Paplanok

Rugós matracok. Epeda, bonellrugó, zsákrugó, táskarugó

rugós matracok, epeda, bonellrugó, zsákrugó, táskarugó

 

Egy kicsit összefoglalnánk a különböző rugórendszereket, hogy könnyebb legyen a választás a rugós matracok között. rugós matracok, epeda, bonellrugó, zsákrugó, táskarugó és a különböző rugótestek leírása, a rugók előnyei, hátrányai.

 

A rugók története


Bonellrugó, bonellrugós matracok

Az 1860-as években hatalmas áttörésként megjelentek az acélrugós matracok, Heinrich Westphal kifejlesztette a bonell rugót. Még ebben az évszázadban szabadalmaztatták a táska- vagy zsákrugótis. A korabeli technológia hiányosságai miatt azonban csak jóval később, az 1940-es évek végén nőtt meg a népszerűségük.
A bonell-rendszer lényege, hogy előállítása egy gépsoron történik; úgy, hogy többszáz különálló térhálóba rendezett rugótestet egymással összekapcsolnak. A tölcsérrugók (alakja miatt kétkúpos vagy kéttölcséres rugónak is nevezik), általában 2.0-2.2 mm-es acélhuzalból készült 5 menetes rugók (4, 5, 6 menetes is lehet) alsó és felső végeit csavarrugókkal (spirál) kötik egymáshoz. Egy 90x200-as heverőben hozzávetőlegesen 200-220 bonell-rugóstag található. Előnye: a gépiesített tömeggyártásnak köszönhetően olcsóbb az epedánál, a bonellrugók tölcsérforma kialkítása megakadályozza az egymással "szomszédos" rugóstagok súrlódását. Hátránya: az epedarugó egyenletesebb súlyelosztást biztosít, mint a bonell-rendszer.


Epeda-rendszer, epedás matracok

Az epeda-rendszerű rugózat egyetlen darab, teljesen egybefüggő acélhuzalból készül, melyet kézzel fonnak. Az általában 5 mm átmérőjű hengerrugót egy orsóra csévélik, majd meghatározott menetemelkedést figyelembe véve a következő rugóspirált az előzőbe "fűzik". Előnye: az acélhuzal eleve nagy szakítószilárdságú, a hengerrugók egymásba fonásával pedig egy kellőképpen alaktartó rugótest alakítható ki. A rugótest mérete, a rugók átmérője, menetemelkedése bármekkorára alakítható, vagy akár egy rugótesten belül is módosítható. Hátránya: drágább a bonell-rendszernél, illetve mivel egyetlen acélspirálból készül, az egymásba fonódó rugók a terhelés hatására súrlódásnak vannak kitéve.
Tudomásunk szerint a 40-es években terjedt el igazán az epedarugó Magyarországon, és leglább akkora hírverése volt anno, mint manapság a vezető gyártók matracainak. Az akkori "PR-osok" referenciaként a budapesti Szent-Lukácsfürdő reuma szállóját és a MABI kórházat említették meg, valamint 10 év garanciát vállaltak a rugótestre (akárcsak, mint a mai matracok esetében). (Forrás: Mobile)

 

Zsákrugó, zsákrugós matracok


A tengerentúlon jól ismert Simmons cég egyik mérnöke, John Franklin Gail tervezte meg 1925-ben a Marshall rugók alapján készülő Beautyrest névű gépet (a matrac neve egyébként a mai napig Beautyrest), ami forradalmasította a zsákrugó tömegtermelését, olcsó előállítását. Simmons hatalmas reklámkampányba fogott, 1927-es reklámplakátjukra még magát Eleanor Rooseveltet is rányomtatták. 1929-ben aztán bekövetkezett az, amit pár éve mi is megtapasztalhattunk, szóval "kissé" visszaesett a forgalom. Ennek köszönhető az, hogy inkább a 40-es évektől számítják a zsákrugós matrac térhódítását...de azt sem Magyarországon, mert nálunk akkoriban az epeda rugó volt a csúcs és ez es éppen csak elterjedőben.

A bonell elavultságát és korszerűtlenségét felismerve a gyártók kifejlesztették a zsákrugót (másnéven táskarugót), amelynek elve, hogy a rugótestek kisebb méretűek és egy kis textil tasakba bevarrva majdnem függetlenül mozognak egymástól. Ez természetesen sokkal jobb, mint elődje, de pontrugalmasságban még mindig messze elmarad a habmatracoktól, nem beszélve arról, hogy a zsákrugós matracok árfekvése nem éppen a legkedvezőbb.

Természetesen a zsákrugós matracok ergonómiai alakíthatósága klasszisokkal meghaladja a bonell rugós matracokat, azonban a megfelelő zónázott kialakítás csak a felsőbb kategóriákban található meg. És még mindig ott tartunk, hogy egy fémhalmazzal az ágyunkban alszunk együtt, amely kisérletileg bizonyított módon felerősítheti az elektroszmog káros hatásait és a föld egészségtelen sugárzásainak felerősítésében is kiemelkedő szerepe van. A hangzatos garanciavállalásnál -tisztelet a kivételnek- a 10-15 év általában csak a rugótestre vonatkozik, ami azonban tönkre szokott menni, az a kényelmi réteg és a huzat, ezekre többnyire viszont csak 1-3 év garancia van.

 

Kulcsszavak: rugós matracok, epeda, bonellrugó, zsákrugó, táskarugó

A matracguru.hu weboldal internetes információs oldalain külső oldalak tartalmait is megjelenteti minden esetben a forrás megjelölésével. A tartalom megjelentetése a különböző vélemények bemutatását szolgálja és nem jelenti azt, hogy a matracguru.hu weboldal üzemeltetője a tartalmat és annak valóságtartalmát ellenőrizte, azzal egyetért vagy azonosul.

A matracguru.hu weboldal üzemeltetője ezúton kifejezetten kijelenti, hogy a linkek beállításának időpontjában semmilyen illegális tartalom nem volt felismerhető a hivatkozott oldalakon. A hivatkozott/kapcsolt oldalak jelenlegi és jövőbeni kialakítására, azok tartalmára és szerzőségére vonatkozóan a szerző semmiféle befolyással nem bír. Ennek megfelelően ezúton kifejezetten elhatárolódik az összes hivatkozott/kapcsolt oldalon található mindazon tartalomtól, amely a linkek beállításának időpontját követően módosult. Ez a megállapítás érvényes minden, a saját internetes tartalmon belül beállított link és utalás, valamint a szerző által létrehozott vendégkönyvekben, vitafórumokon és levelezőlistákban külső felek által írt bejegyzések esetében is. Illegális, hibás vagy nem teljes körű tartalmakra vonatkozóan, különös tekintettel azokra a károkra, amelyek az ily módon elérhető információk felhasználásából vagy fel nem használásából erednek, kizárólag azon oldal üzemeltetője felel, amelyre a hivatkozás történt, nem pedig azé az oldalé, amely linkeken keresztül a mindenkori tartalomra pusztán hivatkozik.

A matracguru.hu weboldal üzemeltetője a hivatkozásokban érintett cégek, vállalkozások és magánszemélyek esetleges vélt vagy valós sérelmezése esenén kész a vonatkozó cikket oldaláról haladéktalanul eltávolítani; a kifogásolás megtételére az info@matracguru.hu email címre megküldött elektronikus levélben vagy a matracguru.hu weboldalt üzemeltető cég alábbi postai elérhetőségére megküldött levélben nyílik lehetőség:

MatracGuru!

1134 Budapest,

Bulcsú utca 21/b

rugós matracok, epeda, bonellrugó, zsákrugó, táskarugó