Paplanok

Milyen ágyrács kell a matracokhoz?

ágyrács, ágyrácsok, ágyborda, ágydeszka, motoros ágyrács

Milyen ágyrács is a megfelelő matracunkhoz? Melyiket vegyem:  ágyrácsok, ágyborda, léces ágyrács, motoros ágyrács? Segítünk eligazodni az ágyrácsok között gyorsan, egyszerűen. A matractartók különbözősége első sorban a matracmagasságokból és az alapanyagok sajátosságaiból adódnak, így a gyakorlatban egymástól eltérő alvási rendszereket különböztethetünk meg:1., Deszka borda (ágyborda, ágydeszka) 4-5000Ft

rugós matracok (összes rugós matrac!), keményhab matracok vagy 20cm vagy ennél magasabb habmatracok
Info: ezekben a rendszerekben a komfortot, a formakövetést és a dinamikus mozgásokból (pl. forgolódás) keletkező energiákat teljes mértékben a matrac fogja viselni, az alóbb rétegek számára itt semmilyen szerep nem jut.

Hasonló nevek: ágyborda, deszka borda, fenyő borda

2., Rugalmas ágyrácsok (farugós ágyrácsok) 10-30 000Ft

Lágyhab matracok (latex, latex-kókusz, HR hab, Dunlopillo Aerial, Aerial Senso), profilozott hideghab matracok (20cm alatt) és az összes hajlítható matrac 12cm fölött.

Info: ebben a rendszerben a fent említett funkciókat a matrac és az ágyrács dinamikus összjátéka fogja adni, tehát "bejátszik" a komfortba, a formakövetésbe és nem utolsó sorban további funkciókkal tölthetünk meg: fejemelős-, fej-lábemelős- és motoros ágyrácsok.

Hasonló nevek: rugalmas ágyrács, farugós ágyrács, léces ágyrács
3., Duplasoros ágyrácsok (latex tartóbakban) Demko, BioTextima, stb.) 20-30 000Ft

10cm-nél nem vastagabb, általában latex, latex-kókusz matracokhoz alkalmazzák.
Info: a formakövetést nagy részben a duplasoros rács viseli, a felső 5-10cm szinte csak komfortrétegként szolgál.

Hasonló nevek: bio ágyrács, demko ágyrács, bio-textima duplasoros ágyrács

 

4., Motoros ágyrácsok (220V feszültséggel működő) elektromosan állítható. 60-150 000Ft


Motoros ágyrácsokat csak az erre alkalmas hajlékonyságú matracokkal lehet használni. Motoros ágyrácsokat jellemzően habmatracoknál alkalmazhatunk, amelyek kellő hajlékonyságot, lágyságot mutatnak. Boxspring ágyak esetében a különleges kialakításnak köszönhetően zsákrugós (táskarugós) matracok esetén is alkalmazható. A motoros ágyrácsok legfontosabb előnye, hogy távirányító segítségével 5 törésponton, 5 síkban hajlik a szerkezet, ezáltal egy nagyon kényelmes és egyéb módszerrel nem kialakítható komfort érhető el.


Hasonló nevek: elektromos ágyrács, automata ágyrács, távirányítós ágyrács, motorrahmen


Mire figyeljünk még?
Ezek rendszerek, amelyeket nem érdemes kevergetni, sőt sok esetben tilos. (pl. a legtöbb rugós matracot farugós ágyrácsra tenni, vagy pl. Dunlopillo matracot fix deszka bordára. Ilyenkor a garancia is többnyire elveszik) Matracvásárlás előtt kérje el a matrac garanciajegyét és győződjön meg róla, hogy a helyes matractartót ajánlották/választotta termékéhez.

Motoros ágyrács: fontos információ Fontos! Matracvásárlás előtt olvassa el a termék (matrac) garanciajegyét!
A tapasztalat az, hogy a helytelen tanácsadásból, vagy a helytelen matractartó-választásból eredő garanciális problémák elől a gyártók/disztribútorok -jogosan- kihátrálnak, így Ön az esetleges garanciális igényét a legtöbb esetben még akkor sem érvényesítheti, ha Önnek a kereskedésben nyilvánvalóan rossz alvási rendszert ajánlottak.

 

Kulcsszavak: ágyrács, ágyrácsok, ágyborda, léces ágyrács, motoros ágyrács