Paplanok

Levital matrac szabadalom

 Levital matrac szabadalom

Levital matracok: technikai háttér

A LeVital System® Perfect Sense és Perfect Contour matracok és ezeknek egy lehelettel lágyabb változata a Sense Touch és a Contour Touch matracok nem egyszerűen csak matracok, hiszen a forradalmi és szabadalmaztatott vágástechnológiai eljárásnak köszönhetően minden eddigi habmatractól különbözik. Az Egyesült Államokban 9,930,971 és az Európai Unió területén EP 3065598 szabadalmi számon is szabadalmi védelem alatt álló LeVital System® alvási rendszer forradalmasítani készül a jövő alvását, megszünteti a testsúly-különbségekből, magasság- és testalkati eltérésekből adódó anomáliákat leegyszerűsítve és biztonságossá téve a matracválasztás bonyolult és sok esetben sikertelen folyamatát.

 

 Levital európai szabadalom     Levital matrac: szabadalmaztatott technológia      Levital amerikai szabadalom

A Levital ergonómiai koncepció

Kemény, félkemény, enyhén lágy vagy nagyon puha? Vastag, vékony, amerikai típusú 40 cm magas? Zónázott, nem zónázott? Ha zónázott hány zónás? Legyen 5-7 vagy 9 zónás? Hason alszik vagy oldalt, netán hanyatt vagy össze vissza forgolódik? Inkább az ágy fejvégéhez fekszik közeleb vagy lejjebb az ágyon és lelógatja a lábfejét? És ha én így alszom a párom meg amúgy, akkor ezek az ergonómiai zónák hova esnek vajon? Akkor is megfelelő helyre esnek ezek a zónák, ha Júlia 158cm magas Gábor pedig 184cm? Megfelelő matracot venne a testsúlyához, ami akár 3-10 kg-ot is jojózik 2-3 éven belül? Minde matrac márka azt ígéri Önnek, hogy "ez a legjobb matrac" megoldás? Önjelölt matrac szakértők fogják elhitetni Önnel, hogy megalkották Önnek a tökéletes matracot, amiről Ön is látja már pár nap keresgélés után, hogy tucatszámra kaphatók teljesen hasonló termékek szinte minden matrac üzletben? Legyen olcsó valami hangzatos, általában nem is létező alapanyagból vagy legyen drága és még így is a franc se tudja, hogy mi van benne, nem tudni, hogy nem csak a felpolírozott márkáért fizetek-e egy vagyont? Legyen emlékezőhabos, hogy majd izadhassunk nyáron vagy legyen normál hab, ami legalább olyan rugalmatlan, mint a magyarországi matracválaszték?

 

Van egy jó hírünk: találtunk egy szabadalmaztatott és megfizethető technológiát Önnek!

A LeVital System® matrac szabadalom és koncepció eszenciája, hogy a hagyományos és különböző tulajdonságú hideghab alapanyagok megfelelő elrendezésével Smart Layer Position (SLP),  a szigorúan szakmai szempontok szerint megválasztott rétegenként eltérő keménységű és tömegsűrűségű hideghab komfortrétegek megfelelő megválasztásával, arányával, pozicionálásával  és az egészen egyedi vágástechnológiának köszönhetően Adaptive Cutting System (ACS) olyan matrac jöhetett létre, amely megoldja azokat a problémákat, amelyekkel a matracgyártók és a Vásárlók is az egész világon évtizedek óta küzdenek. 

 

Matrac különböző testsúlyra


Levital: a problémák megfogalmazása (vissza az alapokhoz)


Az alap probléma mindig a különböző testsúlyból és a különböző testalkatból adódik, hiszen ezen tulajdonságok miatt szinte mindenkinek különböző matracra lenne szüksége. Lágyabbra a könnyebb testalkatúaknak, extra vállzónára a szélesebb vállúaknak, keményebbre a kicsit termetesebb Vásárlóknak, egészen feszes matracra a 120kg fölötti Vásárlóközönségnek, de természetesen még egy franciaágyon belül is többnyire két külön matrac lenne a megfelelő választás, hiszen a párok között is általában nagyobb a testsúly-különbség, mint 15-20%, ami természetesen ergonómiai szempontból két különböző alátámasztást tenne szükségessé. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a változót sem, ami az évek során bekövetkező testsúly, testalkat okozta változások jelentenek, hiszen csak a legritkább esetben mondható el bárkiről, hogy egy matrac 10 éves élettartama alatt nem történik testsúly változás vagy akár jelentős változás a komfortérzetben. Tehát a változás sem hagyható figyelmen kívül s ahogyan láttuk egy kicsit jobb minőségű matrac élettartama 10-12 év, így az esetek többségében ezen időszak alatt változások állhatnak és (többnyire) állnak is be: testsúlyban, komfortérzetben, egészségi állapotban, az egyes nyomáspontok érzékenységében (pl. csípőízület), stb. Ezt egy hagyományos matrac nem képes lekövetni, nem fog alkalmazkodni a megváltozott terheléshez, hiszen mindegyik matrac olyan amilyennek megvettük legfeljebb az évek során már kisebb-nagyobb mértékben veszített tartásából. 

 

matrac 7 ergonómiai zóna kialakítással


A harmadik gond évtizedek óta az ergonómiai zónákkal merül fel, hiszen az 5-7-9 ergonómiai zónával kialakított matrac zónáinak elrendezése a különböző testmagasságok és alvási pozíciók esetén többnyire nem a megfelelő helyre esnek, így nagyobb magasság-különbségek esetén például az a helyzet is előállhat, hogy a "tudományosan" kialakított lágyabb vállzóna vagy a feszesebb derékzóna alá vagy éppen fölé kerül a felhasználó váll- vagy medencerésze. Arról nem is beszélve, hogy egy klasszikusan 7 zónás rendszerben kialakított matrac esetében valójában csak 3 olyan zóna van, amelyik egy időben hellyel-közzel ellátja funkcióját, a többi zónának vagy eleve semmi értelme nincsen vagy csak akkor érvényesül belőlük ismételten 3 zóna, ha a matracot fej-láb irányban megfordítjuk. Ezeket az 5-7-9 zónás matracokat nyugodtan nevezhetnénk tehát 3 zónás matracoknak is, hiszen a valóságban csak 3 ergonómiai zóna érvényesül az alvás során.

