Paplanok

Hogyan válasszunk matracot? Matrac vásárlás


Hogy hogyan is válasszunk matracot?

matrac választási tanácsok

Nincsenek titkok

Most minden viccet félretéve, ez a legegyszerűbb dolog a világon. Olyan, mint a biciklizés. Amikor már tudjuk, annyira természetes, hogy észre sem vesszük a suhanást. De amikor még csak próbálgatjuk a két kerék ízét..

Ha minden áron ragaszkodunk a hasonlathoz, akkor szívesen felvállalom a gyámkerék szerepét és igyekszem tanácsaimmal támogatni Önöket -egészen az önálló, szabad élvezetig.

Információk

Az információszerzés legegyszerűbb módja még mindig az internet. Az internet jó. Megtudhatjuk, hogy miért jó ez a matrac és miért jó a másik, miért szapulják pont ezt az alapanyagot vagy éppen miért nem beszélnek semmit egy másikról. Aztán rájövünk, hogy sok mindenre még sem jó. Megtudjuk, hogy mindenki a saját termékét magasztalja és attól függően billegünk egyik üzlet kínálatától a másikig, hogy éppen az adott oldalon melyik terméket szeretnék előtérbe helyezni.

Ha másra nem, annyira azonban hasznosak lesznek ezek a kalandozások, hogy megtanulunk pár kifejezést, hogy megtudjuk, hogy vannak ergonómiai zónák, hogy vannak vákuummatracok, hogy a latex az nem hideghab és, hogy a csapból is a memoryfoam folyik, amikor netezés után kimegyünk a fürdőszobába...

Csatára fel!

Annyi szépet és annyi jót olvastunk már Salvador Dali Elephants című képéről, százszor megnéztük már az internet adta bélyegképeken keresztül, hogy most már élőben is meg kell néznünk. Irány egy múzeum! Illetve bocsánat: irány egy matracbolt!

Próbáltunk már számtalanszor cipőt, az első belebújásnál tudjuk, hogy melyik kényelmetlen, hogy melyik lesz az, amelyik biztosan feltöri majd a sarkunkat. Ön mikor próbált utoljára matracot? Ugye? Évek, évtizedek teltek el az utolsó matracpróba óta (amennyiben egyáltalán volt már ilyen), honnan is lehetne tudni, hogy mi a kényelmes és melyik lesz az, ami csak jónak tűnt, ha otthon majd szörnyű éjszakákat hoz hónapokon át.

Egy jó szakkereskedésben el tudják Önnek mondani, hogy mit kell érezni egy matracot. Vagyis, hogy jó lenne, ha el tudnák mondani. "Feküdjön le és én majd figyelem az Ön gerincvonalát" Pffffffffff. Szaladjon! Messzire!

PRÓBA, PRÓBA, PRÓBA...

matrac próba

Próbálni, próbálni, próbálni...

Első és legfontosabb, hogy ne csak egy kereskedésbe menjen el. Szánjon a matrackeresésre -persze nem egybefüggően- minimum egy-két hetet. Tudom: rohanó világ, meg, hogy nekem erre nincs idő, meg, hogy mi az, hogy nem tudok kiválasztani egy nyüves matracot magamnak? Én csak segíteni akarok. Menjen el három-négy különböző kereskedésbe, próbáljon ki kereskedésenként három (maximum) négy matracot. A legtöbb kereskedésben meghatározott terméket pussolnak. Miért? Árrésért, jutalékért, év végi bónuszért, személyes meggyőződésből, barátságból, stb. Több kereskedés, több pussolás, több barátság, többféle matrac...

Egy jó tanácsadó soha nem adna el Önnek egy matracot. Egy jó tanácsadó megtanítja Önt megérezni, hogy milyennek is kellene lennie egy jó matracnak, egy jó tanácsadó elmondja majd, hogy a memoryfoam hajlamos a felmelegedésre és, hogy a bonell matracon a mozgás áthullámzik a másik oldalra, hogy a latex és biomatracok zöme mesterséges anyagból van és kaucsukfát életében nem látott, hogy a kókusz gyakorlatilag egy élelmiszeripari melléktermék és, hogy a kommersz hideghab matracokban ne számítson nagy csodákra.

A legtöbb helyen ezeket nem mondják el!

