Paplanok

Matrac - matracok

A matrac egy megfoghatatlan fogalom.A matracok kicsit olyanok, mint a Szent Grál -nehéz megtalálni az igazit. A matrac vásárlás és a matrac választás egyáltalán nem egyszerű dolog és ezt mindenki tudja, aki egyszer matrac keresés fába vágta a fejszéjét...

 

MATRAC GARANCIÁK

A matrac várható élettartama, a garancia vállalás és a matrac ára között sajnos nem minden esetben van összefüggés. Összeszedtük Önnek azokat az apró betűs részeket, amikkel többnyire csak a vásárlás után szembesül az ember, vagy az első garanciális probléma intézésénél bukkan elő.

Matrac garancia avagy: meddig él a matracom?

Kicsi országunk a garanciavállalásokban is túlmutat Európán, míg Európában a nagy és tradicionális matracgyártók (Dunlopillo, Schlaraffia, Breckle, Diamona, Olympia, stb) egységesen 5 év értékcsökkenő garanciát vállalnak matracaikra, addig nálunk lassan tényleg a 100 évnél tartunk.
Honnan is ered matracok esetében az irracionális garanciavállalás? Természetesen a nem éppen egészséges versenyből eredeztethető, amikor a matracgyártók és a matrac szaküzletek nem elsősorban a matrac minőségével, nem a matrac szolgáltatásával, nem a szaküzletek felkészültségével, nem első sorban a versenyképes árakkal, hanem a minél hosszabb garanciavállalással szeretnének piaci előnyhöz jutni.

Gyártótól, forgalmazótól és terméktől függően többféle magyarázat is van a sokszor meglepően hosszú garanciavállalásokra a matracok esetében.

Ilyen magyarázat lehet például, amikor egy nyilvánvalóan a matrac minőségéhez képest jelentősen felárazott fogyasztói áron vásároljuk meg a matracot. Ilyenkor azt mondhatja a gyártó/forgalmazó, hogy: Pajtás! Olyan vastagon kifizetted a termék árát, hogy ha még kétszer is kell kicserélni a matracot az évek során, még akkor is csak a nullszaldó környékén vagyunk, ha meg bejön vagy nem hozod vissza, akkor meg sok-sok nyereségünk van. Ezek általában az agyonreklámozott termékek, vagy az a termékcsoport, amikor egyszerűen nem tudja a tanácsadó megmagyarázni, hogy miért is kerül ennyibe ez a matrac.

Másik ilyen csoport, amikor nyilvánvalóan silány minőségű és olcsó terméket kínálnak meglepően hosszú 10-12 éves garanciavállalással. Ilyenkor a belső marketing-kommunikáció azt mondja: Figyusz! Vettél egy nagyon olcsó matracot, ennyire futotta, csodát ne várjál tőle. És amikor pár év múlva ez a matrac tönkremegy úgy sem fogod visszahozni, mert egyszer már megégetted magad, azt feltételezve, hogy most már hajlandó vagy egy kicsit többet is áldozni egy új és egy kicsit jobb matracért -venni fogsz inkább egy újat.

Egy harmadik ilyen garanciális halmaz lehetne az az apelláta, hogy a hatályos jogszabályok szerint a matrac garanciájának érvényesítéséhez szükségeltetik a matrac hiánytalanul kitöltött garanciajegye és a vásárlást igazoló blokk, számla vagy nyugta együttes megléte. Értelem szerűen az ember félreteszi és megőrzi a nagyobb bekerülési költségű termékek -így a matrac esetében is- számláját, de: 1., Meddig őriz az ember egy blokkot? A 10-15-25 év garanciavállalás időtartamára megőrizzük-e a szükséges dokumentumokat, hogy majd igényünket érvényesíteni tudjuk? Attól tartok, hogy nem. 2., A hőpapíros nyomtatóval ellátott kasszagépek blokkjai 1-2 év után elveszítik láthatóságukat, tehát a legcsekélyebb mértékben lesznek alkalmasak arra, hogy matracunk garanciáját 20 év múlva érvényesítsük.

Fontos még egy kicsit a kibújás kategóriájáról is beszélni, ezt általában az apróbetűs rész szokta a matrac garanciajegyében tartalmazni. Ezek nagyon fontos elemek és érdemes lenne elolvasni őket a vásárlás előtt, mert olykor meglepő és igazságtalan dolgokat tartalmaznak ezek a matrac garanciajegyek. A teljesség igénye nélkül felsorolnánk most néhányat, hogy a megvásárolt 10-20 év garanciával bíró matracunk garanciaigényét mely esetekben nem tudjuk majd érvényesíteni. Ezek az információk nem egységesek, gyártónkként és forgalmazó szerint is eltérnek, eltérhetnek egymástól:
Mindig van kiút...

