HR hab matracok

Rendezettség:   Akciós ár szerint | Listaár szerint

Indiai mosódió 250gr

Indiai mosódió 250gr

2,650 Ft-tól

India

250gr

3-5 munkanap

PE tasak+mosózsák

Indiai mosódió 500gr

Indiai mosódió 500gr

3,980 Ft-tól

India

500gr

3-5 munkanap

Textil zsák+mosózsák

Következő oldal > (1)
Tudta-e hogy... Tudta-e hogy...

Az indiai mosódió a korunk leggazdaságosabb mosószerei közé tartozik. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük találhatósaponinnak köszönhetik kivételes mosóerejüket. A saponin vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ez a jelentős mosóerővel rendelkező anyag rendkívül nagy koncentrációban (14%) és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában.

Honnan származik a mosódió?
A mosódió a „kínai közönséges szappanfa” (Sapindus Mukorossi) szárított termése, a licsivel és a rambutánnal rokon növény. A mosódió az indiai és indonéziai dzsungelekben terem. A lehulló termését gyűjtik össze a helyiek, akik már évszázadok óta használják.

Hogyan működik a mosódió?
A mosódió úgy működik, mint egy mosószer. Szaponint tartalmaz, egy teljesen természetes felületaktív anyagot. Ezzel szemben a hagyományos mosószerek iparilag előállított, kémiai szerek. A felületaktív anyagok úgy működnek, hogy megtörik a víz felületi feszültségét, így az könnyebben behatol a szövetbe, hatékonyan változtatja a vizet „nedvesebbé”. Miután a ruha átázott, a mosógép forgása (vagy a kezünk) kirázza a szennyeződést a szövetből. Ezután a mosódió szaponinja tartja a piszkot a vízben feloldva (megakadályozva, hogy újra lerakódjon a ruhában) amíg ki nincs öblítve.

Hol van a hab?
A legtöbb mosószer habosító összetevőt tartalmaz „elkápráztatni” a vevőket, hogy a termékük működik. A valóságban a hab mennyisége nem bizonyítja, hogy a tisztítószer hatékony!

Másra is használhatom a mosódiót a ruhamosáson kívül?
Igen! Az indiai Ajurvédikus tudományban a mosódió bőr- és hajtisztítóként szerepel. Balin művészek készítenek belőle gyönyörű ékszereket, és batikolt textileket. Ismerjen meg még több mosódió felhasználási módot, és azt, hogyan lehet univerzális tisztító folyadékot készíteni belőle.

Túl lehet adagolni a mosódiót?
Általában 3-4 teljes mosódiót ajánlunk mosásonként. Az igazán piszkos ruhákhoz, nagy adag ruhához vagy ha hideg vízben mos, használhat többet is. Abból fogja tudni, hogy túl sok diót használt, hogy mosás után merevnek érzi a ruhákat. Ezt a merevséget az öblítő vízben maradó túl sok szaponin okozza, ami nem veszélyes a ruhára nézve. A következő mosásnál el fog tűnni.

Használhatom többször is a mosódiót?
Igen! A mosódióban lévő szaponin gyorsan feloldódik forró vízben, míg hideg vízben lassabb a folyamat. Forró vízben mindössze két mosódióra van szükség alkalmanként, és ezek egy-két mosás alatt leadják szaponin tartalmukat. Mikor hideg vízben mosunk, négy teljes mosódió héjat adagolva, akár 4-6-szor is fel lehet használni. Ha már nem érzi a mosódiót megdörzsölve tisztának vagy szappanosnak, akkor elfogyott a szaponin tartalom.

Használhatom a mosódiót bármilyen hőmérsékletű vízben?
Igen! A szaponin gyorsan kioldódik a forró vízben, és lassan a hideg vízben. Általában 35 foktól gyorsul fel a kioldódás. Mikor hideg vízben mos, érdemes a kis tasakban előáztatni a mosódiókat egy kevés forró vízben a szaponin kioldódásának érdekében. Pár perc áztatás után öntse a kapott oldatot a hideg vizes mosáshoz.

Ki kell-e venni a mosódiót az öblítési periódus alatt?
Nem szükséges kivenni. Nincs szappanszerű maradvány, amit el kellene távolítani. Az öblítéskor visszamaradó kevés szaponin puhaságot és tartást ad a ruháknak.

