Paplanok

Matrac garancia - az apróbetűs részek

matrac garancia apró betűs részek

 

A matrac várható élettartama, a garancia vállalás és a matrac ára között sajnos nem minden esetben van összefüggés. Összeszedtük Önnek azokat az apró betűs részeket, amikkel többnyire csak a vásárlás után szembesül az ember, vagy az első garanciális probléma intézésénél bukkan elő.

Matrac garancia avagy

meddig él a matracom?

Kicsi országunk a garanciavállalásokban is túlmutat Európán, míg Európában a nagy és tradicionális matracgyártók (Dunlopillo, Schlaraffia, Breckle, Diamona, Olympia, stb) egységesen 5 év értékcsökkenő garanciát vállalnak matracaikra, addig nálunk lassan tényleg a 100 évnél tartunk.

Honnan is ered matracok esetében az irracionális garanciavállalás? Természetesen a nem éppen egészséges versenyből eredeztethető, amikor a matracgyártók és a matrac szaküzletek nem elsősorban a matrac minőségével, nem a matrac szolgáltatásával, nem a szaküzletek felkészültségével, nem első sorban a versenyképes árakkal, hanem a minél hosszabb garanciavállalással szeretnének piaci előnyhöz jutni.

Gyártótól, forgalmazótól és terméktől függően többféle magyarázat is van a sokszor meglepően hosszú garanciavállalásokra a matracok esetében.

Ilyen magyarázat lehet például, amikor egy nyilvánvalóan a matrac minőségéhez képest jelentősen felárazott fogyasztói áron vásároljuk meg a matracot. Ilyenkor azt mondhatja a gyártó/forgalmazó, hogy: Pajtás! Olyan vastagon kifizetted a termék árát, hogy ha még kétszer is kell kicserélni a matracot az évek során, még akkor is csak a nullszaldó környékén vagyunk, ha meg bejön vagy nem hozod vissza, akkor meg sok-sok nyereségünk van. Ezek általában az agyonreklámozott termékek, vagy az a termékcsoport, amikor egyszerűen nem tudja a tanácsadó megmagyarázni, hogy miért is kerül ennyibe ez a matrac.

Másik ilyen csoport, amikor nyilvánvalóan silány minőségű és olcsó terméket kínálnak meglepően hosszú 10-12 éves garanciavállalással. Ilyenkor a belső marketing-kommunikáció azt mondja: Figyusz! Vettél egy nagyon olcsó matracot, ennyire futotta, csodát ne várjál tőle. És amikor pár év múlva ez a matrac tönkremegy úgy sem fogod visszahozni, mert egyszer már megégetted magad, azt feltételezve, hogy most már hajlandó vagy egy kicsit többet is áldozni egy új és egy kicsit jobb matracért -venni fogsz inkább egy újat.

Egy harmadik ilyen garanciális halmaz lehetne az az apelláta, hogy a hatályos jogszabályok szerint a matrac garanciájának érvényesítéséhez szükségeltetik a matrac hiánytalanul kitöltött garanciajegye és a vásárlást igazoló blokk, számla vagy nyugta együttes megléte. Értelem szerűen az ember félreteszi és megőrzi a nagyobb bekerülési költségű termékek -így a matrac esetében is- számláját, de: 1., Meddig őriz az ember egy blokkot? A 10-15-25 év garanciavállalás időtartamára megőrizzük-e a szükséges dokumentumokat, hogy majd igényünket érvényesíteni tudjuk? Attól tartok, hogy nem. 2., A hőpapíros nyomtatóval ellátott kasszagépek blokkjai 1-2 év után elveszítik láthatóságukat, tehát a legcsekélyebb mértékben lesznek alkalmasak arra, hogy matracunk garanciáját 20 év múlva érvényesítsük. (bár ha nagyon kekecek vagyunk, akkor a blokk nem lehet a garanciális ügyintézés feltétele, ha van érvényes garanciajegyünk)

Fontos még egy kicsit a kibújás kategóriájáról is beszélni, ezt általában az apróbetűs rész szokta a matrac garanciajegyében tartalmazni. Ezek nagyon fontos elemek és érdemes lenne elolvasni őket a vásárlás előtt, mert olykor meglepő és igazságtalan dolgokat tartalmaznak ezek a matrac garanciajegyek. A teljesség igénye nélkül felsorolnánk most néhányat, hogy a megvásárolt 10-20 év garanciával bíró matracunk garanciaigényét mely esetekben nem tudjuk majd érvényesíteni. Ezek az információk nem egységesek, gyártónkként és forgalmazó szerint is eltérnek, eltérhetnek egymástól:

-A garancia nem vonatkozik közvetett vagy járulékos sérülésekre
-A garancia nem vonatkozik a vér vagy vizelet által szennyezett matracokra
-A garancia nem vonatkozik a normál használatból adódó kopásra, elhasználódásra

Van olyan ismert gyártó, aki bár 10 év garanciát vállal a matracokra, de az csak 30%-os alakvesztés fölött érvényesíthető. Ez egy 20 centis matrac esetében ca. 7cm-es gödröt jelent. Ezeket a kitételeket a különböző matrac garanciajegyekben még hosszasan sorolhatnánk, ahhoz azonban, hogy a lényeget meglássuk talán ez a pár cikkely is bőven elegendő. A legtöbb matrac gyártó és matrac forgalmazó -szinte- egységesen abból indul ki, hogy egy matrac szerkezeti és higiéniai élettartama 10-12 év, amely időtartam alatt a matac a közel használhatatlan kategóriába amortizálódik. Amennyiben ebből indulunk ki, úgy megfogalmazhatjuk, hogy a megvásárolt matraccal együtt kapott 15-25 év garancia egy fabatkát sem fog érni a valóságban, tekintettel, hogy minden esetben majd a 5 vagy 6. használati év után a természetes elhasználódás lesz a megfelelő argumentáció a garanciális igény hárításakor, tekintettel, hogy a matrac már jelentősen túl van a középkoron.

Ez alól kivételt képeznek a degresszív -értékcsökkenő- garanciavállalások. Ezeket többnyire Nyugat-Európában használják, így a német termékek zöme, de több magyar gyártó is ezt a rendszert használja. Lényege, hogy bár kínálok a matracra 10 év garanciát, de ezt értékcsökkentve teszem, mégpedig úgy, hogy a 10 évből az első kettő év teljes körű (ha anyag -vagy gyártáshiba történt, akkor az ebben az idősávban kijön), a 3. használati évtől azonban egy értékcsökkenés következik be a matracba és az eredeti érték 70%-áig, a 4. évtől az eredeti érték 60%-áig (és így tovább) vállalnak garanciát. Ennek előnye, hogy a természetes avulás itt nem kibúvó ok, mert az avulást gyakorlatilag majd megfizetjük ott, amikor a terméket cserélik és az avult érték különbözetét rá kell fizetni.

Törvényi szabályozás hiányában ma Magyarországon ha valaki levég egy darab szivacsot, fabrikál rá egy huzatot, elnevezi pl. Space Comfort Medical Care névre és vállal rá 400 év garanciát, akkor -sajnos megteheti. Magyarul ez annyit jelent, hogy a matracok mindenkori garanciavállalása nem minden esetben áll szoros összefüggésbe a matrac minőségével, sőt sok esetben egy fordított arányosságot is fel lehet fedezni.

Szerencsés választást kívánunk!

 

Szerencsés választást kívánunk!