-A garancia nem vonatkozik közvetett vagy járulékos sérülésekre
-A garancia nem vonatkozik amennyiben a matracot vér, vizelet vagy egyéb szennyeződés érte
-A garancia nem vonatkozik a normál használatból adódó kopásra, elhasználódásra

Ezeket a kitételeket a különböző matrac garanciajegyekben még hosszasan sorolhatnánk, ahhoz azonban, hogy a lényeget meglássuk talán ez a pár cikkely is bőven elegendő. A legtöbb matrac gyártó és matrac forgalmazó -szinte- egységesen abból indul ki, hogy egy matrac szerkezeti és higiéniai élettartama 10-12 év, amely időtartam alatt a matac a közel használhatatlan kategóriába amortizálódik. Amennyiben ebből indulunk ki, úgy megfogalmazhatjuk, hogy a megvásárolt matraccal együtt kapott 15-25 év garancia egy fabatkát sem fog érni a valóságban, tekintettel, hogy minden esetben majd a 5 vagy 6. használati év után a természetes elhasználódás lesz a megfelelő argumentáció a garanciális igény hárításakor, tekintettel, hogy a matrac már jelentősen túl van a középkoron.

Ez alól kivételt képeznek a degresszív -értékcsökkenő- garanciavállalások. Ezeket többnyire Nyugat-Európában használják, így a német termékek zöme, de több magyar gyártó is ezt a rendszert használja. Lényege, hogy bár kínálok a matracra 10 év garanciát, de ezt értékcsökkentve teszem, mégpedig úgy, hogy a 10 évből az első kettő év teljes körű (ha anyag -vagy gyártáshiba történt, akkor az ebben az idősávban kijön), a 3. használati évtől azonban egy értékcsökkenés következik be a matracba és az eredeti érték 70%-áig, a 4. évtől az eredeti érték 60%-áig (és így tovább) vállalnak garanciát. Ennek előnye, hogy a természetes avulás itt nem kibúvó ok, mert az avulást gyakorlatilag majd megfizetjük ott, amikor a terméket cserélik és az avult érték különbözetét rá kell fizetni.
Csináldmagad mozgalom

Törvényi szabályozás hiányában ma Magyarországon ha valaki levég egy darab szivacsot, fabrikál rá egy huzatot, elnevezi pl. Space Comfort Medical Care névre és vállal rá 400 év garanciát, akkor -sajnos megteheti. Magyarul ez annyit jelent, hogy a matracok mindenkori garanciavállalása nem minden esetben áll szoros összefüggésbe a matrac minőségével, sőt sok esetben egy fordított arányosságot is fel lehet fedezni.

 

EGYBE VAGY KÜLÖN MATRAC LEGYEN?

A válasz közel sem annyira bonyolult, mint azt sokan első ránézésre gondolják. Sőt...

Gondoljuk csak végig, hogy mi szól az egyik és mi szól a másik választás mellett!

Egybe matrac, amennyiben:
-a használó pároknak megegyezik a komfortigénye, magyarul mindkét félnek ugyanaz a matrac tetszik
-a párok egyike sem szeretné mozgatható (fejemelős, fej-lábemelős, motoros) ágyráccsal használni a matracát
-bonellrugós matracot választunk. Szinte minden (nem mindegyikre igaz) bonellrugós matrac esetében, tekintettel, hogy a rugókat keretbe záró élmerevítés a két matrac találkozásánál kényelmetlenül kemény felületet adna
Előnye: középen nincs matrac-találkozás, nincs (esetlegesen zavaró) rés az ágyban

Motoros vagy állítható ágyrácsok esetén mindig külön matracot vegyünk!

Külön matrac, amennyiben:
-a párok közötti testsúlykülönbség több, mint 20-25%, így az alvási rendszer csak két különböző felépítésű vagy keménységű matraccal alakítható ki ergonómiailag megfelelően.
-a használó párok komfortigénye nem egyezik, magyarul mindkét félnek másmilyen matrac tetszik, azonos magasság mellett ez akár lehet két különböző alapanyag is (pl.: hideghab és memory) Eltérő matracmagasság esetén az ágyrácsok alatt végigfutó beilagléccel lehet a matracok felső felületét egy síkra hozni.
-matracunkat szeretnénk állítható ágyráccsal használni. Értelem szerűen, ha matracunkat funkcionális ágyráccsal kívánjuk használni (fejemelős, fej-lábemelős, motoros) és nem szeretnénk "szimultán" mozogni, akkor a két külön matrac lesz a jó megoldás.