 

Levital: a mindent átfogó megoldás 

A LeVital System® matraccsalád viszont minden esetben alkalmazkodik minden testsúlyhoz, minden testalkathoz, minden magassághoz és minden változáshoz. A speciális Adaptive Cutting System (ACS) vágástechnológiával kialakított belső szerkezet érzékeli a terhelést és egészen kivételes módon könnyű testsúly esetén kellemesen lágy, de határozott komfortot biztosít, míg magasabb testsúly esetén a folyamatosan belépő egyre nagyobb ellenállásnak köszönhetően egy a testsúlyhoz igazodó meglehetősen masszív alátámasztással találjuk szembe magunkat.

 

Levital matrac szerkezeti felépítéseA különböző tulajdonságú rétegeknek és a speciális vágási rendszernek köszönhetően létrejövő sűrű elrendezésű, de különböző magasságú tartó blokkok folyamatosan a terhelés függvényéven lépnek be az alátámasztásba, így míg könnyebb testsúly esetén csak a magasabban elhelyezkedő lágyabb elemek segítik az alátámasztást, addig az egyre nagyobb testsúly függvényében az alacsonyabb blokkok és a feszesebb rétegek folyamatosan kapcsolódnak be az alátámasztás mechanizmusába. 
Az egészséges alvás szerves része a száraz higiénikus alvási környezet, amihez a matrac belső szerkezetének szellőzése is elengedhetetlen követelmény. A LeVital System® matracok tartó blokkjai között kialakított szokatlanul mély és térhálóban elrendezett szellőzőjárataiban a levegő akadálymentesen áramolhat a matrac belső szerkezetében szinte minden irányban. 

 

 

A LeVital System® ígérete

A LeVital System® Perfect Sense és Perfect Contour tagjaiból álló matraccsalád a pihentető alvás, az ergonómiai zónák nélküli tökéletes alátámasztás, a kifogástalan igazodás minden testalkathoz és a komfortok közötti választási szabadság ígéretét hozza el Önnek. Legyen Ön fiatal vagy korban érettebb; legyen Ön sovány, telt vagy éppen az átlagosnál erősebb testalkatú; legyen Ön alacsony vagy éppen magasabb az átlagnál a LeVital System® matraccsalád Önt mindegyik esetben 100% biztonsággal támogatni fogja.

 

 Levital: különböző testalkatok

 

A LeVital System® termékcsaláddal tehát egy olyan ígéret áll előttünk, ami forradalmasíthatja a matracgyártást, amely megoldást adhat az évtizedek óta fennálló alapvető ergonómiai problémákra és a különböző testi adottságokból eredő szakmai anomáliákra, amelyre minden jel szerint a hagyományos matracgyártás eddig a hangzatos ígéretek és a felelőtlen állítások ellenére sem volt képes: Egy matrac mindenkinek®.

 

       levital minősítések

 

NÉHÁNY GONDOLAT A TERMÉKEKRŐL

A Levital szabadalom lényege, hogy a dinamikusan belépő különböző magasságú elemek által nyújtott differenciált alátámasztás a legszélsőségesebb testsúly, testalkat, testmagasság esetén is megfelelő ergonómiát, ergonómikus alátámasztást nyújt. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ha ez így igaz, akkor minek van szükség a Levital matracokból négy van annál több típus gyártására? A kérdés természetesen helyénvaló és a válasz is kézenfekvő. Megoldottuk a különböző testsúlyok anomáliáját, kiköszörültük az ergonómiai zónák évtizedes csorbáit, megfelelő közeget teremtettünk a legkülönbözőbb alvási szokásoknak. Két dologgal azonban nem tudtunk mit kezdeni: a hozott komfortérzet és az előnyben részesített alapanyagok. A legmegfelelőbb alátámasztás és ergonómiai rendszer mellett is a különböző Vásárlók különböző kényelmi igényekkel jellennek meg a szakkereskedésekben. Aki eddig nagyon kemény felületen aludt, ő nehezen fog megszokni egy kellemesen lágy közeget és fordítva. Azon Vásárlók, akik rettegnek az emlékezőhabtól, ők szívesebben vásárolnak rugós vagy hideghab terméket. A két különböző keménységű nagy tömegsűrűségű és nagy rugalmasságő HR hab bázis alapanyagoknak, a HR hideghab komfortrétegnek, a felhasznált gélhab komfortrétegnek köszönhetően létrejövő variációkkal szinte mindenki megtalálhatja álma komfortját a Levital termékei között, hiszen egy Levital matrac:

  • dinamikus akár egy jobb minőségű táskarugós matrac
  • hangtalan, nem mint jó néhány recsegő-ropogó rugós matrac
  • nem tartalmaz fémet, állati szőrt, egészségre ártalmas alapanyagokat
  • a rugós matracokkal ellentétben azonban hajlékony, így állítható ágyrácsokkal is használható
  • lehet feszesebb a keményebb ágyakra vágyók kedvéért és
  • ugyanaz a matrac TOUCH változata lehet lágyabb is az arra vágyóknak
  • lehet HR hideghab réteggel a Sense és a Sense TOUCH termék esetében
  • de a gélfoam emlékezőhab élménye is elérhető minden Countour és Contour TOUCH matracban
  • és nem is kérdés: a Tempur minőségű mosható huzat természetesen mosható és antiallergén
  • a 10 év garancia és az akár 365 napig tartó pénz visszafizetési garancia pedig csupán egy apró figyelmesség

 

NA DE MIK IS EZEK A TÍPUSOK?