A mosódió okoz allergiát?
Nem! A mosódió 100%-ban természetes, biztonságos és nem ismert allergiás hatása. Ajánlott babáknak, érzékeny bőrűeknek. Az indiai Ajurvédikus gyógyászat a mosódiót tradicionálisan bőr elváltozások, ekcéma és pikkelysömör kezelésére használja.

Egészben is használhatom a mosódiót a magjával?
Nem. Kizárólag a mosódióhéj alkalmas mosásra, a magot el kell távolítani, ha teljes diót vásárolt.

A mosódió port betehetem a mosóporos rekeszbe?
Nem. Bár liszt finomságúra van őrölve, a az apró részecskék nem oldódnak vízben, ezért a héjaknál megszokott tasakban kell használni, alaposan bekötve a száját.

El kell-e távolítanom a korábban használt vegyszer maradványokat a mosógépemből, mielőtt mosódióval mosnék?
A mosódió alkalmas a mosógép tisztítására. A vegyszerek maradékának eltávolításához futtasson végig egy programot, a gépet rongyokkal feltöltve, legalább 60 fokon, 4-5 teljes mosódiót téve a mosótasakba.

Allergiás vagyok a mogyoróra. Mosódiót használhatok-e?
Igen! A mosódió valójában a licsivel rokon szárított gyümölcs. A mogyoró allergiában szenvedők biztonsággal használhatják a mosódiót!

Van illata a mosódiónak?
Igen is meg nem is. A mosódiónak enyhe, friss, ecetes illata van. A ruhák illatára nincs hatással. Ha szeretne illatot, csöppentsen néhány csepp természetes illóolajat a mosótasakra, vagy az öblítő rekeszébe. Frissítő mosáshoz javallott levendula, koriander, zöld tea vagy narancsvirágolaj illat használata.

Kell textilöblítőt használnom?
Egyáltalán nem. A mosódió természetes módon teszi puhává a ruháit. Valójában a mosódót rendszeresen használják drága selymekhez, hogy tartást és fényt adjon az anyagnak. Imádni fogja a ruhái tapintását mosódiós mosás után. Csökkenti a statikus feltöltődést.

A mosódió biztonságos a finom anyagokra nézve?
Igen! A mosódió ideális a finom anyagok kímélő mosásához, mint például a pamut és selyem!

A mosódió kíméli a színeket?
Igen! A mosódió 100%-ban természetes és kímélő. Ragyogni fognak a színek!

A mosódió igazán kifehéríti a fehér ruhákat?
Az igazán szép fehér színhez mindig különítse el a színesektől, és adjon hozzá környezetbarát fehérítőt, vagy mosószódát, szódabikarbónát vagy citromlét.

Segít energiát és vizet megtakarítani a mosódió?
Igen! Mivel nincs habos, nyúlós visszamaradó anyag, használhat rövid öblítést, vagy akár el is hagyhatja.

Használhatok mást is a mosódióhoz?
Igen. Használható más szerekkel is, mivel a mosódió nem biztos, hogy magában képes a legdurvább szennyeződéseket, foltokat kivenni. Bármilyen bevált előmosást alkalmazhat ilyen esetben.

Meddig tartható el a mosódió?
Amíg el nem használja.

Mi történik, ha valaki megissza a folyékony mosódiót, vagy lenyeli a mosódióhéjat?
Nem kell aggódni. Az egyetlen esetleges probléma a gyomorfájás.

Lehet a ruhákkal együtt szárítani a mosódiót?
Igen. Nem károsodik tőle a mosódió.

Mit tehetek a kimerült mosódió héjakkal?
Elfogyott a szaponin a mosódióból, ha már nem érzi a héjakat teljesen tisztának, és nem habzik, amikor megdörzsöli őket. Ha még használhatók, szárítsa meg őket, és később felhasználhatja. Mikor már megérettek a kidobásra, csak tegye a komposzthoz.

Kézi mosás

6-8 fél mosódióhéjat forraljon lassú tűzön fél liter vízben kb. 8-10 percig. Pár csepp illóolajat adhat hozzá, kívánság szerint. Öntse a lavórban lévő vízhez, és használhatja áztatáshoz, kézi mosáshoz a kényes anyagokhoz.
Mosódió por: 1-2 teáskanálnyi port mosótasakban tegyen forró vízben majd az elkészült oldatban áztassa be a ruhákat.Különösen kényes anyagokhoz is kiváló.

Mosódió, indiai mosódió, mosódió hély, folyékony mosódió, antiallergén mosódió