 

MATRAC VÁSÁRLÁS - AVAGY: HOGYAN VÁLASSZUNK MATRACOT?

Most minden viccet félretéve, ez a legegyszerűbb dolog a világon. Olyan, mint a biciklizés. Amikor már tudjuk, annyira természetes, hogy észre sem vesszük a suhanást. De amikor még csak próbálgatjuk a két kerék ízét..

Ha minden áron ragaszkodunk a hasonlathoz, akkor szívesen felvállalom a gyámkerék szerepét és igyekszem tanácsaimmal támogatni Önöket -egészen az önálló, szabad élvezetig.

Információk

Az információszerzés legegyszerűbb módja még mindig az internet. Az internet jó. Megtudhatjuk, hogy miért jó ez a matrac és miért jó a másik, miért szapulják pont ezt az alapanyagot vagy éppen miért nem beszélnek semmit egy másikról. Aztán rájövünk, hogy sok mindenre még sem jó. Megtudjuk, hogy mindenki a saját termékét magasztalja és attól függően billegünk egyik üzlet kínálatától a másikig, hogy éppen az adott oldalon melyik terméket szeretnék előtérbe helyezni.

Ha másra nem, annyira azonban hasznosak lesznek ezek a kalandozások, hogy megtanulunk pár kifejezést, hogy megtudjuk, hogy vannak ergonómiai zónák, hogy vannak vákuummatracok, hogy a latex az nem hideghab és, hogy a csapból is a memoryfoam folyik, amikor netezés után kimegyünk a fürdőszobába...

Csatára fel!

Annyi szépet és annyi jót olvastunk már Salvador Dali Elephants című képéről, százszor megnéztük már az internet adta bélyegképeken keresztül, hogy most már élőben is meg kell néznünk. Irány egy múzeum! Illetve bocsánat: irány egy matracbolt!

Próbáltunk már számtalanszor cipőt, az első belebújásnál tudjuk, hogy melyik kényelmetlen, hogy melyik lesz az, amelyik biztosan feltöri majd a sarkunkat. Ön mikor próbált utoljára matracot? Ugye? Évek, évtizedek teltek el az utolsó matracpróba óta (amennyiben egyáltalán volt már ilyen), honnan is lehetne tudni, hogy mi a kényelmes és melyik lesz az, ami csak jónak tűnt, ha otthon majd szörnyű éjszakákat hoz hónapokon át.

Egy jó szakkereskedésben el tudják Önnek mondani, hogy mit kell érezni egy matracot. Vagyis, hogy jó lenne, ha el tudnák mondani. "Feküdjön le és én majd figyelem az Ön gerincvonalát" Pffffffffff. Szaladjon! Messzire!

 

PRÓBA, PRÓBA, PRÓBA...

Első és legfontosabb, hogy ne csak egy kereskedésbe menjen el. Szánjon a matrackeresésre -persze nem egybefüggően- minimum egy-két hetet. Tudom: rohanó világ, meg, hogy nekem erre nincs idő, meg, hogy mi az, hogy nem tudok kiválasztani egy nyüves matracot magamnak? Én csak segíteni akarok. Menjen el három-négy különböző kereskedésbe, próbáljon ki kereskedésenként három (maximum) négy matracot. A legtöbb kereskedésben meghatározott terméket pussolnak. Miért? Árrésért, jutalékért, év végi bónuszért, személyes meggyőződésből, barátságból, stb. Több kereskedés, több pussolás, több barátság, többféle matrac...

Egy jó tanácsadó soha nem adna el Önnek egy matracot. Egy jó tanácsadó megtanítja Önt megérezni, hogy milyennek is kellene lennie egy jó matracnak, egy jó tanácsadó elmondja majd, hogy a memoryfoam hajlamos a felmelegedésre és, hogy a bonell matracon a mozgás áthullámzik a másik oldalra, hogy a latex és biomatracok zöme mesterséges anyagból van és kaucsukfát életében nem látott, hogy a kókusz gyakorlatilag egy élelmiszeripari melléktermék és, hogy a kommersz hideghab matracokban ne számítson nagy csodákra.

És ami még fontos

A következő fontos pont lenne, hogy valaki elmondja Önöknek, hogy mit kell érezni egy matracpróba során, hogy alvási szokásoktól függetlenül milyen pozícióban érdemes matracot próbálni, hogy mi az, amit nem szabad érezni egy éppen próbált matracon. Kicsit lehet, hogy elszomorítom most Önöket, de ezeket a tapasztalatokat most nem fogom itt leírni. Négy üzletből és négy év alatt összesen HÁROM matracot kellett visszacserélnünk (nem kellett, de visszacseréltük) kényelmi problémára hivatkozva. Ebből egy webes rendelés.