1.,

LEVITAL PERFECT SENSE matrac

A 22cm+matrachuzat vastagságú Levital Perfect Sense matrac az előbbiekben már említett speciálisan formavágott habrugós rendszerből áll, amely képes a rá nehezedő terhelést felismerni és a terhelés függvényében a megfelelő ellenállási erőt kifejteni ahhoz, hogy -bármilyen testsúlyú vagy testalkatú is legyen a Levital Perfect Sense matrac felhasználója -megfelelő ergonómiai alátámasztást kapjon. A progresszív alátámasztás a legkülönbözőbb testsúlyok és testalkatok esetén is érvényesül, hiszen a hagyományos 5-7 ergonómiai zónára tagolt matracokkal ellentétben a Levital System matracok intelligens alátámasztása semmilyen más ergonómiai nem hasonlít a piacon található hideghab matracok közül. 

 levital perfect sense matrac

A Levital Perfect Sense matrac alsó tartó bázisa egy részt egy HR 35/36 tömegsűrűségű speciálisan formavágott hideghab bázisból áll, amely megfelelő feszességével és szabadalmaztatott kialakításával felelős lesz majd a progresszív alátámasztásért, a dinamikáért és nem utolsó sorban a térhálóban elrendezett habrugók közötti kereszt- és hosszirányú levegőcsatornáknak köszönhetően páratlan cirkulációt és tökéletes szellőzést biztosít. A dinamikusan és terhelés függően elmozduló habrugók között található alacsonyabb tartó elemek hálóként szövik át a matracmag belsejét a térhálóban elrendezett habrugók között, így könnyebb testsúly és kisebb terhelés esetén nem is lépnek interakcióba; kellemes, határozott mégis kényeztetően kellemes komfortot kapunk. A növekvő testsúly hatására a nagyobb és magasabb habrugók benyomódásával egyidejűleg fokozatosan lépnek be a már említett alacsonyabb tartó elemek, így nagyobb terhelés esetén is pontos formakövetést, határozott ellenállást és ergonómikus alátámasztást kapunk

 

2.,

LEVITAL PERFECT SENSE TOUCH

A 22cm+matrachuzat vastagságú Levital Perfect Sense TOUCH matrac az előbbiekben már említett speciálisan formavágott habrugós rendszerből áll, amely képes a rá nehezedő terhelést felismerni és a terhelés függvényében a megfelelő ellenállási erőt kifejteni ahhoz, hogy -bármilyen testsúlyú vagy testalkatú is legyen a Levital Perfect Sense TOUCH matrac felhasználója -megfelelő ergonómiai alátámasztást kapjon. A progresszív alátámasztás a legkülönbözőbb testsúlyok és testalkatok esetén is érvényesül, hiszen a hagyományos 5-7 ergonómiai zónára tagolt matracokkal ellentétben a Levital System matracok intelligens alátámasztása semmilyen más ergonómiai nem hasonlít a piacon található hideghab matracok közül. 

 levital sense touch matrac

Amennyiben Ön egy kicsit lágyabban szeretné, úgy a Levital Perfect Sense TOUCH matrac minden bizonnyal az egyik leginnovatívabb HR hab matrac lesz a magyarországi választékból. A Levital Perfect Sense matraccal azonos rétegrendű és kialakítású matracban azonban az alsó tartóhab réteg egy kicsit lágyabb HR 35/30 HR habból készül, így egy lehelettel lágyabb komfortot kapunk. Az egyébként még mindig a félkemény kategóriába sorolható Sense Touch matrac egy árnyalattal lágyabb rugózást és ca. 6-7%-kal puhább érzést kölcsönöz.A  Levital Perfect Sense TOUCH matrac alsó tartó bázisa tehát egy részt egy HR 35/30 tömegsűrűségű speciálisan formavágott hideghab bázisból áll, amely megfelelő feszességével és szabadalmaztatott kialakításával felelős lesz majd a progresszív alátámasztásért, a dinamikáért és nem utolsó sorban a térhálóban elrendezett habrugók közötti kereszt- és hosszirányú levegőcsatornáknak köszönhetően páratlan cirkulációt és tökéletes szellőzést biztosít. A dinamikusan és terhelés függően elmozduló habrugók között található alacsonyabb tartó elemek hálóként szövik át a matracmag belsejét a térhálóban elrendezett habrugók között, így könnyebb testsúly és kisebb terhelés esetén nem is lépnek interakcióba; kellemes, határozott mégis kényeztetően kellemes komfortot kapunk. A növekvő testsúly hatására a nagyobb és magasabb habrugók benyomódásával egyidejűleg fokozatosan lépnek be a már említett alacsonyabb tartó elemek, így nagyobb terhelés esetén is pontos formakövetést, határozott ellenállást és ergonómikus alátámasztást kapunk.

 

3.,

LEVITAL PERFECT CONTOUR

A 22cm + matrachuzat vastagságú PERFECT CONTOUR matracban -hasonlóan a Levital System Perfect Sense matrachoz-  az alsó tartóhab réteg itt is a már említett speciálisan formavágott habrugós rendszerből áll, amely képes a rá nehezedő terhelést felismerni és a terhelés függvényében a megfelelő ellenállási erőt kifejteni ahhoz, hogy -bármilyen testsúlyú vagy testalkatú is legyen a Levital Perfect Contour matrac felhasználója -megfelelő ergonómiai alátámasztást kapjon. A progresszív alátámasztás a legkülönbözőbb testsúlyok és testalkatok esetén is érvényesül, hiszen a hagyományos 5-7 ergonómiai zónára tagolt matracokkal ellentétben a Levital System matracok intelligens alátámasztása semmilyen más ergonómiai megoldáshoz nem hasonlít a piacon található hideghab matracok közül.