És ami még fontos

A következő fontos pont lenne, hogy valaki elmondja Önöknek, hogy mit kell érezni egy matracpróba során, hogy alvási szokásoktól függetlenül milyen pozícióban érdemes matracot próbálni, hogy mi az, amit nem szabad érezni egy éppen próbált matracon. Kicsit lehet, hogy elszomorítom most Önöket, de ezeket a tapasztalatokat most nem fogom itt leírni. Négy üzletből és négy év alatt összesen HÁROM matracot kellett visszacserélnünk (nem kellett, de visszacseréltük) kényelmi problémára hivatkozva. Ebből egy webes rendelés.

A professzionális tanácsadás, a felkészült és szakmailag elkötelezett szakmai segítség minden aranynál többet ér annak, akik a matracok területén szeretne sikeres lenni. És, hogy mi a siker? A siker az Ön majdani matraca. Minden matrac egy siker. Minden matrac egy megoldott feladat, minden matrac egy elégetett Vásárlót jelent.
A tudás Önökben van

Minden esetre a tudás valóban Önökben rejlik és nem pedig a szaküzlet tanácsadójában. Olyan ez, mint az énekhang, ami az énekes torkában van ugyan, de kell valaki, aki ezt előcsalogatja, aki ezt felméri. A megfelelő időráfordítás és szakmai segítség mellett Ön fogja megtalálni az Ön kényelmi, ergonómiai, higiéniai, anyagi és egyéb igényeinek megfelelő matracot.

Gondolja csak el! Az a matrac amit most Ön keres ott lapul valamelyik matrackereskedés valamelyik ágyában, kívülről szinte ugyanúgy néz ki, mint a többi. Hogy melyik kereskedésben? Na ez az!

Utóirat (avagy: mikor szaladjunk ki azonnal egy kereskedésből?)

-amennyiben Ön a belépés után egy percen belül a kereskedés valamelyik matracán találja magát
-amennyiben valaki azt modja Önnek, hogy ez a legjobb matrac
-amennyiben a következő szavak elhangoznak: csak ma, mínusz 70%, ez szerintem jó lesz Önnek; ezt vegye, mert most jó áron van, az akció csak a készlet erejéig él, ezt nem szabad kihagyni, most ingyen ezmegaz van hozzá...

Sajnos sok ilyen kereskedés van, sok ilyen mondat vagy szó, sok ilyen kellemetlen szituáció. Érezze  magát jól az üzletben, ahová betévedt. Ne legyen az az érzete, hogy rá akarnak sózni Önre valamit. Érezze, hogy akivel szemben áll, ért hozzá, hogy az Ön elkövetkező közel 25 000 alvással töltött órája maradéktalanul kellemes legyen.
És az ár?

Ár nincs! Az előzőekben is már azt próbáltam boncolgatni, hogy egy jó matrac, az nem attól lesz jó, hogy ilyen vagy olyan anyagból van. Így természetesen attól sem egyenes arányban, hogy az a matrac drága-e vagy sem. A matrac kényelem kérdése. A matrac igény kérdése. A matrac egy kicsit hit kérdése is és így lehet bármennyire olcsó vagy drága a kiválasztott matrac, az eredmény ugyanaz: jó döntést hoztunk.

És a gyártók?

Sok-sok éves tapasztalaton, hogy amikor az ember matracvásárlásra adja a fejét és szétnéz ki hazánk matracpiacán, akkor első lépcsőben a káosz az, amivel találkozik. Rengeteg hazai gyártó, számtalan külföldi márkanév bukkan fel az interneten és a kereskedések oldalain és ebben a dzsungelben olykor igen nehéz kiigazodni, mert az összes oldal csak azokat a márkákat és gyártókat mutatja be, amely matracokkal az adott kereskedés éppen foglalkozik.

Hiánypótlásnak készül  egy a matracgyártókkal foglalkozó blog, hogy Önnek ne kelljen több tucat forgalmazó oldalát végigböngészni ahhoz, hogy egy-egy matrac márkatermék származási helyét, tulajdonosát, cégtörténetét és kiemelkedő termékeit megtalálja.

De jó döntést hozunk?

Üdvözlettel:

Pálinkás László

Forrás: alvaskultura.blogspot.com

 

Az Ön számára megfelelő matrac  most is ott lapul valamelyik matrac üzlet ágyában. A matrac választás sokszor valóban nem könnyű, sok az  olcsó, de silány matrac, és a nap végére megtanuljuk úgy is, hogy jó matrac olcsón nem nagyon létezik

Címkék: matrac, matrac üzlet, matrac választás, olcsó matrac, matrac olcsón