A professzionális tanácsadás, a felkészült és szakmailag elkötelezett szakmai segítség minden aranynál többet ér annak, akik a matracok területén szeretne sikeres lenni. És, hogy mi a siker? A siker az Ön majdani matraca. Minden matrac egy siker. Minden matrac egy megoldott feladat, minden matrac egy elégetett Vásárlót jelent.
A tudás Önökben van

Minden esetre a tudás valóban Önökben rejlik és nem pedig a szaküzlet tanácsadójában. Olyan ez, mint az énekhang, ami az énekes torkában van ugyan, de kell valaki, aki ezt előcsalogatja, aki ezt felméri. A megfelelő időráfordítás és szakmai segítség mellett Ön fogja megtalálni az Ön kényelmi, ergonómiai, higiéniai, anyagi és egyéb igényeinek megfelelő matracot.

Gondolja csak el! Az a matrac amit most Ön keres ott lapul valamelyik matrackereskedés valamelyik ágyában, kívülről szinte ugyanúgy néz ki, mint a többi. Hogy melyik kereskedésben? Na ez az!

Utóirat (avagy: mikor szaladjunk ki azonnal egy kereskedésből?)

-amennyiben Ön a belépés után egy percen belül a kereskedés valamelyik matracán találja magát
-amennyiben valaki azt modja Önnek, hogy ez a legjobb matrac
-amennyiben a következő szavak elhangoznak: csak ma, mínusz 70%, ez szerintem jó lesz Önnek; ezt vegye, mert most jó áron van, az akció csak a készlet erejéig él, ezt nem szabad kihagyni, most ingyen ezmegaz van hozzá...

Sajnos sok ilyen kereskedés van, sok ilyen mondat vagy szó, sok ilyen kellemetlen szituáció. Érezze  magát jól az üzletben, ahová betévedt. Ne legyen az az érzete, hogy rá akarnak sózni Önre valamit. Érezze, hogy akivel szemben áll, ért hozzá, hogy az Ön elkövetkező közel 25 000 alvással töltött órája maradéktalanul kellemes legyen.
És az ár?

Ár nincs! Az előzőekben is már azt próbáltam boncolgatni, hogy egy jó matrac, az nem attól lesz jó, hogy ilyen vagy olyan anyagból van. Így természetesen attól sem egyenes arányban, hogy az a matrac drága-e vagy sem. A matrac kényelem kérdése. A matrac igény kérdése. A matrac egy kicsit hit kérdése is és így lehet bármennyire olcsó vagy drága a kiválasztott matrac, az eredmény ugyanaz: jó döntést hoztunk.

És a gyártók?

Sok-sok éves tapasztalaton, hogy amikor az ember matracvásárlásra adja a fejét és szétnéz ki hazánk matracpiacán, akkor első lépcsőben a káosz az, amivel találkozik. Rengeteg hazai gyártó, számtalan külföldi márkanév bukkan fel az interneten és a kereskedések oldalain és ebben a dzsungelben olykor igen nehéz kiigazodni, mert az összes oldal csak azokat a márkákat és gyártókat mutatja be, amely matracokkal az adott kereskedés éppen foglalkozik.

Hiánypótlásnak készül  egy a matracgyártókkal foglalkozó blog, hogy Önnek ne kelljen több tucat forgalmazó oldalát végigböngészni ahhoz, hogy egy-egy matrac márkatermék származási helyét, tulajdonosát, cégtörténetét és kiemelkedő termékeit megtalálja.

GYÓGYMATRACOK

Gyógymatrac akció egy kicsit becsapós fogalom, ugyanis nincsenek kifejezetten gyógymatracok, nincs kimondottan gerinc matrac sem, így gyógymatrac árak, gerincmatrac árak sem lehetnek egységesek vagy összehasonlíthatók. Egy matrac nem attól lesz gyógyászati célra alkalmas gyógymatrac, nem attól lesz gerinckímélő egy gyógymatrac, hogy ráírjuk, hogy gyógymatrac, hanem annak alapanyagától, szerkezeti kialakításától, keménységétől, ergonómiai szerkezetétől. Ezen szempontok szerint pedig nagyon sok matrac megfelel ezeknek a követelményeknek, nagyon sok matrac lehetne gyógymatrac és nagyon sok gyógymatrac név alatt futó termékről el lehet mondani, hogy egy marék rizst sem ér.