levital perfect contour ágymatrac

A felső HR hideghab és GELHAB kombinációjából készülő 5cm vastag komfortréteg alatt a Levital Perfect Contour matrac alsó tartó bázisa - hasonlóan a Perfect Sense matrachoz-  egy HR 35/36 tömegsűrűségű speciálisan formavágott hideghab bázisból áll, amely megfelelő feszességével és szabadalmaztatott kialakításával felelős lesz majd a progresszív alátámasztásért, a dinamikáért és nem utolsó sorban a térhálóban elrendezett habrugók közötti kereszt- és hosszirányú levegőcsatornáknak köszönhetően páratlan cirkulációt és tökéletes szellőzést biztosít. A dinamikusan és terhelés függően elmozduló habrugók között található alacsonyabb tartó elemek hálóként szövik át a matracmag belsejét a térhálóban elrendezett habrugók között, így könnyebb testsúly és kisebb terhelés esetén nem is lépnek interakcióba; kellemes, határozott mégis kényeztetően kellemes komfortot kapunk. A növekvő testsúly hatására a nagyobb és magasabb habrugók benyomódásával egyidejüleg fokozatosan lépnek be a már említett alacsonyabb tartó elemek, így nagyobb terhelés esetén is pontos formakövetést, határozott ellenállást és ergonómikus alátámasztást kapunk. (lásd: LeVital movie a lap alján) 

A Levital Perfect Contour matrac felső 5 cm vastag komfort rétege két különálló rétegből áll. Míg a 25 mm vastag 50/36 tömegsűrűségű HR hideghab réteg a megfelelő feszességről, a rugalmasságról és a tökéletes légáteresztésről gondoskodik, addig a matrac fekvőfelületén található 25 mm gélhab a viszkoelasztikus élményért, a tökéletesen precíz formakövetésért és a kellemesen hű alvási klímáért lesz felelős. De mi is az a gélhab. A gélhab ( gelfoam) egy speciálisan az alvásipar számára fejlesztett alapanyag, amely a hagyományos emlékezőhabokkal szemben számtalan olyan előnyös tulajdonsággal bír, amely az alvási komfortot hivatott fokozni. Egyik ilyen tulajdonsága a magas tömegsűrűség, amelynek köszönhetően hosszabb élettarta és lassabb avulási görbe figyelhető meg. A kiváló elasztikus és biomechanikus tulajdonságának köszönhetően kifejezetten alkalmas a nyomáspont nélküli egyenletes teherelosztásra, a megnövekedett nyomáselosztó képességnek köszönhetően feszültségmentesebb, kevesebb forgolódással járó pihentető alvás jöhet létre. A gélhabok legfontosabb és legjobb tulajdonsága azonban a hőmérséklet- és páraszabályozó képességében rejlik. A poliuretán habban rejlő gélszemcsék kiváló hővezető képességének köszönhetően a gélhab felőletek elvezetik a test hőjét, így a gélhab termékek nem melegednek fel a kívánt mértéknél jobban, kellemes klimatika és az átlagosnál lényegesen jobb légáteresztő képesség jellemzi.

 

4.,

LEVITAL PERFECT CONTOUR TOUCH
 
Kicsit lágyabbra varázsoltuk Önnek a Levital Perfect Contour matracot. Levital Perfect Contour Touch HR matrac a HR 35/30 high resilience hideghab tartómagnak köszönhetően egy kicsit lágyabb, komfortosabb alátámasztást biztosít, mint az eredeti Perfect Contour matrac. A speciálisan formavágott alsó tartóban, a kivételes minőségű HR 40/36 minőségű hideghab komfortréteg és a matrac felületén található 25mm gelfoam alapanyag a csúcs minőség felé repíti a terméket természetesenem még mindig a megfizethető árkategóriában. Levital Perfect Contour Touch matrac hűsítő gélhabbal a komfortrétegben. Az USA-ban és az Európai Unióban is szabadalmaztatott Levital System eljárással készülő Perfect Contour Touch matrac a Levital termékcsalád kicsit lágyabb viszkoelasztikus változata és minden olyan tudást technikai megoldást és előnyt magában rejt amit csak a 21. század technológiája lehetővé tesz. Sőt! A speciális Adaptive Cutting System vágási technológiának és az éveken át tartó kísérletek eredményeként megalkotott Levital System matrac minden olyan problémát megold, amellyel csak a matracgyártók és a Vásárlók az elmúlt évtizedekben találkozhattak. 

levital contour touch ágybetét

A 22cm + matrachuzat vastagságú PERFECT CONTOUR matracban -hasonlóan a Levital System Perfect Contour matrachoz-  az alsó tartóhab réteg itt is a már említett speciálisan formavágott habrugós rendszerből áll, amely képes a rá nehezedő terhelést felismerni és a terhelés függvényében a megfelelő ellenállási erőt kifejteni ahhoz, hogy -bármilyen testsúlyú vagy testalkatú is legyen a Levital Perfect Contour Touch matrac felhasználója -megfelelő ergonómiai alátámasztást kapjon. A progresszív alátámasztás a legkülönbözőbb testsúlyok és testalkatok esetén is érvényesül, hiszen a hagyományos 5-7 ergonómiai zónára tagolt matracokkal ellentétben a Levital System matracok intelligens alátámasztása semmilyen más ergonómiai megoldáshoz nem hasonlít a piacon található hideghab matracok közül.

