufakturálisan készülő kókusz latex matracok, amelyek a sokszor kényelmetlen vagy nyikorgó kárpitoságyak után a valódi hálószoba élményt, a valódi kényelmet hozták el sokak hálószobájába a 90-es éveg végétől. Magyarul egy kicsit olyan a helyzet, mint amikor a kiskacsa a gondozóját tekinti anyjának és utána kolbászol egész nap, hiszen őt tapasztalta meg ebből a világból elsőként. Mindannyian tudjuk, hogy egy kiskacsa számára objektíve nézve kevésbé hasznos és vonzó egy szakállas állatgondozó, hogy sokkal jobban járna a kacsamamával, akitől neadjisten megtanulgatna hápogni vagy repülni, fészket építeni vagy rejtőzködni veszély esetén.

Ha nem ez a valós ok, akkor már csak arra tudok gondolni, hogy van a kókusz szónak valami mágikus képessége, valami az ősi kongenitálisan öröklődő és a kollektív magyar tudattalant összekötő misztikus neurokapocs, amely bármely kontextusban is használva kiváltja a magyar társadalomból a meggyőződést, a hitelességet, a fékezhetetlen és legyőzhetetlen vásárlási kényszert.

Üdvözlettel:

Pálinkás László
MatracGuru