A gerincoszlop egy kettős S-alakot leíró forma, amely a nyaki résznél, az Atlas névre hallgató csigolyával kezdődik és a farcsontnál ér véget. Egy megfelelően kiválasztott, kifejezetten gyógymatrac feladata a gerincoszlop természetes alakját, formáját a lehető legpontosabban lekövető és legegyenletesebben alátámasztó gyógymatrac lesz. A gyógymatrac által precíz, pontos és egyenletes alátámasztása a gerincoszlopnak azt eredményezi, hogy az éjszakai pihenés során a gerincoszlopot alkotó csigolyák a tehermentesítésnek köszönhetően el tudnak távolodni egymástól és a csigolyák közötti porckorongok tágulni tudnak, tápanyagot felvenni és regenerálódni. Az emberi gerinc legérzékenyebb szakasza a derékrész. Ez a lumbális szakasz kapja a legnagyobb terhelést, tehát egy jó gyógymatracnál elengedhetetlen, hogy -különös tekintettel erre a szakaszra- megfelelő, egyenletes és határozott alátámasztást biztosítson. A legjobb gyógymatracok a gerincnek tehát nem egy matematikai képlet eredménye, hanem nagyon is személyre szabott, hiszen mindannyian különböző alkatok vagyunk és a különböző testalkatok mind-mind más gyógymatracot igényelnek. Személyenként eltér a gerincoszlop hossza, a gerinc íve is emberenként változik, különösképpen a lumbális, deréktáji gerincszakasz íve lesz nagyon meghatározó egy jó gyógymatrac megválasztásánál. A különböző testmagasságból, testsúlyból, testsúly eloszlásból adódó egyediségek megint csak a személyre szabott tanácsadás és a matracok szakkereskedésben történő kipróbálását fogja maga után vonni. Fontos, hogy egy matrac nem attól lesz gyógymatrac és rehabilitációs vagy prevenciós célokra alkalmas gyógymatrac, hogy rá van írva, hogy gyógymatrac, vagy gerincmatrac, anatómiai matrac; hanem attól, hogy az Ön testalkatához és a fent leírt igényekhez képest az adott matrac megfelel-e a fent leírt összes követelménynek

Mindenekelőtt el kell döntenünk, hogy milyen anyagból szeretnénk álmaink fekhelyét. Másodsorban -de nem utoljára- meg kell határozni, hogy milyen költségkeret áll rendelkezésünkre. Harmadrészt megpróbálunk majd ár/érték arányban megfelelő matracot választani, amihez óhatatlanul elolvasunk majd negyven weboldal negyven-féle (akár homlokegyenest ellentétes) történetét és többtucat kereskedésben próbálgatjuk majd a legkülönfélébb matracokat. Ezt Ön sajnos cikkünk elolvasása után sem fogja tudni megkerülni, viszont teljesen felkészülten, biztos információk birtokában indulhat majd a "nagy útra". Lássuk tehát...

 

MATRAC ALAPANYAGOK

Bonellrugós matracok:

A rugós matracok a kor előrehaladtával és a habanyagok fejlődésével mindinkább háttérbe szorulnak, formakövetésben, alátámasztásban és ergonómiai alakíthatóságban gyakorlatilag átlépett felettük a kor. Egy matracmag feladata lenne a tökéletes formakövetés, a megfelelő beeresztése a testnek és a kellő alátámasztása testünknek a fontos részeken. Ehhez mindenek előtt egy u.n. pontrugalmas felületre lenne szükségünk, amit ha egy ponton az ujjunkkal megnyomunk, akkor csak azon a ponton süllyed be, a többi részen viszont egyenes marad. Mint tudjuk a bonell rugós matracok egymással szorosan összedrótozott 6-8cm átmérőjű rugótestekből állnak, ahol ha egy ponton elkezdjük terhelni (nyomni) a matracot, akkor egy nagy felület kezd el hajolni. Ezt a szakma "síkrugalmasságnak" hívja és szöges ellentétben áll az ergonómiailag elfogadható pontrugalmassággal. Ezen a hiányosságon a gyártók különböző komfortrétegekkel igyekeznek javítani, amely néhány terméknél már olyan vastagságot is elér, hogy ... minek is a rugózat alá.

Zsákrugós matracok:

A bonell elavultságát és korszerűtlenségét felismerve a gyártók kifejlesztették a zsákrugót (másnéven táskarugót), amelynek elve, hogy a rugótestek kisebb méretűek és egy kis textil tasakba bevarrva majdnem függetlenül mozognak egymástól. Ez természetesen sokkal jobb, mint elődje, de pontrugalmasságban még mindig messze elmarad a habmatracoktól, nem beszélve arról, hogy a zsákrugós matracok árfekvése nem éppen a legkedvezőbb.