 

A LEVITAL NEMZETKÖZI SZABADALOM

 

 

levital szabadalom magyar nyelven

Matracbelső Szabadalmi igénypontok 1. Matracbelsö, amely tartalmaz habszivacs anyagból lévő, alaptesten elrendezett alátámasztó blokkokat (10, 12, 14), azzal jellemezve , hogy - az alátámasztó blokkok (10, 12, 14) az alaptest tetején vannak elrendezve, és az alátámasztó blokkok (10, 12, 14) az alaptesttel egybefüggően vannak kialakítva, - az alátámasztó blokkok (10, 12, 14) tartalmaznak egymástól helyközzel elrendezett első alátámasztó blokkokat (10) és a helyközökben elrendezett második alátámasztó blokkokat (12, 14), és az alaptest aljához viszonyítva a második alátámasztó blokkok (12, 14) az első alátámasztó blokkoknál (10) alacsonyabbak, valamint - az első alátámasztó blokkok (10) és a második alátámasztó blokkok között térközök vagy vágások vannak kialakítva, az egymás mellett lévő első alátámasztó blokkok (10) és második alátámasztó blokkok (12, 14) egymástól függetlenül lenyomhatók, és a térközök vagy a vágások merőlegesek az alaptest aljára. 2. Az 1. igénypont szerinti matracbelső, azzal jellemezve, hogy tartalmaz első réteget (26), és az első réteg (26) alaptest felé néző oldalához csatlakozó, az első rétegnél (26) keményebb anyagból lévő második réteget (24), az első réteg (26) és a második réteg (24) az alaptesttel párhuzamosan vannak elrendezve, és az első réteg (26) és a második réteg (24) közötti határ az első alátámasztó blokkokban van (10). 3. A 2. igénypont szerinti matracbelső, azzal jellemezve, hogy tartalmaz továbbá az alaptestet tartalmazó, a második rétegnél (24) puhább anyagból lévő, az első réteggel (26) és a második réteggel (24) párhuzamosan elrendezett harmadik réteget (22). 4. A 2. vagy 3. igénypont szerinti matracbelső, azzal jellemezve, hogy a rétegek (22, 24, 26) ragasztással vannak egymáshoz rögzítve. SZTNH-100083055 - 2 - 5. A 2-4. igénypontok bármelyike szerinti matracbelső, azzal jellemezve, hogy a második rétegnek (24) az alaptesttől távolabb eső határa a második alátámasztó blokkoknak (12, 14) az alaptesttől számított magassága 90%- ánál, előnyösen 95%-ánál távolabb helyezkedik el az alaptesttől. 6. Az 1-5. igénypontok bármelyike szerinti matracbelső, azzal jellemezve, hogy a második alátámasztó blokkok (12, 14) a helyközökben az első blokkoktól (10) első térközzel elválasztva vannak elrendezve. 7. Az 1-6. igénypontok bármelyike szerinti matracbelső, azzal jellemezve, hogy egy első alátámasztó blokkot (10) több, előnyösen nyolc darab második alátámasztó blokk (12, 14) vesz körül, és a második alátámasztó blokkok (12, 14) egymástól második térközzel vannak elválasztva. 8. Az 1-7. igénypontok bármelyike szerinti matracbelsö, azzal jellemezve, hogy az első alátámasztó blokkoknak (10) az alaptesttel párhuzamos irányban vett kiterjedése legalább kétszerese a helyköz kiterjedésének. 9. Az 1-8. igénypontok bármelyike szerinti matracbelső, azzal jellemezve, hogy az első alátámasztó blokkoknak (10) legalább az alaptesthez viszonyítva a második alátámasztó blokkokon (12, 14) túlnyúló része az alaptestre merőleges tengelyű harmonika alakú. 10. Az 1-9. igénypontok bármelyike szerinti matracbelsö, azzal jellemezve, hogy az alátámasztó blokkoknak (10, 12, 14) az alaptesttel párhuzamos keresztmetszete téglalap alakú. 11. A 10. igénypont szerinti matracbelső, azzal jellemezve, hogy az első alátámasztó blokkoknak (10) az alaptesttel párhuzamos keresztmetszete négyzet alakú, és egy első alátámasztó blokkot (10) az oldalai mentén elhelyezkedő négy téglalap keresztmetszetű második alátámasztó blokk (12), és a sarkainál elhelyezkedő négy darab négyzet keresztmetszetű második alátámasztó blokk (14) vesz körül. 12. Az 1-11. igénypontok bármelyike szerinti matracbelső, azzal jellemezve, hogy a második alátámasztó blokkok (12, 14) az első alátámasztó blokkoknál (10) - 3 - 0,5-5 cm-rel, előnyösen 1-3 cm-rel, különösen előnyösen 1-2 cm-rel alacsonyabbak. 13. Az 1-12. igénypontok bármelyike szerinti matracbelső, azzal jellemezve, hogy legalább az egyik hosszanti oldalán a matracbelső teljes magasságában homogén ülőtömb (16) van elrendezve. 14. Az 1-13. igénypontok bármelyike szerinti matracbelső, azzal jellemezve, hogy el van látva az alaptesttel ellentétes oldalán az első alátámasztó blokkok (10) fedőrésze által meghatározott síkra felfekvő teherelosztó réteggel (18).

 