Természetesen a zsákrugós matracok ergonómiai alakíthatósága klasszisokkal meghaladja a bonell rugós matracokat, azonban a megfelelő zónázott kialakítás csak a felsőbb kategóriákban található meg. És még mindig ott tartunk, hogy egy fémhalmazzal az ágyunkban alszunk együtt, amely kisérletileg bizonyított módon felerősítheti az elektroszmog káros hatásait és a föld egészségtelen sugárzásainak felerősítésében is kiemelkedő szerepe van. A hangzatos garanciavállalásnál -tisztelet a kivételnek- a 10-15 év általában csak a rugótestre vonatkozik, ami azonban tönkre szokott menni, az a kényelmi réteg és a huzat, ezekre többnyire viszont csak 1-3 év garancia van.

Latex matracok:

Szegény latex! 1932 óta, hogy a német Dunlopillo legyártotta az első latex matracot évtizedekig az egyik legjobb, legkorszerűbb alapanyag volt a matracgyártásban. Így lehetett ez a telex-szel is régen, de aztán jött a telefon... Nehéz fajsúlyánál fogva (80-85kg/m3), továbbá "nem a legjobb" légáteresztő képességének és drága előállítási költségének köszönhetően a hideghabok megjelenésével és elterjedésével gyakorlatilag teljesen kiszorultak a Nyugat-Európai piacokról, és ha megfigyeljük a nagy hazai "bio matrac gyártókat", akkor jelentős hideghab-átalakulás tapasztalható.

Kicsit ugyan még trend, hogy biomatracot vegyünk, és valóban milyen jó a tudat, hogy matracunk 100% latex, sajnálatos azonban, hogy senki nem mondja el nekünk a vásárlásnál, hogy többnyire 100% szintetikus, sok esetben olcsó mesterséges latexről van szó. A legkifinomultabb latex-receptúrát mind a mai napig a Dunlopillo tudhatja magáénak (mint a latex feltalálója és üttörője), azonban az átlagos latex matracok készítése során ez a receptúra sem lépi át a 35-50%-os natúr (természetes kaucsukalapú) latextartalmat.

Latex-kókusz:

A 70'-es évek Nyugat-Európai fellángolása után a 90'-es években hozzánk is "begyűrűzött" és az előző szférában megszokott "reklámnélküliség" után egy csipetnyi marketinggel hamar tért hódított. Mi pedig elhittük. Ezt is, ahogy Hofi mondaná. A kókusz alapvető problémája, hogy mit keres a matracban? Keményíti a felületet. Minek is. Ha már adott egy nagyszerű alapanyag (pl.: latex) és elmondhatjuk, hogy a matracnak a formakövetés megvalósulásához "teret" kell biztosítania a test befogadására és a pl. német ergonómiai ajánlás szerint kellene egy felnőtt test számára ca. 14-16cm vastagság, akkor ha egy kemény réteggel kettévágom ezt és behelyezem a (szerény bekerülési költségű) kókusz rétegemet, akkor a megmaradó -általában 4-6-8cm- vastagság bizony kevés lesz a formakövetéshez. Viszont kemény lesz és az kell, az az egészséges. Elnyomja a váll vérkeringését? Ugyan! A formakövetés hiányában a derék nem kap megfelelő alátámasztást? Ne mondja! Nem mondjuk. Sokan megtapasztalták már...

Hideghab:

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a 3. évezred alapanyaga a hideghab, legújabban viszkoelasztikus változatban az emlékezőhabok kerültek előtérbe, de erről majd egy kicsit később még említést teszünk. A hideghabokat anyagösszetételük és sűrűségük szerint rendezhetjük a legkönnyebben. Minél nagyobb egy hideghab sűrűsége, annál stabilabb és hosszabb élettartamú lesz. Amennyiben olcsóbb matracokkal találkozunk, úgy azok többnyire poliéter bázison alapulnak(Eliocell, Elioform, Ecocell, stb), átszellőzésük és formastabilitásuk nem a legkedvezőbb, viszont árfekvésüknek köszönhetően nálunk is a legkedveltebb matracok közé tartoznak. Kicsit magasabb árfekvésben kezdődnek az "igazi" hideghab matracok, anyagát tekintve poliuretán habok: sokkal jobb átszellőzés és lényegesen hosszabb élettartam jellemzi. Legfelül a HR habok találhatók (high resilience) rendkívül nyitott sejtszerkezettel és páratlan rugalmassággal a hideghabok csúcsán helyezkednek el. Árfekvésükből adódóan nagyon kevés ilyen termék található Magyarországon a matracválasztákban.

Memoryfoam:

Természetesen NASA-történet ez is, és igyekszünk orrvérzésig darálni a Nasa-story-t hozzá. A valóságban a hideghab egyik változatával állunk szemben, ahol az azonnali visszarugózó képesség lelassításával és hőre lágyuló adalék segítségével valóban egyedülállóan pontos formakövetés valósítható meg. Az emlékezőhab egy kicsit olyan, mint a pacal: vagy "bejön" valakinek nagyon, vagy pedig menekül tőle. Elmondható azonban, hogy amennyiben a kevésbé légáteresztő emlékezőhab átszellőzésére és a tartó hab profilozására/zónázására a gyártók figyelmet fordítanak, úgy valóban kivételes és egyedülálló ergonómia és komfort valósítható meg. A legtöbb emlékezőhab matrac azonban egy kivágott hideghab hasábból és egy ráragasztott memory lapból áll. Ezek árfekvésüket tekintve az emlékezőhab matracok között a kedvezőbb termékek közé tartoznak. Kicsit feljebb találhatók a profilozott tartómaggal és/vagy szellőzőcsatornákkal ellátott memory matracok, ahol már elkerülhető a befülledés és a memory réteg felmelegedése.

 

MELYIK ÁGYRÁCS KELL A MATRAC ALÁ?

Hogy milyen típusú és melyik fajta ágyrácsot érdemes vagy kell venni a matrachoz, azt az ágyrács és matrac összeférhetősége, a matrac alapanyaga, vastagsága határozza meg. Sokszor az olcsó, legegyszerűbb akciós fenyő ágyrács is megfelelő lehet a matrachoz, egyes matrac típusoknál azonban nem érdemes spórolni, mert a matrac magassága, alapanyaga szinte megköveteli, hogy sűrű keresztléces farugós ágyrács legyen alatta.

Az olcsó és általában nagyon kedvező akciós áron kapható fenyő ágydeszkák manapság már a legtöbb matrachoz megfelelnek, így kivétel nélkül használhatók az összes bonell rugós matracok, zsákrugós matracok, vákuummatracok és minden, 20cm vagy annál vastagabb habmatrac esetében.

Sűrűs keresztléces farugós ágyrácsok -általában 24, 26, 28 íves keresztlécekkel ellátott ágyrácsok- ott lehetnek hasznosak, ahol a matrac magassága nem éri el a 18-20cm-t és a matrac alapanyaga lágy habokból áll. Ilyen pl. az összes latex matrac, a Dunlopillo lágyhab matracai (Aerial, Aerial Senso), a latex kókusz matracok és az alacsony magasságú emlékezőhab matracok. Ezekben az esetekben a formakövetést segíti a rugalmas ágyrács, deréktájon a keménység egyénileg állítható és a rugóknak köszönhetően tehermentesül a matrac, így hosszabb, megnövekedett élettartam várható.

A sűrű farugós, rugalmas keresztlécekkel ellátott ágyrács típusok másik nagy felhasználási, alkalmazási területe, amikor az ágyat funkcióval szeretnénk kiegészíteni és fejemelős, fej-lábemelős vagy motoros ágyrácsot vásárolunk. Ezek a kiegészítő funkciói az ágyrácsnak nagyon hasznosak, kényelmes pihenő funkvió alakítható ki. Nagyon fontos, hogy az állítható ágyrácsokhoz olyan matracot vegyünk, ami szintén hajlítható, lágy és rugalmas, különben nem fogjuk tudni az ágyrács funkcióit használni, mivel a túl kemény matrac nem igazodik majd az ágyrács íveihez.

Amennyiben a kiválasztott matrac esetében elbizonytalanodik, hogy milyen ágyrácsot is vásároljon hozzá, úgy keresse a MatracGuru ügyfélszolgálatát valamelyik elérhetőségünkön és készséggel segítünk Önnek a legmegfelelőbb matrac és ágyrács szett kiválasztásában, vagy segítünk, hogy a kiválasztott matrachoz melyik ágyrács illene a legjobban.