levital szabadalom angolul

Description TECHNICAL FIELD [0001] The invention relates to a mattress insert comprising supporting blocks made of a foam material. BACKGROUND ART [0002] Mattresses are important constituents of the socalled "sleeping systems" (articles related to sleeping). Mattresses comprise a mattress insert that is usually covered by a liner. A mattress insert is also called a mattress core in the field of the art. In a mattress the role of the mattress insert is to provide optimal weight distribution, adequate load support, and an ergonomic sleep environment. A number of different mattress types have become widely used worldwide. These types vary greatly as far as their manufacturing technology, structural configurations, and technological constructions are concerned. [0003] In the mattress insert according to US 5,604,021 two or three layers of different hardness are laminated on top of one another. The hardness of a given region of the mattress can be adjusted by differently selecting the depth of grooves machined in the mattress insert, as well as the choice of the materials applied for the given layers. [0004] In US 7,000,277 B2 a foam spring mattress (comprising spring-shaped stubs, or in another words, blocks) is disclosed, wherein the foam springs are separated from each another by rectangular blocks also made of foam material. The spring-shaped blocks and the rectangular blocks arranged between them together form a covering surface of even height. [0005] In DE 10 2007 051 232 A1 a mattress formed with foam springs is disclosed, wherein foam springs of different width correspond to different regions of the mattress surface. [0006] In US 4,901,387 a mattress comprising foam blocks is disclosed, wherein the height of the foam blocks may be different at different (e.g. leg, waist, head) regions, but the height is uniform within a given region. Such an arrangement may provide different-height support for different body regions. A similar solution is disclosed in US 2011/0004998 A1, wherein surfaces of different height may be formed, for instance for supporting different body parts, by applying separate foam springs inserted in a sheet. The foam springs are fixed into the sheet adapted for joining the springs. [0007] Foam blocks comprising spring portions and homogeneous portions of different heights and forming a load support surface of uniform height are disclosed in US 7,496,981 B2, according to which a homogeneous mattress material is disposed in a lower-thickness layer above the taller foam blocks and in a higher-thickness layer above the lower foam blocks. [0008] A mattress having a layered configuration, grooves, and blocks of uniform height, is disclosed in US 7,445,839 B2. In FR 2 220 238 a mattress insert provided with diagonal grooves on a part of it is disclosed. A mattress comprising foam blocks having multiple layers of different density and firmness is disclosed in FR 2 539 297 and WO 2013/126972 A2. A common characteristics of known mattress insert arrangements comprising multiple layers having different density and firmness is that the blocks comprising the layers have the same height over the entire load surface of the mattress inserts, or for instance over a continuous region thereof corresponding to a given body region. [0009] In US 4,768,251 a mattress arrangement comprising foam blocks is disclosed wherein foam blocks of different heights and shapes are arranged at different regions of the mattress. [0010] In US 4,397,053 a mattress is disclosed, wherein recesses are formed in direction transverse to the direction of elongation of the foam material body to increase the flexibility of the mattress. Each recess extends to one of the supporting surfaces; deeper recess portions are connected to the supporting surfaces via a narrow portion. When the mattress is loaded by a person, lips of the mattress core structure lie on another portion of the mattress core structure at this narrow portion. [0011] In US 4,047,254 a mattress construction is disclosed. The mattress construction comprises a top layer with a plurality of projections. The top layer has a wavelike structure similarly to the intermediate layer arranged below the top layer. [0012] In CN202112704 U, CN202234187 U and US 2011/0041252 A1 spring mattresses are disclosed wherein a spring of greater height is surrounded by springs having lower heights. Arrangements formed with springs have the disadvantage that the springs cannot be arranged with arbitrarily small spacings between them; the manner in which the springs are arranged being determined by the spatial extension of the springs. Thereby, due to the application of springs, the load support surface of such mattress inserts will have surface portions - having a relatively large size with respect to the cross sectional area of the springs - that are not supported either by the taller or by the lower-height springs. This disadvantage cannot be eliminated utilising solutions applying springs. [0013] A common disadvantage of several widely used mattress types is that they are capable of providing sufficient support only within an extremely restricted load range, i.e. their support firmness is not dependent on the load to which the mattress is subjected to. Known mattresses are incapable of following the weight gains and weight losses of the human body, and are also not capable of providing a uniform support force for persons of different weights. Thereby, they are incapable of providing the same level of comfort for users of various weights. [0014] A known mattress arrangement that provides adequate support for a person weighing e.g. 75 kg is incapable of adequately supporting and shape-following the body of a person weighing 100 kg. This problem is 1 2 EP 3 065 598 B1 3 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 not solved even by mattress types comprising a uniform structure but consisting of sections of different firmness (ergonomic zones). Although these mattress types solve the problem of following the shape of the body more accurately, but are not capable of providing a supportive reaction force that conforms to the needs of persons having various body weights. [0015] This problem occurs with all known mattress types, such as mattresses comprising Bonnell springs, foam mattresses, and pocket spring mattresses. Of these mattress types, pocket spring mattresses may have highlevel shape-following ability, but resulting from their uniform structure (springs having homogeneous material) they are not capable of responding to different loads with differentiated reaction forces. This disadvantage is especially conspicuous in case of the spring mattress inserts according to CN202112704 U, CN202234187 U and US 2011/0041252 A1 wherein the resistance of the springs can only be adjusted by adjusting a spring constant that is uniform along the entire length of the given spring. The vast majority of known mattress solutions have surface configurations wherein a single surface plane is formed. [0016] Based on the above reasoning it can be concluded that known mattress inserts being spring-type or not, are not capable of following any change in the mass or weight distribution of the user’s body, and are also incapable of fulfilling the requirements posed by the fact that users have different builds and weights. [0017] A further problem is posed in relation to known mattresses. Mattresses are articles that are subjected to very heavy use. Consequently, the support capability and capability of even weight distribution of the mattresses gradually deteriorate over the years due to the naturally occurring structural changes and fatigue of their materials. It has to be noted here that the average mattress usage duration and replacement cycle time of households is well over ten years. Taking into account the conditions required for healthy sleep, the changes occurring in a mattress insert due to structural fatigue over the average replacement cycle time, and the mass and shape changes the human body undergoes during that time, it is clearly seen that the disadvantages of known mattresses may appear already in a short period of time. Furthermore, due to the reasons detailed above, a significant deterioration of support and shape following capabilities is inevitable in the long run, which, in addition to uncomfortable sleep, may cause serious health, concentration, and performance problems for the user. [0018] In view of the known solutions, there is a demand for a mattress insert that is capable of providing even body support for persons having various body weights.