 

ANTIALLERGÉN MATRAC, MATRAC ALLERGIÁSOKNAK

Antiallergén matrac, antiallergén matrachuzat allergia esetén nagyon fontos és elkerülhetetlen megoldás lehet. Az antiallergén matracokon található antiallergén matrachuzat moshatósága, légáteresztő képessége, vagy egy mosható antiallergén higiéniai matracvédő fix huzatú matracok esetén szinte elkerülhetetlen. Antiallergén ágy megoldások és nagyon hasznos vásárlási tippek minde matrackeresőnek, aki allergiás panaszoktól szenved. Az antiallergén  matrachuzat előnye, hogy otthon, háztartási körülmények között tudjuk mosni azt. A mosható matrachuzat egyik fontos feltétele, hogy a matrac huzata két különálló huzatfélből álljon, egymástól szétválasztható legyen, hiszen csak így fog beférni a mosógépbe. Fontos, hogy vegyük figyelembe a mosási utasításokat, ne mossuk a matrachuzatot magasabb hőmérsékleten a megengedettnél. A matrachuzatok változóan többnyire 40-95Cközött moshatók. Tapasztalatok és tesztek szerint a 40C-on történő mosás elegendő a fenntartható higiéniához, 60C-os mosási hőmérsékleten már szinte tökéletes tisztaság érhető el.

Bizonyos tanácsok megfogadása és bizonyos feltételek mellett szinte minden matrac jó lehet allergia ellen, hiszen az allergiásoknak címzett matracok zöme önmagában amúgy sem antiallergén, csak a könnyebb eladhatóság kedvéért sütik rá az antiallergén matrac kifejezést. A matrac és a házipor atka viszonya, a háziporatkák elszaporodása a matracban sokkal inkább matrac kezelési probléma, mint az, hogy egy matrac antiallergén vagy sem. A kifejezetten antiallergén matrachuzatok kivételével -Medicott, Amikor Pure- nem megfelelő kezelés esetén minden matracban elszaporodnak, elszaporodhatnak a háziporatkák, melyek az ürülékükben lévő fehérjék irritatív hatásának köszönhetően az arra érzékenyekben allergiás reakciót válthat ki. A lényeg az életfeltételekben rejlik. A házipor atka a lehullott hámsejtet eszi, ami azonban előemésztés nélkül számára fogyaszthatatlan. Az előemésztésben majd egy Aspergillus nevű fehérpenész gomba fog segíteni, tehát a penész kiiktatásával megszűnik a fogyasztható táplálékforrás. Penész kialakulásához több feltétel kell egyszerre: meleg, magas páratartalom és sötét. És mi van a paplan alatt? Meleg, pára és sötét. A sötéttel nem tudunk mit kezdeni, a meleggel sem, viszont a páratartalmat reggeli szellőztetéssel tudjuk jelentősen csökkenteni. Legfotosabb, hogy szellőztetés után se tegyük vissza a paplant az ágyra és soha ne takarjuk be az ágyat reggel. Ezen kívül, ha mosható a matrachuzat és néha ki is mossuk 60C°-on, vagy nem levehető matrachuzatok esetében matracvédővel könnyedén fenntartható a higiénia és kellemes, tiszta, antiallergén környezetet tudunk magunknak varázsolni éjszakára.

 

MATRAC AKCIÓK ...

Olcsó matrac, vagy akciós matrac? Nem ugyanaz! Az olcsó matrac jelentheti a silány minőséget is. Az igazi matrac akció viszont többnyire a jó minőségű matracot jelenti olcsó áron!

Sajnos azonban a nagy áruházak akciós szórólapjain megjelenő sok esetben "jóárasított" matrac nem mindig valódi akciót, valódi árengedményt és valóban olcsó matracokat jelent.Nagyon olcsót nagyon jó matracot sajnos nem lehet kapni, kivéve ha az ember megmaradt furcsa méretű matracot vesz olcsón, vagy matracboltok kiállítási matracai között válogat.

Így valóban lehet olcsón jó matracot vásárolni.A jól bevált javaslat mindig bejön: nem érdemes foglalkozni az akciós matrac eredeti árával, nem érdemes elcsábulni, hogy most éppen mennyiről mennyire van leértékelve, nem érdemes elhinni, hogy új matracokat féláron is lehet kapni. Figyeljünk mindig csak arra az árra, amennyiért éppen az adott matracot meg lehet vásárolni. Megéri? Így is olcsó a matrac a szolgáltatásához és a matrac minőségéhez képest? Vegyük meg!Tehát olcsó matrac van, csak sajnos az olan is lesz.

Érdemes azonban figyelni a matrac akciókat, mert sok esetben valóban 20-30% kedvezménnyel lehet akciós matracokhoz jutni. Ezek többnyire nem állandó akciók, amik matracboltok honlapjain évek óta fent vannak, sokkal inkább hetes, havi akciókról van szó...