 

 levital szabadalom német nyelven

Patentansprüche 1. Eine Matratzeneinlage umfassend stützende Blöcke (10, 12, 14), welche aus einem Schaummaterial hergestellt sind, und welche auf einem Basiskörper angeordnet sind, dadurch gekennzeichnet, dass - die stützenden Blöcke (10, 12, 14) oben auf dem Basiskörper angeordnet sind, und dass die stützenden Blöcke (10, 12, 14) einstückig mit dem Basiskörper gebildet sind, - die stützenden Blöcke (10, 12, 14) erste stützende Blöcke (10) umfassen, welche mit Abständen voneinander angeordnet sind, und zweite stützende Blöcke (12, 14), welche innerhalb der Abstände angeordnet sind, wobei eine Höhe der zweiten stützenden Blöcke (12, 14) relativ zu dem Unterteil des Basiskörpers geringer ist als die Höhe der ersten stützenden Blöcke (10) und - Lücken oder Ausschnitte zwischen den ersten stützenden Blöcken (10) und den zweiten stützenden Blöcken (12, 14) gebildet sind, die ersten stützenden Blöcke (10) und die zweiten stützenden Blöcke (12, 14), welche direkt nebeneinander angeordnet sind, unabhängig voneinander verdichtet werden können, wobei die Lücken oder die Ausschnitte senkrecht zu dem Unterteil des Basiskörpers sind. 2. Die Matratzeneinlage gemäß Anspruch 1, dadurch gekennzeichnet, dass die Matratzeneinlage eine erste Schicht (26) und eine zweite Schicht (24) umfasst, welche aus einem härteren Material als die erste Schicht (26) hergestellt ist, und welche an derjenigen Seite der ersten Schicht (46) befestigt ist, welche dem Basiskörper zugewandt ist, wobei die erste Schicht (26) und die zweite Schicht (24) parallel zu dem Basiskörper angeordnet sind, und wobei eine Grenze zwischen der ersten Schicht (26) und der zweiten Schicht (44) in den ersten stützenden Blöcken (10) angeordnet ist. 3. Die Matratzeneinlage gemäß Anspruch 2, dadurch gekennzeichnet, dass die Matratzeneinlage weiterhin eine dritte Schicht (22) umfasst, welche aus einem weicheren Material als die zweite Schicht (24) hergestellt ist, und welche parallel zu der ersten Schicht (26) und der zweiten Schicht (24) angeordnet ist, wobei die dritte Schicht (22) den Basiskörper umfasst. 4. Die Matratzeneinlage gemäß Anspruch 2 oder 3, dadurch gekennzeichnet, dass die Schichten (22, 24, 26) durch Kleben aneinander befestigt sind. 5. Die Matratzeneinlage gemäß einem beliebigen der Ansprüche 2 bis 4, dadurch gekennzeichnet, dass eine Seite der zweiten Schicht (24), welche die weitere der Seiten von dem Basiskörper ist, weiter von dem Basiskörper angeordnet ist als 90 %, bevorzugt 95 %, einer Höhe der zweiten stützenden Blöcke (12, 14) gemessen von dem Basiskörper. 6. Die Matratzeneinlage gemäß gemäß einem beliebigen der Ansprüche 1 bis 5, dadurch gekennzeichnet, dass die zweiten stützenden Blöcke (12, 14) innerhalb der Abstände angeordnet sind, welche von den ersten Blöcken (10) durch eine erste Lücke getrennt sind. 7. Die Matratzeneinlage gemäß einem beliebigen der Ansprüche 1 bis 6, dadurch gekennzeichnet, dass ein erster stützender Block (10) umgeben ist von mehreren, bevorzugt von acht zweiten stützenden Blöcken (12, 14), und dass die zweiten stützenden 15 16 EP 3 065 598 B1 10 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 Blöcke (12, 14) voneinander durch eine zweite Lücke beabstandet sind. 8. Die Matratzeneinlage gemäß einem beliebigen der Ansprüche 1 bis 7, dadurch gekennzeichnet, dass eine Größe der ersten stützenden Blöcke (10) gemessen in einer Richtung parallel zu dem Basiskörper wenigstens zweimal die Größe des Abstands beträgt. 9. Die Matratzeneinlage gemäß einem beliebigen der Ansprüche 1 bis 8, dadurch gekennzeichnet, dass wenigstens derjenige Bereich der ersten stützenden Blöcke 10, welcher sich über die zweiten stützenden Blöcke (12, 14) hinaus bezüglich des Basiskörpers erstreckt, eine balgähnliche Form hat, welche eine longitudinale Achse senkrecht zu dem Basiskörper hat. 10. Die Matratzeneinlage gemäß einem beliebigen der Ansprüche 1 bis 9, dadurch gekennzeichnet, dass der Querschnitt der stützenden Blöcke (10, 12, 14) in einer Richtung parallel zu dem Basiskörper betrachtet von rechteckiger Form ist. 11. Die Matratzeneinlage gemäß Anspruch 10, dadurch gekennzeichnet, dass der Querschnitt der ersten stützenden Blöcke (10) betrachtet parallel zu dem Basiskörper von quadratischer Form ist, und dass ein erster stützender Block (10) entlang seiner Seiten von vier zweiten stützenden Blöcken (12) rechteckigen Querschnitts umgeben ist, und dass vier zweite stützende Blöcke (14) quadratischen Querschnitts in der Nähe seiner Ecken angeordnet sind. 12. Die Matratzeneinlage gemäß einem beliebigen der Ansprüche 1 bis 11, dadurch gekennzeichnet, dass die zweiten stützenden Blöcke (12, 14) eine Höhe haben, die geringer ist als die Höhe der ersten stützenden Blöcke (10), und zwar um 0,5 bis 5 cm, bevorzugt um 1 bis 3 cm, und besonders bevorzugt um 1 bis 2 cm. 13. Die Matratzeneinlage gemäß einem beliebigen der Ansprüche 1 bis 12, dadurch gekennzeichnet, dass ein Sitzpolster (16), welches homogen auf der gesamten Höhe der Matratzeneinlage ist, an der wenigstens einen longitudinalen Seite davon angeordnet ist. 14. Die Matratzeneinlage gemäß einem beliebigen der Ansprüche 1 bis 13, dadurch gekennzeichnet, dass eine Lastverteilungsschicht (18) auf der Seite gegenüber des Basiskörpers angeordnet ist, wo die Lastverteilungsschicht auf einer Ebene abgestützt ist, welche durch obere Teile der ersten stützenden Blöcke (10) definiert ist.

 

 levital szabadalom francia nyelven

Revendications 1. Insert de matelas comprenant des blocs de support (10, 12, 14) faits d’une matière en mousse et agencés sur un corps de base, caractérisé en ce que - les blocs de support (10, 12, 14) sont agencés sur le dessus du corps de base, et les blocs de support (10, 12, 14) sont formés d’un seul tenant avec le corps de base, - les blocs de support (10, 12, 14) comprennent des premiers blocs de support (10) agencés avec des espacements les uns par rapport aux autres, et des seconds blocs de support (12, 14) agencés dans les espacements, dans lequel une hauteur des seconds blocs de support (12, 14) par rapport au fond du corps de base est inférieure à celle des premiers blocs de support (10), et - des espaces ou des découpes sont formés entre les premiers blocs de support (10) et les seconds blocs de support (12, 14), les premiers blocs de support (10) et les seconds blocs de support (12, 14) étant les uns à côté des autres sont compressibles de manière indépendante les uns par rapport aux autres, dans lequel les espaces ou les découpes sont perpendiculaires au fond du corps de base. 2. Insert de matelas selon la revendication 1, caractérisé en ce qu’il comprend une première couche (26) et une deuxième couche (24) étant faite d’un matériau plus dur que la première couche (26) et étant fixée au côté de la première couche (26) dirigé vers le corps de base, dans lequel la première couche (26) et la deuxième couche (24) sont agencées parallèlement au corps de base, et une frontière entre la première couche (26) et la deuxième couche (24) est située dans les premiers blocs de support (10). 3. Insert de matelas selon la revendication 2, caractérisé en ce qu’il comprend en outre une troisième couche (22) faite d’un matériau plus souple que la deuxième couche (24) et agencée parallèlement à la première couche (26) et à la deuxième couche (24), dans lequel la troisième couche (22) comprend le corps de base. 4. Insert de matelas selon la revendication 2 ou la revendication 3, caractérisé en ce que les couches (22, 24, 26) sont fixées ensemble par liaison adhésive. 5. Insert de matelas selon l’une quelconque des revendications 2 à 4, caractérisé en ce qu’un côté de la deuxième couche (24) étant le plus éloigné des côtés par rapport au corps de base est agencé plus loin 17 18 EP 3 065 598 B1 11 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 du corps de base que 90 %, de préférence 95 %, d’une hauteur des seconds blocs de support (12, 14) mesurée à partir du corps de base. 6. Insert de matelas selon l’une quelconque des revendications 1 à 5, caractérisé en ce que les seconds blocs de support (12, 14) sont agencés dans les espacements séparés des premiers blocs (10) par un premier espace. 7. Insert de matelas selon l’une quelconque des revendications 1 à 6, caractérisé en ce qu’un premier bloc de support (10) est entouré par de multiples, de préférence huit, seconds blocs de support (12, 14), et les seconds blocs de support (12, 14) sont espacés les uns des autres par un second espace. 8. Insert de matelas selon l’une quelconque des revendications 1 à 7, caractérisé en ce qu’une taille des premiers blocs de support (10) prise dans une direction parallèle au corps de base est au moins égale au double d’une taille de l’espacement. 9. Insert de matelas selon l’une quelconque des revendications 1 à 8, caractérisé en ce qu’au moins la partie des premiers blocs de support (10) qui s’étend au-delà des seconds blocs de support (12, 14) par rapport au corps de base a une forme analogue à un soufflet ayant un axe longitudinal perpendiculaire au corps de base. 10. Insert de matelas selon l’une quelconque des revendications 1 à 9, caractérisé en ce que la section transversale des blocs de support (10, 12, 14) prise dans une direction parallèle au corps de base est de forme rectangulaire. 11. Insert de matelas selon la revendication 10, caractérisé en ce que la section transversale des premiers blocs de support (10) prise parallèlement au corps de base est de forme carrée, et un premier bloc de support (10) est entouré de quatre seconds blocs de support à section transversale rectangulaire (12) agencés le long de ses côtés et de quatre seconds blocs de support à section transversale carrée (14) agencés près de ses coins. 12. Insert de matelas selon l’une quelconque des revendications 1 à 11, caractérisé en ce que les seconds blocs de support (12, 14) ont une hauteur qui est inférieure à la hauteur des premiers blocs de support (10) de 0,5 à 5 cm, de préférence de 1 à 3 cm, et en particulier de préférence de 1 à 2 cm. 13. Insert de matelas selon l’une quelconque des revendications 1 à 12, caractérisé en ce qu’un tampon d’assise (16) étant homogène sur la hauteur complète de l’insert de matelas est agencé sur au moins l’un des côtés longitudinaux de celui-ci. 14. Insert de matelas selon l’une quelconque des revendications 1 à 13, caractérisé en ce qu’une couche de répartition de charge (18) est agencée sur le côté opposé au corps de base, où la couche de répartition de charge est supportée sur un plan défini par des parties supérieures des premiers blocs de support (10). 19 20 EP 3 065 598 B1 12 EP 3 065 598 B1 13 EP 3 065 598 B1 14 EP 3 065 598 B1 15 EP 3 065 598 B1 16 EP 3 065 598 B1 17 EP 3 065 598 B1 18 EP 3 065 598 B1 19 EP 3 065 598 B1 20 EP 3 065 598 B1 21 REFERENCES CITED IN THE DESCRIPTION This list of references cited by the applicant is for the reader’s convenience only. It does not form part of the European patent document. Even though great care has been taken in compiling the references, errors or omissions cannot be excluded and the EPO disclaims all liability in this regard. Patent documents cited in the description • US 5604021 A [0003] • US 7000277 B2 [0004] • DE 102007051232 A1 [0005] • US 4901387 A [0006] • US 20110004998 A1 [0006] • US 7496981 B2 [0007] • US 7445839 B2 [0008] • FR 2220238 [0008] • FR 2539297 [0008] • WO 2013126972 A2 [0008] • US 4768251 A [0009] • US 4397053 A [0010] • US 4047254 A [0011] • CN 202112704 U [0012] [0015] • CN 202234187 U [0012] [0015] • US 20110041252 A1 [0012] [0015] 9032H-EP/HU EP 3065598